Doğu Karadeniz’de Güneş Enerjisi Yükselişi: HES’ler Geride Kalıyor!
Doğu Karadeniz Bölgesi, Türkiye’nin en yağışlı illerine ev sahipliği yaparken, yüksek rakımlı tepeleri artık Güneş Enerji Santralleri (GES) ile kaplanıyor.
info@karadenizekonomi.com / 5.01.2024
Yıllardır dereleri kuruttuğu ve ekolojik dengeyi bozduğu iddiasıyla eleştirilen Hidroelektrik Santralleri (HES), yerini güneş enerjisi projelerine bırakıyor. Son 9 yılda bölgede projelendirilen yaklaşık 200 güneş enerji santrali, enerji üretiminde çevre dostu bir alternatif sunuyor.
Karadeniz Bölgesi’nin dik ve engebeli arazileri, güneş enerjisi santralleri için uygun bir fırsat sunuyor. Dünyada çevreyi kirletmeyen ve zararlı atık oluşturmayan güneş enerjisi, Türkiye’de de talep görüyor. 2015 yılında Trabzon’un Tonya ilçesinde kurulan ilk enerji santrali, bölgede enerji maliyetlerinde tasarruf sağlayarak diğer illere örnek oldu.
Son 10 yılda bölgede projelendirilen 200'e yakın GES sistemi ile Giresun, Gümüşhane, Ordu ve Trabzon illerinde 2000 MW’ın üzerinde güneş santrali kurulabilme potansiyeli belirlendi. Bu durum, dereleri kurutarak ve ekolojik dengeyi bozarak tartışmalara neden olan HES’lerin artık geride kalacağını gösteriyor.