Efe Tekstil yeni yatırımlarla Ulubey’de büyüyecek
Ordu'nun Ulubey ilçesinde 5 yıl önce kurulan ve kısa süre içerisinde 200 kişiye yakın personel sayısına ulaşan Efe Tekstil, büyümeye devam ediyor. Erkan ve Gökhan Çıtak kardeşlerin sahipliğini yaptığı Efe Tekstil, daha da büyümek için düğmeye bastı. Hedef iki yüze yakın çalışan sayısını beş yüze çıkarmak.
info@karadenizekonomi.com / 6.09.2021
Bölge ve ülke ekonomisine hedeflerinin katkılarını artırmak olduğunu belirten Erkan ve Gökhan Çıtak kardeşler; “Hedefimiz yakın gelecekte bölgede 500 kişiye yapacağımız yeni yatırımlarla istihdam sağlamak olacaktır. Ulubey belediye başkanımız İsa Türkcan her konuda yardımcı oluyor. Yatırımcı olarak İsa Bey’e sahip olduğumuz için şanslıyız ve yatırım konusunda istekliyiz” dediler.
Tekstil Lokomotif Sektördür
Tekstil sektörünün geçmişten günümüze hem üretim hem de ihracat açısından büyük potansiyeli bulunduğunu söyleyen Erkan ve Gökhan Çıtak; “Bu potansiyeli hedef pazarlar ve yenilikçi ürünlerle ileriye götürmek mümkündür. Türk tekstil sektörü teknoloji düzeyi, ekonomik etkinliği ve sosyal etkileşimi itibariyle ülkenin önde gelen sektörlerinden biridir. Tekstil sektörümüzün ürün kalitesi ve üretim teknolojisi çağdaş dünya standartlarındadır. Sektör yaygın yan sanayi ağı ile birlikte birçok kişiye istihdam sağlamaktadır. Tekstil sektörünün bugünkü konumunu daha da güçlendirerek sürdürebilmesi için, teknoloji çağını iyi takip edebilmesi, bilgi yoğunluğu ve katma değeri yüksek ürünlere yönelmesi gerekmektedir. Bunun içinde ÜR-GE ve AR-GE çalışmalarına önem vermesi, bu çalışmalar için de kaynak ayırması gerekmektedir. Diğer taraftan, tekstil sektörü teknoloji ve girdiler açısından önemli ölçüde diğer sektörlere bağımlıdır. Makine, kimya, elektrik-elektronik, bilişim, malzeme ve eğitim alanlarıyla etkileşim içinde sağlanabilecek bir teknolojik gelişimin oluşturacağı sinerji, tekstil sektörünü olduğu kadar diğer sektörleri de etkileyecektir. Topluma yüksek oranda istihdam sağlayan tekstil sektöründeki gelişmenin, toplumun refahı üzerindeki pozitif etkisi de yadsınamaz. Türkiye’nin coğrafi konumu nedeniyle Avrupa Birliği, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri pazarlarına yakın olması ve bu ekonomiler ile gelişen ilişkiler, ülkemizin önündeki en önemli fırsat olarak görülmektedir” açıklamasını yaptılar.
Yaşanan ekonomik krizler iplik fabrikalarını, baskı fabrikalarını ve konfeksiyon atölyelerini olumsuz etkilediğini söyleyen Çırak Kardeşler; “İplik fabrikalarının yarısı kapanmıştır. Finans gücü olan firmalar ucuz işgücüne ulaşmak maksadıyla Mısır, Sudan, Etiyopya gibi Afrika ülkelerinde veya Türkmenistan, Özbekistan gibi orta Asya ülkelerinde çözümler aramışlardır. AB’ye üye olan Balkan ülkelerine yatırım yapan firmalar, bu ülkelerde işçiliğin artması üzerine fabrikalarını kapatmışlardır. Bundan sonra yapılacak yatırımların daha çok entegrasyona gitme, eksik makine tamamlama, teknoloji yenileme şeklinde olması beklenmektedir. Artan küresel rekabet ve Asya kökenli düşük fiyatlı ithalat akışı ile küresel ekonomide meydana gelen dalgalanmalar ve krizler, tekstil ve hazır giyim sanayi üzerindeki baskıyı artırmakta ve değer zincirine yönelik stratejik kararlara hayati önem kazandırmaktadır. Bu doğrultuda, Türkiye’de değer zincirinde rekabet gücü üzerinde etki oluşturan operasyonlar imalat aşamasından perakendeye doğru kaymakta ve hizmet operasyonlarının stratejik önemi artmaktadır. Üretim sürecinde teknoloji kullanımını öngören ve AR-GE yatırımlarında bulunarak inovasyonu hedefleyen firmaların rekabet güçlerinin yükseldiği görülmektedir. Aynı şekilde özellikle hazır giyim sektöründe tasarım ve markalaşma değer zincirinde öne çıkan operasyonlar olmaktadır. Perakendenin stratejik karar alma sürecinde katkı ve etkisinin artması lojistik, pazarlama, müşteri ilişkileri gibi hizmetleri rekabet açısından daha da önemli kılmaktadır. Efe Tekstil olarak ülkemiz ve bölgemiz için üretmeye yeni istihdamlar oluşturmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştular.