ORDU’DA SALEP ÜRETİMİ YAYGINLAŞIYOR
Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 yılında ilk olarak 2 üreticiye verdiği destekle başlayan salep üreticiliği, verim ve yüksek getirisi ile vatandaşların ilgisini çekti ve üretici sayısında artışlar yaşandı.
info@karadenizekonomi.com / 8.11.2021
Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere verdiği salep fidesi desteği bu yılda devam ederken 43 üreticiye daha 450 bin adet salep fidesi dağıtımı yapıldı.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in ‘kendi kendine yeten şehir’ ilkesi doğrultusunda Ordu ilinde tarımın gelişmesi, farklı tarım ürünleri üretiminin yaygınlaştırılması, atıl durumdaki arazilerin değerlendirilmesi ve vatandaşların ‘doğduğu yerde doymaları’ amacıyla başlattığı tarım atağı sürüyor.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ’NİN ÜRETİCİYE DESTEĞİ SÜRÜYOR
Bu amaçla tıbbi ve aromatik değeri yüksek bir bitki olan, yoğun olarak sıcak içecek şeklinde tüketilen, aynı zamanda dondurma üretiminde ve sütlü tatlılarda da kullanılan salep üretimini yaygınlaştırmak amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere olan desteği devam ediyor.
2 KİŞİ İLE BAŞLADI YÜKSEK VERİMLE SAYI 65’YÜKSELDİ
Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda tarımsal ürün çeşitliliğini artırmak ve birim alandan daha fazla gelir getiren bitkilerin yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak amacıyla 2019 ve 2020 yıllarında üreticilere verilen salep fidesi desteğini bu yıl da sürdürerek “Salep Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında 43 üreticiye 450 bin adet salep fidesi dağıttı. Proje kapsamında desteklenen salep üreticisi sayısı 65’e yükseldi.
DAİRE BAŞKANI ULTAV: “İLK ÜRETİMDEN ALINAN MEMNUNİYET SALEP ÜRETİM ALANLARININ GENİŞLEMESİNİ SAĞLADI”
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarıma verdiği önem doğrultusunda Ordu’da fındık tarımının yanı sıra alternatif ürünlerinde üretilmesi amacıyla çalışmalar yürüttüklerini belirten Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultav, bu kapsamda başlanan salep üretiminde memnun edici sonuçlar alındığını söyledi.
Üreticilerin salep üretimine yöneldiğini ve Büyükşehir Belediyesi’nin de üreticilere desteğinin aralıksız sürdüğünü ifade eden Ultav, şunları kaydetti: “İlimizdeki tarım arazilerinin büyük çoğunluğunun fındık bahçeleriyle kaplı olması sebebiyle fındık dışındaki açık alanlarda birim alandan daha fazla gelir getiren bitkilerin yetiştirilmesi önem kazanıyor. Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Dr. Mehmet Hilmi Güler’in önderliğinde yaptığımız çalışmalarla siyez buğdayı, mavi yemiş ve aroniadan sonra salep de ilimizin bitkisel üretim desenine girmiş durumda. 2020 yılında yapılan hasatta verimin memnuniyet verici olması salep üretim alanlarının genişlemesine olumlu katkı sağladı. Bu yıl dağıtımını yaptığımız salep fidelerinin sahil, orta ve yüksek kesimlerimizde yer alan birçok ilçemizde dikimi gerçekleştirilecek. İlimizin bazı yerlerinde doğal olarak da yetişen salebin farklı bölgelerdeki performansını da görmüş olacağız. Diğer taraftan ilimizde üretimi her geçen gün yaygınlaşan salep, mavi yemiş ve aronianın yanı sıra pazar değeri yüksek olan tıbbi ve aromatik bitkiler ile tropik meyvelerin ilimizde yetiştirilmesi için de deneme çalışmalarımız devam ediyor. Yapılan çalışmalar neticesinde ilimizin iklim ve toprak yapısına uyum sağlayan ve ticari değeri olan yeni bitkilerin yetiştiriciliğini hızla yaygınlaştırılacağız”