Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi Eylül Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantı Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in başkanlığında yapıldı. Gündem maddeleri öncesi 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığınca meclis üyelerine bilgilendirmelerde bulunuldu.
info@karadenizekonomi.com / 11.09.2021
Hayvanları Koruma Kanununda yapılan değişiklikle konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Onlarla ilgili yapılan değişikliği sizlerle paylaşacağız. Bundan sonra kime ne görev ve yükümlülük düşüyorsa layıkıyla yerine getirsin” dedi.
Başkan Güler şöyle konuştu:“Temmuz ayında sokak hayvanlarımız için kanun değişikliği yapıldı. Yani canlarımız diye ifade ettiğimiz ve şehrimizde birlikte yaşadığımız paydaşlarımız ile ilgili bir değişiklik oldu. Kedilerde, kuşlarda, güvercinde, atlarda hepsi bizim hayatımızın bir parçası. Dolayısıyla onlarla ilgili yapılan değişikliği sizlerle paylaşacağız. Bundan sonrada kime ne görev ve yükümlülük düşüyorsa herkes yerine getirecek”
“Nüfusu 75 bini ve 25 bini aşan belediyeler bakım evlerini kurmakla yükümlüdür”
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliklerle ilgili bilgileri meclis üyelerine sunan Ordu Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Sefa Okutucu, “Büyükşehir Belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu 25 bini aşan ilçe belediyeleri ile diğer belediyeler sahipsiz veya güçten düşmüş ya da tehlike arz eden hayvanların korunması ve bakımının yapılması ile rehabilitasyonun sağlanması amacıyla hayvan bakım evleri kurar. Birinci fıkrada belirtilen hayvanlar ilgili belediyeler tarafından hayvan bakım evine götürülür. Hayan bakım evi kurma zorunluluğu olmayan belediyeler ise sorumluluk alanındaki bu hayvanları en yakın hayvan bakım evine götürür. Rehabilite edilen hayvanlar bakanlıkça oluşan veri tabanına kaydedilir. Rehabilitasyon süreci tamamlanan hayvanların bakım evine getiren belediye tarafından öncelikle alındıkları ortama bırakılması esastır. Büyükşehir Belediyeleri ve nüfusu 75 bini aşan belediyeler 31.12.2022, diğer belediyeler ise 31.12.2024 tarihine kadar belirtilen hayvan bakım evlerini kurmakla yükümlüdür. Bu kapsamda kanun değişikliği ile birlikte nüfusu 75 binin üstünde olan ilçelerimiz Altınordu, Fatsa, Ünye 31.12.2022 tarihine kadar sokak hayvanları bakım evi kurmakta yükümlüdür. Nüfusu 25 binin üzerinde olan ilçelerimiz Gölköy, Kumru, Korgan ve Perşembe 31.12.2024 tarihine kadar sokak hayvanları bakım evi kurmak ile yükümlüdür. Yine kesinleşen bütçelerinin binde üçü Büyükşehir Belediyeleri, diğer belediyeler ise binde beşi oranında bütçe ayırmak ve bunu sokak hayvanları bakım evine ve benzeri kurmak için yükümlüdür. Başka hiçbir yerde kullanılamaz” şeklinde konuştu.
38 gündem maddesi görüşüldü
İhtisas komisyonundan gelen raporlar ve dairelerden gelen tekliflerle toplam 38 gündem maddesinin görüşüldüğü meclis toplantısında 25 gündem maddesi meclis tarafından kabul edilirken, 13 maddesi ise komisyona havale edildi.
Ordu Büyükşehir Belediye Meclisi bir sonraki toplantısını 12 Ekim Salı günü saat 14.00’te Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilecek.