UFK Başkanı Cem Şenocak: Fındıkta Tüm Paydaşlar Ortak Hareket Etmeli, Desteklenmeli
Ulusal Fındık Konseyi’nde (UFK) başkanlığına genel kurul sonrası yönetim kurulu ortak kararı ile seçilen Cem Şenocak, göçü önlemek için fındık çiftçisinin daha fazla desteklenmesini istedi.
info@karadenizekonomi.com / 25.11.2024
Önceliklerinin üretici olmakla beraber tüm paydaşların haklarını savunmak olduğunun altını çizen Şenocak, UFK’nın Tarım Bakanlığı işbirliğiyle dünya pazarında payın artırılması için kısa orta uzun vadeli planlar oluşturması gerektiğini altını çizdi.
Fındıkta üreticinin yanı sıra tüm paydaşlarının desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Şenocak, başta üretici temsilcisi bölge ziraat odaları, ticaret odaları ile borsaları, tüccar, sanayici ihracatçı birlikleri temsilcileri, üniversite STK temsilcileri birlikte hareket edersek sektörün sorunlarına daha kısa zamanda çözüm bulabiliriz. Sektörde üreticiden tüccara, sanayicisinden ihracatçısına tüm paydaşların sorunları olduğunun altını çizen Şenoçak, “UFK oluşumunda üretici ve üretici temsilcisi ziraat odaları, üretim bölgelerinin ticaret odaları ve borsaları, tüccar, imalatçı, sanayici ve ihracatçı birlikleri, sendikalar, üniversiteler, KOSGEB, TÜİK, TSE, Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı temsilcileri yer almakta. Konseye üye tüm grup temsilcileri ortak ve doğru kararlar alıp birlikte hareket ederse bölge istihdamına ve ihracatına büyük katkılar sağlayabiliriz” dedi.
UFK BAŞKANI CEM ŞENOCAK:
FINDIKTA TÜM PAYDAŞLAR ORTAK HAREKET ETMELİ, DESTEKLENMELİ
Değerli bölge üreticimiz ,
Ülkemizin ve bölgemizin fındıkla ilgisi olan tüm paydaşları 16.10.2024 tarihinde Giresun borsasında gerçekleşen ulusal fındık konseyi genel kurulunda ayrı sektör, kurum temsilcileri olarak şahsımla beraber 9 kişi üç yıl için tek liste seçilmiş bulunuyoruz.
Amacımız en doğru yöntemlerle en kısa zamanda ülkemiz ve bölgemiz için tarım ürünleri içinde büyük önemi olan, özellikle doğu Karadeniz’in sarp meyilli arazilerinde başka alternatifi olmayan fındık ürünümüzün doğru yönetilebilmesi için çalışmalarımızı yaparak hızla kalıcı uzun vadeli politikalar oluşturmayı hedefliyoruz.
Yönetim Kurulu ve şahsıma tevdi edilen bu onurlu ve önemli görevi, 60 yıllık üretici kimliğim, şirketimizin kurucusu ve manevi değerimiz İsmet Şenocak’ın mirası ile üçüncü kuşak temsilcilerimiz İsmet Yiğit ve Mert Şenocak’ın desteği ve 43 yıllık yönetim deneyimimle üstleniyorum. Üretimden ihracata kadar tüm sorunları çözmek için çalışacağımıza ve Ulusal Fındık Konseyi’nin güçlü katılımı ile sağlam altyapısıyla en doğru ve uzun vadeli kalıcı politikaları oluşturacağımıza olan inancım tamdır.
Bu güçlü çatı altında:
• Öncelikli olarak fındık üreticileri ve onların temsilcisi olan ziraat odaları,
• Tüm üretim bölgelerinin ticaret odaları ve borsaları,
• Tüccarlar, fabrikacılar, imalatçılar, sanayiciler ve ihracatçılar,
• İhracatçı birlikleri,
• Sendikalar,
• Üniversiteler,
• KOSGEB,
• TÜİK,
• TSE,
• Ve ilgili bakanlıklarımız yer almaktadır.
Fındık, tarım ürünleri arasında çok özel bir yere sahiptir ve bu yapı, fındığın sürdürülebilirliği ve geliştirilmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Konseyimizin tüm grup temsilcileri olarak doğru kararlar alıp birlikte hareket edersek fındık ürünümüz başta üreticimiz ve temsilcisi ziraat odaları olmak üzere tüccar, fabrikacı imalatçı, sanayici, ihracatçı kesim için faydalarını görüp istihdama ihracata büyük katkılar sağlayacaktır.
Son on yılda ithal girdi maliyeti olmadan 20 milyar doların üzerinde ihracattan ülkeye döviz getiren rekoltelere göre değişmekle beraber dünya pazarında halen % 60 civarına kadar düşen payı ile fındık ürünümüzün daha çok gelir getirecek hale getirilmesi ve dünya pazarında geçmişte olduğu gibi Pazar payımızı % 75-80 lere çıkarmamız doğru yönetilirse mümkün olacaktır.
Bunun için UFK nın bu çok katılımlı güçlü yapısı ile devlet işbirliği gerekmektedir.
Devletin önüne kısa orta ve uzun vadeli planlarımızı sunarak ve onaylarını desteklerini alarak gerçekleştirebiliriz. Burada öncelik; Çiftçinin iyi tarım uygulamaları ve destekleme modellerinin tekniğini geliştirip revize edilerek üreticinin bahçesine dönüşünü sağlayıp gelirini artırmak çok önemlidir.
Özellikle fındıktan başka alternatifi olmayan sarp ve eğimli arazilerde, miras yoluyla küçülmüş bahçelerdeki küskün maliyetini karşılamakta zorlanan üretici yapısının tekrar kazanılması için destekleme modelleri ve miktarları büyük önem arz eder.
Düz ovalarda birçok alternatif üretim yapabilen geniş arazilerde fındık dikimi olan miras bölünmeleri henüz çok artmamış bölgelere olan destekle; sarp meyilli alternatifi olmayan ancak çok büyük bir alana yayılmış bölünmüş, küçük bahçeler haline gelmiş üretici yapısı aynı modelle desteklenmemelidir.
Bu iki üretici yapısı muhakkak ayrı şekillerde desteklenmelidir.Çünkü bu işin birde sosyal boyutları vardır.Terörün bölgeye girmemesinin en büyük sebebi fındıktır. Fındık bahçeleri geniş alana yaygın ve her bahçenin üzerinde üreticinin evi vardır. İç Anadolu’da olduğu gibi yerleşim yerleri toplu değil dağınık olması terörün bölgeye girmemesinde önemli rolü olmuştur.
Ayrıca bölge üreticisi bu şartlarda geçinmekte zorlandığı için büyük şehirlere aşırı göç vermiştir. Vermeye devam etmektedir. Buda büyük şehirlerin yükünü artırmakta sıkıntılarını büyütmektedir. Bundan dolayı doğru destekleme modeli revizelerle acilen yapılandırılmalıdır. Göç önlenmeli üretici bahçesine tekrar dönderilmelidir. Bu çalışma büyükşehirlerinde yükünü azaltacaktır.
Büyük şehirlerde çarpık yapılaşma engellenecek hatta sosyal ekonomik açıdan bunalmış fındık üreticisi aileler üründen elde ettikleri gelirle geçinebileceklerine inanırlarsa kendi ata topraklarına büyük ölçüde geri dönüş sağlayacaktır.
UFK Yönetimi Olarak
Önceliğimiz üretici olmakla beraber bu işin ticareti ile ilgili olan
- Tüccar
- Fabrikacı
- Sanayici
- İmalatçı
- İhracatçı
destekleri konusunda doğru yöntemler oluşturup kısa orta ve uzun vadeli plan ve programlar hazırlanıp başta üretimi, üreticiyi koruyan ve tüm paydaşların içinde olduğu çalışmalarla birlikte
Ayrıca devletler arasında ilişkiler ülkelerin birbirine uyguladığı vergiler ticaretin karşılıklı kolaylaştırılması da fındığın Pazar payının korunmasında önem arz ettiği için ilgili bakanlıklardan bu konuda girişimlerini talep edeceğiz Ulusal fındık konseyi devlet tarım bakanlığı işbirliğiyle dünya pazarında payın artırılması ihracatımızdan gelecek döviz girdilerimizin çok daha yukarı taşınması için kısa orta uzun vadeli planlar oluşturmayı hedefleyecektir.
Bu güne kadar konseyin çalışmalarında görev almış tüm yöneticilere emeği geçen delegelerimize yaptıkları çalışmalar için teşekkür ediyorum.
Yeni seçilen yönetim kurulumuza hayırlı olması temennisi ile başarılar diliyorum.
Şahsıma ve yeni yönetime bu onurlu görevi layık gören ulusal fındık konseyi üyelerine teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum.
Ulusal Fındık konseyinde görev bölümü şu şekilde oluştu:
UFK Yönetim Kurulu Başkanı Şenocak Gıda YKB Cem Şenocak
UFK Yönetim kurulu Bşk Yrd. Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk,
UFK Sayman Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman
Yönetim Kurulu Üyeleri:
Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Ürün genel müdürü Uğur Erdem
Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçı Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Poyraz
Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan
Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç
Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu
Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Alparslan Sarı