Arsin Yatırım Adası'nın ivedilikle yatırım programı kapsamına alınması gerekiyor
Doğu Karadeniz İhracatçılar birliği Başkanı Saffet Kalyoncu, Arsin Yatırım Adası'nın ivedilikle yatırım programı kapsamına alınması gerektiğini söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 14.07.2023
Kalyoncu; “Bölge illerinde sanayileşmenin cazip hale getirilebilmesi için Doğu Karadeniz Bölgesi Trabzon, Rize ve Artvin illerinin yatırım teşvik mevzuatında 5'inci bölge kategorisine alınması ve Cumhurbaşkanımız tarafından 2019 yılında endüstri bölgesi olarak ilan edilen Arsin Yatırım Adası'nın yapımının ivedilikle yatırım programı kapsamına dâhil edilmesi gerekmektedir” dedi.
Birliğimiz yetki alanında bulunan. Trabzon Rize Artvin ve Gümüş- hane illerinden yılın ilk 5 ayında toplam 644 milyon 563 bin 866 dolar tutarında ihracat gerçekleştirildi ve önceki yılın aynı döneminde gerçekleştirilen ihracat ile kıyaslandığında yüzde 17 ihracat artışı yaşandı. İlk 5 ayda bölgeden ülke bazında gerçekleştirilen ihracata ilişkin değerler incelendiğinden fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 5 ülkenin Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Çin Halk Cumhuriyeti olarak sıralandığını görüyoruz. Bu ülkeler arasında özellikle Rusya Federasyonu'na ihracatta yaşanan yüzde 86 oranında yüksek oranlı artış dikkat çekiyor. Bu durum ihracatçılarımızın krizi fırsata çevirdiğinin ve Rusya Federasyonu'nun ithalat gerçekleştirdiği birçok üretici ile ilişkilerinin sonlandırması sonucu ortaya çıkan boşluğun ülkemiz tarafından doldurulduğunun bir göstergesi olarak ortaya çıkmakta.
TÜRK SOMONUNDA İHRACAT İKİYE KATLANDI
Sektörler bazında bahse konu 4 ilden gerçekleştirilen ihracat incelendiğinde ise liderliğin bölgenin geleneksel ihraç ürünü olan fındık ve mamulleri sektöründe olduğu ve fındık ihracatının 283 milyon 645 bin 661 dolarla bölge ihracatının yaklaşık yarısını oluşturduğu görülüyor. Fındık sektörünü, 105 milyon 266 bin 500 dolar ihracatla yaş meyve sebze sektörü ve 81 milyon 485 bin 612 dolar ihracatla su ürünleri ve hayvancılık mamulleri sektörü takip etti. Burada özel bir parantez açarak su ürünleri ve hayvancılık sektörünün ihracatını her yıl ikiye katlanmasını sağlayan ürünün Türk somonu olduğunun da altını çizmek gerekiyor.
Trabzon ili özelinde ve hinterlandı Doğu Karadeniz Bölgesi illerinin ihracatının sürekliliği açısından yüksek katma değerli ürünlerin üretimini teşvik edecek sanayileşme hamlesinin başlatılması çok çok önemlidir. Bölge illeri yatırım arsa maliyetlerinin çok yüksek olması ve yatırım yapacak organize sanayi bölgelerinin bulunmaması nedeniyle yatırım çekememektedir. Bu nedenle bölge illerinde sanayileşmenin cazip hale getirilebilmesi için Doğu Kara645 bin 661 dolarla bölge ihracatının yaklaşık yarısını oluşturduğu görülüyor. Fındık sektörünü, 105 milyon 266 bin 500 dolar ihracatla yaş meyve sebze sektörü ve 81 milyon 485 bin 612 dolar ihracatla su ürünleri ve hayvancılık mamulleri sektörü takip etti. Burada özel bir parantez açarak su ürünleri ve hayvancılık sektörünün ihracatını her yıl ikiye katlanmasını sağlayan ürünün Türk somonu olduğunun da altını çizmek gerekiyor.
Döviz Kurları ihracatçının rekabetçiliğini sağlayacak şekilde gerçek değerine ulaşacaktır
Bilindiği üzere yılın ilk yansı, ülkemiz ve dolayısıyla ihracatçılarımızın yaşanan deprem felaketi nedeniyle sarsıldığı ve ardından cumhurbaşkanlığı seçimlerine odaklandığı bir dönem oldu. Bu nedenle ülkemizin ihracat artış hizip mart ayında bir miktar azalırken nisan ayında ise maalesef eksiye dondu. Ancak bunun geçici bir süreç olduğunun farkındayız ve tüm gücümüzle üretime odaklanıyoruz Eminiz ki yılın ikinci yarısında döviz kurları
İhracatçının rekabetçiliğini sağlayacak şekilde gerçek değerine ulaşacaktı. Dahası yetkililerden beklentimiz enflasyonu hızlı bir şekilde tek haneli rakamlara düşürmeye yönelik piyasa dostu gerçekçi politikaların üretilmesi, ihracatı teşvik edici enstrümanların üretilmesi ihracat camiasının finansmana erişim imkânlarının kolaylaştırılması yatırım ortamının özendirilmesi ve piyasalara güven verecek politikalar oluşturulmasıdır.