KFMİB Başkanı Sabır: Fındık Fiyatları Rekabetçi Değil

Dünyadaki fındık üretiminin %65'ini karşılayan Türkiye'de, bu yıl 811.000 ton fındık hasat edilmesi bekleniyor. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) verilerine göre, bu miktarın yaklaşık 290.000 tonu ihraç edilmek üzere hedefleniyor.

info@karadenizekonomi.com / 12.08.2024

KFMİB Başkanı Sabır: Fındık Fiyatları Rekabetçi Değil

 

Ancak ihracatçılar, alım fiyatlarının yüksek olduğunu düşünüyor ve üreticinin mağdur olmaması için doğrudan destek verilmesi gerektiğini belirtiyor.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), 2024-2025 sezonu kabuklu fındık alım fiyatlarını kilogram başına levant kalite için 130 lira, Giresun kalite için ise 132 lira olarak belirledi. KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Osman Sabır, açıklanan fındık fiyatlarının rekabetçi olmadığını ifade etti.

‘’Bu fiyatın piyasada barınma ihtimali yok ‘’

Sabır, “Açıklanan fındık fiyatı rekabetçi bir fiyat olmamıştır. Üreticimizin fiyattan ziyade alan bazlı destekleme ödemeleri artırılmalı” dedi. Ayrıca, %58 Türk lirasında artışın üreticiyi memnun etmediğini, %28 dolar bazında artışın ise ihracatçıyı memnun etmediğini belirtti. Sabır, “Diğer üretici ülkeler, fiyat mekanizmasını bizim altımızda satıp bizi büyük bir rekabete zorlayacaklar. Bugün piyasa fiyatını belirleyen bir ülke olabiliriz, ama diğer ülkeler fiyatlarını belirlediğinde biz onlara uyacak duruma geleceğiz. %28 artışla piyasaya çıktığımızda, diğer üretici ülkelere büyük bir alan bırakıyoruz” şeklinde konuştu. 3.92$'lık fındık fiyatının dünya tarihinde ne Türk fındığında ne de başka bir yerde görüldüğünü belirten Sabır, “Bu fiyatın piyasada barınma ihtimali yok. Yapılması gereken dünya fiyatlarına göre fiyat ayarlaması yapılıp doğrudan gelir desteğiyle beraber fiyat ayarlamasında değişikliğe gidilebilir” dedi.

Destek Bekleniyor

Fındık üreticileri ve ihracatçıları, açıklanan fiyatların rekabetçi olmaması nedeniyle destek bekliyor. Alan bazlı destekleme ödemelerinin artırılması ve doğrudan gelir desteği sağlanması gerektiği belirtiliyor. Türkiye'nin fındık piyasasındaki güçlü konumunu koruyabilmesi için fiyat ayarlamalarının dünya piyasalarına uygun yapılması gerektiği vurgulanıyor.

 

Asel GÜRSOY

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar