TARIMDA ÇIĞIR AÇAN ÇALIŞMA
Ordu Büyükşehir Belediyesi, açık alanda yetiştirilmesi zor olan veya mümkün olmayan bitkileri, hayata geçirdiği ve Karadeniz’de ilk olan Biyo-İnovasyon Merkezi Doku Kültürü Laboratuvarında steril ortamda ve kısa sürede üreterek üreticilere kolay ve hızlı erişim imkânı sunuyor.
info@karadenizekonomi.com / 4.11.2021
Laboratuvarda ayrıca kaynak bitkiler klonlanırken bu sayede ihtiyaç duyulan bitkilerin erişim güçlükleri de ortadan kalkıyor.
Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in tarım alanında başlattığı yenilikçi çalışmalar aralıksız sürüyor. Yeni fikirleri desteklemek ve tarımın gelişimine katkı sağlamak amacıyla Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından Ulubey ilçesine bağlı Akpınar Mahallesi’nde faaliyetlerine başlayan Karadeniz’de ilk ve tek olan Biyo-İnovasyon Merkezi, hem modern tarıma geçişte önemli bir eksikliği gideriyor hem de girişimciler için uygun laboratuvar ortamı sağlıyor.
ÜRETİLMESİ ZOR BİTKİLER BU MERKEZDE HAYAT BULUYOR
Ana faaliyet alanı Doku Kültür Laboratuvarı olan Biyo-İnovasyon Merkezi’nde Distilasyon Ünitesi, Topraksız Tarım Ünitesi, Dikey Tarım Ünitesi, Ata Tohum Ünitesi ve Eğitim Ünitesi yer alıyor. Ordu Büyükşehir Belediyesi bu kapsamda Doku Kültürü Laboratuvarında, açık alanda yetiştirilmesi zor olan veya mümkün olmayan bitki türlerinin fide ve fidanlarının steril ortamda, kısa sürede çok fazla sayıda üretilmesi ve üreticilerin bu bitkilere kolay ve hızlı erişim sağlamalarını hedeflerken seri üretim ile Ordu’nun bu anlamda bir merkez haline gelmesini amaçlıyor.
KLONLAMA TEKNOLOJİSİ İLE ERİŞİM SORUNLARI ORTADAN KALKIYOR
Ordu Büyükşehir Belediyesi Biyo-İnovasyon Merkezi’nde ayrıca ihtiyaç duyulan bitkilerin erişim güçlüklerini ortadan kaldıran çalışmalara imza atılıyor. Doku Kültür Laboratuvarında bitkiler klonlanarak kaynak bitkinin binlerce kopyası elde ediliyor. Yapılan bu çalışma ile ihtiyaç duyulan bitkilerdeki erişim güçlükleri ortadan kaldırılıyor.
YENİ BİTKİ TÜRLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILIYOR
Doku Kültürü Laboratuvarında kısa sürede çok sayıda fide ve fidan üretilebilmesi için kaynak ilk bitki transferinden, sterilizasyon süreçleri ve besi ortamlarının hazırlanmasına ait tüm protokoller gerçekleştirilirken yeni bitki türlerine yönelik protokol geliştirme çalışmaları da hızla devam ediyor.