Şenocak:Doğu Karadenizde Fındık Maliyetleri Çok Yüksek

Türk fındık sektörünün önde gelen firmalarından Şenocak Fındık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Cem Şenocak, fındık maliyetlerinin yüksekliği ve rekolte konusundaki değerlendirmelerini paylaştı.

info@karadenizekonomi.com / 29.07.2024

Şenocak:Doğu Karadenizde  Fındık Maliyetleri Çok Yüksek

Cem Şenocak, "Şenocak Fındık olarak 71 yıldır aktif olarak fındık ticareti yapıyoruz. Yılda 25-30 bin ton ürünü işleyip iç ve dış piyasaya pazarlıyoruz. Üretimimizin yüzde 35-40'ını Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere 45 ülkeye ihraç ediyoruz. Geçen yıl rekoltede iyi bir görünüm vardı ancak son anda iklim şartları nedeniyle kayıp yaşandı. Bu yıl, geçen yıl iyi olan bölgelerde noksanlık görülüyor, az olan yerler ise daha iyi durumda. Dengeyi sağlayarak normal bir rekolte olacağını düşünüyorum" dedi.

Şenocak, 2023 rekoltesinde fındık fiyatlarının 80 TL ile başlayıp 130 TL'ye kadar yükseldiğini, ardından 115-110 TL bandına gerilediğini belirtti. "Ordu ve Giresun'da maliyetler çok yüksek ve kişi başına düşen ortalama gelir çok düşük. Bu nedenle, fındık fiyatının 'alan bazlı destek' ile kilogram başına diğer bölgelere kıyasla kat kat daha fazla desteklenmesi gerekiyor," diye ekledi.

Bölgesel farklılıklara da değinen Şenocak, düz ovada ortalama bir fındık çiftçisinin yıllık 300-500 bin TL kazanırken, Ordu ve Giresun'da bir fındık çiftçisi ailenin 20-30 bin TL kazandığını belirtti. "Bu ailelerin 'alan bazlı destek' ile desteklenmesi büyük önem arz ediyor," dedi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar