Ordu'da Kahverengi Kokarcaya Karşı Yeni Eylem Planı Başlıyor!

Ordu Valiliği, tarımsal üretimi tehdit eden Kahverengi Kokarca zararlısına karşı mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik yöntemlerle entegre bir mücadele başlattı. Tüm sektör paydaşlarının katılımıyla kışlaklarda ilaçlama çalışmaları yapılacak, samuray arısı biyolojik mücadeleye dahil edilecek.

info@karadenizekonomi.com / 26.09.2024

Ordu'da Kahverengi Kokarcaya Karşı Yeni Eylem Planı Başlıyor!

 

Ordu’da tarımsal üretimi tehdit eden Kahverengi Kokarca zararlısına karşı yürütülen mücadele, yeni bir eylem planı ile devam ediyor. Ordu Valisi Muammer Erol başkanlığında, 20 Eylül 2024 tarihinde Ordu Valiliği Konferans Salonunda gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında önemli kararlar alındı. Toplantıda, bugüne kadar yapılan çalışmalar değerlendirilirken, gelecekte yapılacak mücadele yöntemleri de belirlendi.

Topyekün Mücadele Vurgusu

Vali Muammer Erol, il genelindeki tüm kamu görevlilerine Kahverengi Kokarca zararlısına karşı yürütülen mücadelede topyekün hareket edilmesi ve alınan kararlara uyulması yönünde talimat verdi. Kaymakamlar, belediye başkanları, il ve ilçe tarım müdürleri ile muhtarların katıldığı toplantıda, entegre mücadele stratejisinin uygulanacağı açıklandı.

Entegre Mücadele Yöntemleri Uygulanacak

Toplantıda alınan kararlara göre, zararlıya karşı mekanik, kimyasal, biyolojik ve biyoteknik mücadele yöntemleri entegre bir şekilde kullanılacak. Zararlının kışlaklara çekildiği döneme kadar feromon tuzakları ile “Cezbet – Yok Et” yöntemi uygulanacak ve bu tuzakların sayısı artırılacak. Kışlakların ilaçlanması için mahallelerde kapsamlı çalışmalar yürütülecek ve üreticilere eğitimler verilecek.

İlaçlama Çalışmaları Başlıyor

Kışlak ilaçlama çalışmaları öncelikli olarak en yüksek rakımlı bölgelerde başlayacak ve kademeli olarak düşük rakımlı alanlara doğru ilerleyecek. İlaçlama için gerekli olan malzemeler öncelikle Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından temin edilecek. Bahar döneminde ise kışlaklardan çıkacak olan kokarcaya karşı ruhsatlı bitki koruma ürünleri kullanılacak.

Samuray Arısı ile Biyolojik Mücadele

Kahverengi Kokarca zararlısına karşı biyolojik mücadele kapsamında, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından uygun dönemlerde samuray arısı salımı yapılacak. Feromon tuzaklar aracılığıyla biyoteknik mücadele de devam edecek.

Kamuoyu Bilgilendirilecek

Toplantıda alınan bir diğer karar ise mücadele çalışmaları hakkında kamuoyunun bilgilendirilmesi yönünde oldu. Yazılı ve görsel basın ile sosyal medya aracılığıyla vatandaşlar süreç hakkında düzenli olarak bilgilendirilecek.

Kahverengi Kokarca zararlısına karşı yürütülen bu kapsamlı eylem planı ile Ordu’da tarımsal üretimin korunması ve zararlı popülasyonunun en aza indirilmesi hedefleniyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar