Altaş Yağ Sanayi, ihracatta büyüyor
Ordu’da 2010 yılından bu yana faaliyet gösteren Altaş Yağ Sanayi’nin ürettiği fındık ve Aspir yağları, Çin ve Amerika'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkeye ihraç ediliyor.
info@karadenizekonomi.com / 28.03.2022
Ordu'da faaliyet gösteren bir firmanın kimyasal kullanmadan ürettiği sofralık yağlar, Çin, Tanzaya, Amerika, İtalya, Tayvan, Irak, Suriye, Senegal ve Gambiya'nın da aralarında bulunduğu 25 ülkeye satılıyor.
Altaş Yağ Sanayi Ticaret A.Ş. tarafından Altınordu ilçesinin Durugöl Mahallesi'nde yaklaşık 80 milyon lira yatırımla kurulan fabrikada 2010’dan beri fındık yağı başta olmak üzere aspir ve ceviz yağı üretiliyor.
Yaklaşık 150 işçinin istihdam edildiği fabrikada üretilen yağlar iç piyasanın yanı sıra 25 ülkede market raflarını süslüyor.
Ordu'nun fındık üretiminde önemli yere sahip olduğunu belirten Altaş Yağ Sanayi Dış Ticaret Müdürü İlker Kırcı, "Ordu fındık üretiminin en çok yapıldığı il konumunda. O nedenle bizler de fındıkla alakalı birçok ürün üretip bunları hem iç pazarda hem de yurt dışı piyasalarında değerlendiriyoruz" dedi.
Fındık yağı yanı sıra ithal ettikleri aspir tohumundan ürettikleri aspir yağını ihracat ettiğini de sözlerine ekleyen Kırcı, bu yağı da Çin ve ABD'nin de aralarında bulunduğu 7 ülkeye ihraç ettiklerini kaydetti. Aspir yağına en az fındık yağı kadar talep olduğunu anlatan Kırcı, hedeflerinin ihracat yaptıkları ülke sayısını daha da yukarılara taşımak olduğunu ifade etti.
Aspir bitkisinin tohumunu yurt dışından getirerek fabrikada yağ haline dönüştürdüklerini söyleyen Kırcı, kısa sürede bu yağ çeşidinde de dünyada söz sahibi olduklarını ifade etti. Aspir yağına ilginin sürekli arttığına işaret eden Kırcı, "Firma olarak hedefimiz fındık yağında olduğu gibi aspir yağını da 20'nin üzerinde ülkeye ihraç etmek. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Gelinen süreçte aspir yağına ilgi tonaj bazında her geçen ay artıyor" diye konuştu.
İlker Kırcı, yağ fiyatlarına da değinerek, bu yıl sezon başında yaşanan kuraklığa bağlı olarak Ayçiçek tohumun rekoltesinin düşük kalması ve devamında dolar kurunda yaşanan artışa bağlı olarak bu yağın fabrika satış fiyatının yükseldiğini söyledi. Özellikle ithal ettikleri ham madde ürünlerin fiyatının yükselmesinin bu artışa neden olduğunu anlatan Kırcı, dolar kurunda yaşanan düşüş sonrası, bu fiyatların bir miktar gerilediğini de kaydetti. Geçen yılın ortalarında 65-70 liradan satışa sunulan 5 liralık yağın kademeli olarak yükseldiğini anımsatan Kırcı, bu fiyatların yine kademeli olarak düşüş gösterebildiğini dile getirdi.
Ekonomiye destek paketini açıkladığı günden bu yana 5 litrelik rafine Ayçiçek yağ fiyatının gerilediğini vurgulayan Kırcı, bunun zaman içerisinde market raflarına da yansıdığının altını çizdi. Dolar kurunun düşmesinden bu indirimin etkili olduğunu vurgulayan Kırcı, fiyatın kura bağlı olarak da daha da düşmesinin ön görüldüğünü ifade etti.
Öte yandan Çotanak tarafından sofralık yağın yanı sıra üretilen ballı fındık ezmesi, ballık fıstık ezmesi, şekerli fındık ezmesi, kakaolu fındık ezmesi ve sade ballar da tüketiciyle buluşturuluyor. Firmanın ürettiği bu ürünler, Durugöl Mahallesi Altaş Yağ Sanayi ile yerel ve ulusal zincir marketlerde yerini alıyor. Vatandaşların "online" olarak (www.cotanak.com. tr) sipariş vermesi durumunda ise bu ürünler özel ambalajlarında kapılarına kadar gidiyor.
MURAT GÜRSOY
KARADENİZ EKONOMİ