CHP İl Başkanlarından Fındık Üreticilerine Ortak Çağrı: "Taban Fiyat 160 Liranın Altında Olmamalı"
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) fındık üretimi yapılan şehirlerin il başkanları, fındık ve fındık üreticilerinin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla ortak bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada, fındığın Karadeniz bölgesi ve Türkiye ekonomisi için stratejik bir tarım ürünü olduğu vurgulandı.
info@karadenizekonomi.com / 24.07.2024
CHP il başkanları, Karadeniz bölgesinin başlıca geçim kaynağı olan fındığın, Cumhuriyet’in kuruluşundan bu yana stratejik öneme sahip olduğunu belirtti. Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937’de Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni açış konuşmasında fındığın önemine değindiği hatırlatıldı. Açıklamada, iktidarın hatalı tarım politikaları ve kötü ekonomi yönetimi sonucu fındık üreticilerinin emeğinin karşılığını alamadığı ifade edildi. Artan girdi maliyetleri ve verimliliğin artırılması için gereken kaynakların sağlanamaması nedeniyle birçok üreticinin fındık hasadından vazgeçtiği belirtildi. Özellikle genç nesillerin tarım topraklarını terk ederek büyükşehirlere göç ettiği vurgulandı.
Fındıkta Verimlilik ve Destek Sorunları
2023 yılı verilerine göre, Türkiye’nin 684 bin tonluk fındık üretimiyle küresel pazarda lider konumda olduğu, ancak dekar başına alınan ürün miktarında birçok ülkenin gerisinde kaldığı belirtildi. Kahverengi Kokarca zararlısının da verimliliği olumsuz etkilediği ve yüzde 15’e varan kayıplara yol açtığı açıklandı. Alan bazlı destek tutarının son 10 yılda yeterli şekilde güncellenmediği ve 2014 yılından bu yana 170 lira olarak uygulandığı ifade edildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 verilerine göre, yaklaşık 450 bin fındık üreticisinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı olduğu ve dolaylı olarak 2 milyonu aşkın insanın geçiminin fındık tarımına bağlı olduğu belirtildi. Fındığın Karadeniz bölgesi ve ülke ekonomisine hatırı sayılır derecede katkı sağladığı, aynı zamanda bölge insanının sosyal ve kültürel yaşam biçiminin temelini oluşturduğu vurgulandı.
İktidara Çağrı
CHP il başkanları, 2024 yılı fındık taban fiyatının derhal açıklanması gerektiğini belirtti. Açıklanacak taban fiyatın 160 liranın altında olmaması gerektiği vurgulanarak, Giresun kalite yağlı fındık için de gerçekçi bir fiyat farkı verilmesi talep edildi. Taban fiyatın geç açıklanması veya düşük belirlenmesi durumunda üreticilerin baronların eline mahkum edileceği ifade edildi.
Açıklamada, fındık üreticisinin sorunlarına kalıcı çözümler sağlanması için politikaların geliştirilmesi gerektiği belirtildi. Alan bazlı destek bedelinin güncellenmesi, fındık bahçelerinin yenilenmesi ve bakımına yönelik desteklerin artırılması, üreticilerin sosyal güvenlik imkanlarından faydalanabilmesi için yasal düzenlemelerin yapılması gerektiği ifade edildi.
İmzacılar
Açıklama, CHP’nin fındık üretimi yapılan şehirlerinin il başkanları tarafından kamuoyuna duyuruldu:
- Dr. Gökhan Şenyürek, Giresun İl Başkanı
- Bülent Akpınar, Ordu İl Başkanı
- Mehmet Özdağ, Samsun İl Başkanı
- Oğuz Can Curoğlu, Sakarya İl Başkanı
- Özcan Dağıstanlı, Düzce İl Başkanı
- Devrim Dural, Zonguldak İl Başkanı
- Mustafa Bak, Trabzon İl Başkanı
- Bülent Sarı, Kocaeli İl Başkanı
- İsmail Cem Akyol, Bartın İl Başkanı
- Dilek İlke Karabacak, Kastamonu İl Başkanı
- Orhan Yusuf Atan, Artvin İl Başkanı
- Çağdaş Kurtgöz, Tokat İl Başkanı
- Tahsin Mert Karagöz, Bolu İl Başkanı
- Aykut Cem Yalçınkaya, Sinop İl Başkanı
- Saltuk Deniz, Rize İl Başkanı
- Özgür Deniz Demir, Gümüşhane İl Başkanı