Karadeniz'den 42 Şirket, İhracat ve İstihdamda Direncini Koruyor
Ekonomist Dergisi'nin geleneksel olarak düzenlediği 'Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi' araştırmasının 2022 sonuçları açıklandı.
info@karadenizekonomi.com / 18.12.2023
Tosçelik, sekizinci kez zirvede yer alarak başarısını sürdürdü. 2022 yılı verilerine göre, Anadolu şirketleri toplam cirosunu yüzde 119 artırarak 1 trilyon 942 milyar 470 milyon TL'ye çıkardı. Ancak, dönemsel zorluklara rağmen ihracat ve istihdamda düşüş yaşandı.
Merkezleri İstanbul, Ankara ve İzmir dışındaki kentlerde bulunan şirketlerin 2022 yılı verileriyle hazırlanan listede Tosçelik, zirvedeki yerini yine korudu ve 2013'ten bu yana sekizinci kez liderlik koltuğuna oturdu.Bu yıl Tosyalı Holding iştiraki Tosçelik, 2013'ten bu yana sekizinci kez liderlik koltuğuna oturmayı başardı. Şirket son yedi yıldır listenin zirvesinde bulunuyor. Listenin ikinci sırasında 2020 yılında ikincilik koltuğuna oturan ancak 2021'de beşinci sıraya gerileyen Tiryaki Agro bulunurken, Anadolu 500'ün üçüncü sırasında ise geçen yılın ikincisi Erdemoğlu Holding iştiraki Sasa Polyester yer aldı. TL'deki değer kaybı ve yüksek enflasyonun etkisiyle Anadolu 500 şirketlerinin toplam cirosu bir önceki yıla göre yüzde 119 artışla 1 trilyon 942 milyar 470 milyon TL'ye yükseldi. Ancak bu dönemde ihracat ve istihdamda ise kan kaybı yaşandı.
Karadeniz bölgesinden 42 firmada, Anadolu'nun kapılarını aralayarak başarılarını taçlandırdı. Listede ilk 5'e giren Karadenizli şirketler arasında Karabük'ten Kardemir, Samsun'dan Ulusoy UN, Çorum'dan Ahlatçı Doğalgaz, Samsun'dan Yeşilyurt Demirçelik ve Ordu'dan Doğuş Çay gibi güçlü isimler dikkat çekiyor. Bu şirketler, bölgesel ekonominin lokomotifi olarak öne çıkarken, ekonomik dalgalanmalara karşı direnç göstererek başarılarına devam ediyorlar. Sektörel ve küresel değişimlere karşı adaptasyonları, Karadeniz'in ekonomik vizyonunu şekillendirmeye devam ediyor.
'Anadolu'nun En Büyük 500 Şirketi' araştırmasında Karadenizli firmaların dağılımı ise şu şekilde: