Toplam İhracatın Yüzde 36 Buçuğunu KOBİ’ler Gerçekleştiriyor
KOSGEB Başkanı Hasan Basri Kurt, Türkiye’de yaklaşık 96 bin KOBİ’nin ihracat yaptığını belirterek “Toplam ihracatın yüzde 36 buçuğunu KOBİ’ler gerçekleştiriyor.” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 1.06.2022
Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesinin ilki Bursa’da gerçekleştirildi. Zirve kapsamında düzenlenen paneller ile konunun uzmanları ihracat konusunu tüm boyutlarıyla masaya yatırdı.
İhracat Destekleri ve Finansman
KOSGEB Başkanı Kurt, Bursa’da düzenlenen Türkiye İhracat Seferberliği Zirvesi’ne katıldı. Zirvenin ihracat Destekleri ve Finansman başlıklı panelinde konuşan Kurt, KOSGEB destekleri hakkında bilgi verdi.
Sabah Gazetesi’nin düzenlediği zirvede konuşan KOSGEB Başkanı Kurt, özetle şunları söyledi:
ÖZEL SEKTÖRLE KARAR ALMA: 1990’da Özal tarafından kurgulanmış bir yapı KOSGEB. İçerisinde hem odalar birliğinden hem TİM’den şu an Sanayi Bakanlığı’nın ilgili kuruluşu olarak icra kurulu vasıtasıyla TESK’e, TİM’e, TOBB’a dokunan bir tarafı var. Aslına bakarsanız özel sektör dostluğu, özel sektör ile birlikte hareket eden bir karar alma mekanizması var. Bizim şu anda bütün illerde yaygın müdürlük ağımız var. Bursa da iki müdürlüğümüz var.
YÜZDE 70’İ 3 KİŞİNİN ALTINDA: Türkiye’de KOBİ nedir dediğimizde aslına bakarsanız o kadar çok farklı rakamlarla karşılaşıyoruz. Ben bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Toplam işletme sayısı yaklaşık 3,5 milyon. Bunun yüzde 70’i 3 kişinin altında işçi çalıştırıyor. Türkiye'de yaklaşık 96 bin işletme ihracat yapıyor. Türkiye'de 2020 yılı itibariyle toplam ihracatın yüzde 36 buçuğunu KOBİ’ler gerçekleştiriyor. İhracat yapan burada orta ölçekli KOBİ sayımız yaklaşık 13 bin. 37 bin küçük ölçekli yani küçük ölçekli dediğimiz 10 kişi 49 kişi ile çalışan arasındaki İşletmeler. Mikroda da 44 bin kişilik ihracat gerçekleşti.
TOPLAM İŞLETME SAYISINDAN FAZLA: KOBİ denilince sanki çok basit, düşük teknolojili mal satan veya bir başkasının malını satan gibi algı var. KOBİ’ler, yüksek teknoloji ihracatı da yapabiliyorlar. Orta yüksek teknolojide de diğer büyüklerle hemen hemen yarışıyorlar. Bu da bizim toplam ihracatçı KOBİ sayımız 96 bin. Bu birçok ülkede toplam işletme sayısından fazla. Tabii KOBİ’lerimizin büyük bir çoğunluğu 3 milyon doların altında ihracat yapıyor.
YÜKSEK REKABET: İhracat yapan imalatçı KOBİ sayısı 50 bin civarında. En büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi yüksek rekabet. Orada oldukları için özellikle finansal erişimde veya pazarlama erişiminde rekabet problemleri yaşıyorlar. Finansman yetersizliğini söyleyebiliriz. Burada maalesef bizim bankacılık sisteminde oturmuş bir teminat alt yapısı var. Yani siz evinizi, arabanızı, işyerinizi ipotek ettirmeden, KOBİ iseniz bilançonuzda yaptığınız için ayrıca farkla da kolay kolay size kredi vermiyor. İlla bir ipotek illa bir teminat. Yine kalifiye personel eksikliği bunlar hep duyabileceğiniz şeyler.
İHRACAT DESTEKLERİ: Biz peki ne yapıyoruz burada? Birincisi yurtdışı pazar desteğimiz var. Bursa'da bundan faydalanan çok işletmemiz var. Burada 300 bin liralık bir hem personel desteği hem ekipman desteği hem yazılım yani birçok farklı aynı zamanda fuar desteği de içeren bir paket şeklinde. COSME bizim için çok çok önemli bir program. Bu Avrupa Birliği tarafından uygulanıyor. Türkiye'deki koordinatörü de KOSGEB. 39 ülke burada yer alıyor.
İŞLETME DEĞERLENDİRME RAPORU: Son 5 yılda KOBİ’lerin fotoğrafını gösteren İşletme Değerlendirme Raporu çıkartıyoruz. Tüm KOBİ’ler kendileriyle ilgili bu rapora ücretsiz olarak erişebiliyor. İngilizcesi de var. Gelir idaresi, patentten aldığımız verilerle bu raporu saniyeler içinde online olarak KOBİ’lere sunuyoruz. Bunun dışında yeni bir çalışmamız da var. İhracat potansiyeli olan ancak hiç ihracat yapmamış firmaları da görebiliyorsunuz. Bu firmalarla ilgili de yeni programlar planlıyoruz. Bu firmalara mentör atayarak süreci hızlandırmayı hedefliyoruz.