Covid-19 günlerinde çocuk ve aile

Koronavirüs günlerini çocuklar ve aileler için nasıl daha az zararla geçirip, verimli hale getirilebileceği konusunda Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doktor Melih Nuri Karakurt, önerilerde bulundu.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2020

Covid-19 günlerinde çocuk ve aile

Korona virüs pandemisi toplum olarak hepimizin hayatında değişiklik yaptı. Özellikle aileler önemli bir sorunla karşı karşıya kaldı.  Okullar kapandı ve pek çok ev okula döndü. Bu süreç her aile için zor olsa da iş çocuklara gelince biraz daha zorlu süreç aileleri bekliyor. Koronalı günleri çocuklar için nasıl daha az zararla geçirip verimli hale getirebiliriz? Konuyla ilgili Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Uzman Doktor Melih Nuri Karakurt, önemli uyarılarda bulundu.

  1. Önce sakin olun: Her şey mükemmel olmak zorunda değil. Eviniz okul değil siz de öğretmen. Sadece zor zamanlar yaşıyoruz ve bu zamanları en az zararla atlatmaya çabalıyoruz. Sakin kalırsak bu süreci çok faydalı geçirebiliriz.
  2. Okul ve öğretmenler ile olan iletişimi bozmayın: Çocuğunuzun öğrenme stilini en iyi bilen kişi öğretmeninizdir. Gerektiğinde ondan yardım isteyin. “Odaklanmak gerektiğinde geçmişte çocuğum için ne işe yaradı?” “Görevin tamamlanmasını izlemek kimin sorumluluğunda?” gibi.
  3. Günü mutlaka programlayın: Bu dönemde herkesin programlanmış bir hayata ihtiyacı var ancak çocukların çok daha fazla. Özellikle küçük çocuklarda, günün herhangi bir saatinde ne yapacaklarını gösteren, evde bir yerde yayınlanan bir programa sahip olmak önemlidir.
  4. Rutinleri koruyun ve yeni oluşan rutinlere uymaya çalışın: Özellikle sabah saatlerini değerlendirin. Okul saatleri kadar yapılandırıcı olmasa da sabah saatleri öğrenme becerileri ve beyin kapasitesi için en verimli dönemdir. Öğleden sonraları daha keyifli aktivitelere ayırın.
  5. Ekran karşısında geçecek zamanı belirleyin: Özellikle tüm gün evde kalındığında en büyük risk önceden çizilmiş ekran sınırlarının kaybolmasıdır. O yüzden ev de kaldığımız süre için ayrı bir ekran planı yapıp her bir aile üyesi bu düzene uysun
  6. Uyku ve uyanma zamanlarını belirleyin: Günlük rutini bozmanın temel noktası uykudur. Uyku ve uyanma zamanı düzenine ailenin tüm bireylerini katılması gerekir.
  7. Ders çalışma zamanlarını bölerek ayarlayın: Program hazırlarken gerçekçi ders çalışma süreleri koyun. İlkokul için 5-20 dakika, ortaokul için 25-30 dakikalık zaman aralıkları idealdir. Ders süresi sonunda mutlaka keyifli bir etkinliği de programa ekleyin.
  8. Dersin nerede olacağını önceden planlayın: Evin içinde ders için hazırlanmış 2-3 yeri önceden planlayın. Ders haftalık ders çalışma yerini değiştirmek akıllıca olabilir!
  9. Küçük kardeşlere dikkat: Ders zamanı sırasında eğer küçük kardeşler varsa mutlaka onlarında zamanı planlamalı ve ders çalışma noktasından mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
  10. Programı mutlaka yazılı hale getirin: Bunun için bilgisayarda hazır olan tabloları kullanabilirsiniz. Ayrıca ev içinde günlük planın yer aldığı yazı tahtasının olması hiç de fena fikir değil.
  11. Sosyalleşmeye zaman ayırın: Her bireyin olduğu gibi çocuklarımızın da sosyalleşmeye ihtiyacı var. Kontrollü biçimde arkadaşları ile teknolojiden faydalanarak konuşmasını ve zaman geçirmesini sağlayın. Bu hem motivasyonlarını artırırken sosyalleşme becerilerini de geliştirecektir. Yaşına uygun online oyunları belli süreler çerçevesinde kullanabiliriz.
  12. Ailece yapılacak aktiviteler için zaman ayırın: Karantina aile ilişkilerini geliştirmek için harika fırsatlar veriyor. Bunu önceden planlayın ve gerçekleştirin. Beraber mutfakta zaman geçirmek, ailecek oynanacak oyunlar veya hep beraber spor yapmak kulağa çok hoş geliyor.
  13.  Olumlu davranışa odaklanın: Unutmayın bu süreçte en önemli motivasyon çocukların ebeveynlerinden alacakları olumlu takdir sözleri. “Aferin”, “Teşekkürler” veya “İyi iş çıkardın” sözlerine her zamankilerden daha fazla ihtiyaçları var.
  14. Beklentileriniz hemen gerçekleşmeyebilir-Biraz sabırlı olun: Çok farklı ve zor zamanlardan geçiyoruz. Çocukların bu sürece alışmaları için zamana ihtiyaçları var. Eğitimden ve yaptıklarınızdan hemen mükemmel sonuç beklemeyin
  15. ‘An’da kalın ve umudunuz yitirmeyin: Şunu asla unutmayın er ya da geç bu dönem bitecek. Asıl önemli nokta tekrar eski hayatımıza döndüğümüzde biz ve çocuklarımızın uyumunu kolaylaştırmak ve onları olabildiğince hazır tutabilmektir.
Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar