Hazır giyim sektörü gelecekten umutlu

Hazır giyim ve moda sektörünü Fuar İzmir’de buluşturan Fashion Prime ve Fashion Tech Fuarları kapsamında düzenlenen hibrit söyleşilerde sektörün bugünü ve geleceği masaya yatırıldı.

info@karadenizekonomi.com / 18.09.2021

Hazır giyim sektörü gelecekten umutlu

“Hazır Giyim ve Tekstil Sektörünün Yeni Yol Haritası” konulu söyleşi EGSD 12. Dönem Yönetim Kurulu Üyesi ve Moda Danışmanı Nurgül Şahin moderatörlüğünde gerçekleşti. Söyleşiye; Ege Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, Ege Giyim Sanayi Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul, Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk ve Penye Konfeksiyon ve İmalat Hazır Giyim Derneği (PENKON) Yönetim Kurulu Başkanı Reis Reisoğlu katıldı.

“SEKTÖR DÖNÜŞÜM VE UYUM SÜRECİNDE HIZINI ARTMALI”

Fuarların üreticiler için buluşma noktaları olmakla birlikte ekonomik olarak o kente ve ülkeye büyük katkı sağladığını belirten Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (MHGF) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Öztürk, yerel yönetimlerin de desteğinin çok önemli olduğunu söyledi. Federasyon olarak 31 sektörel sivil toplum kuruluşunu çatıları altında topladıklarını ve ülkenin dört yanındaki üye derneklerin başkanları ile Fashion Prime Fuarında buluştuklarını belirtti. Pandemi şartlarına uyum sağlayarak dijital gerçekleşen etkinlikler sonrasında İzmir’de 2 fuarın bir arada düzenlenmesinin sektörleri için büyük bir avantaj olduğuna işaret eden Öztürk, “Sektörümüzün tasarıma vermesi gereken önemi vurguladı . Bu nedenle , 2022 yılında tasarımla ilgili faaliyetleri arttırma kararı aldıklarını belirtti. Eğitimli iş gücü bulma konusundaki problemin gün geçtikçe arttığını , sektörümüzün her alanda eğitime öncelik vermesi gerektiğini vurguladı. Kapasitelerimizi arttırmak için yetişmiş eğitimli teknik eleman ihtiyacının çözülmesi gerektiğini belirtti.

YENİ PROJELER YOLDA

Ege Giyim Sanayi Derneği (EGSD) Yönetim Kurulu Başkanı Hayati Ertuğrul ise, Yeni Yol Haritamızın ana teması sürdürülebilirlik ve döngüsel ekonomiye geçiş sürecidir” dedi. Tasarım dahil olmak üzere üretimin tüm aşamalarında bu kavramlar hayatımıza girmiştir. Yeşil ve döngüsel ekonomiye geçişin, kamu otoriteleri, vatandaşlar ve STK’ların yakın işbirliği içinde yürütülmesi beklenmektedir. İşletmelerin ve kurumların döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde çeşitli teşvikler ve önlemler öngörülmektedir. Döngüsel ekonominin yaygınlaştırılması için yol gösterici çalışmalar yapılmaktadır. Derneğimiz de bu yönde projelere hız kazandırmıştır, dedi.
 

Ayrıca, Konfeksiyon ve tekstil sektörümüz ihracatta parlak dönemlerine geri dönmektedir. Katma değerli ürünler üreterek ve ihraç ederek bu çıtayı daha yükseğe taşımalıyız, diye konuştu. Fuarı tüm paydaşların birlikteliği ile geliştirerek büyüteceklerine dikkat çekti.

 Ege Bölgesi olarak 1,5 milyar dolar hedefi aşacaklarını belirten Ege Hazır Giyim Ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş ise Avrupalı firmaların  tedariğini yakın coğrafyadan yapma sürecini pandemi hızlandığını bunun da sektörlerine olumlu yansıdığını söyledi. Eğitimli işgücü konusunda ise, Tekstil Mühendisliği bölümlerinin kontenjanlarının dolduğunu, gençlerin daha bilinçli olarak meslek seçimi yapmaya yöneldiklerini ifade den Sertbaş, sektörlerinin geleceğine umutla baktığını, gelecekte çok daha iyi olacağından da emin olduğunu kaydetti.

 

PENKON Yönetim Kurulu Başkanı Reis Reisoğlu ise, sektörel teşviğin önemini vurguladı.  Son dönemde doğuya çok fazla yatırımın kaydığını, her yeni işletmenin işsizlik sorununun çözülmesi için büyük katkı sağladığını belirtti. Tasarımı ön plana çıkartmanın önemini vurgulayan Reisoğlu,  sektörümüzün teknolojisini de üretmesi gerektiğini vurguladı.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar