Karadeniz’de OSB Hazırlığı!

Karadeniz’in 18 ilinden 6’sı yeni Organize Sanayi Bölgesi yatırımları yapmaya ve varolan OSB’lerin kapasitelerini artırmaya hazırlanıyor. İş Dünyasının başrolünde olan Ticaret ve Sanayi Odaları girişimcilerin, sanayicilerin, tüccarın yaşadığı sorunları dile getirip çözüm önerileri ve projelerini hayata geçirmeye devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 30.05.2022

Karadeniz’de OSB Hazırlığı!

2022’nin ikinci yarının başlangıcında TSO Başkanlarının gündemlerinde başta OSB olmak üzere işgücü, istihdam, tarım ve sanayi başlıkları bulunmakta. 4 yıllık başkanlık döneminin bitimine 6 ay kala başkanlar son aşamalarındaki hedef ve projelerini hızlandırdı. İşte 10 Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlarının hedef ve projeleri…

 

Samsun TSO: Yeni OSB Samsun'un gücüne güç katacak

Yeni organize sanayi bölgesi için çalıştıklarını belirten Samsun TSO Başkanı Murzioğlu, “Şehrimize kazandırdığımız yeni OSB, ülkemize, ilimize, sanayimize ve istihdam hayatına güç katacak” dedi. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Tekkeköy ilçesinde tersane alanında yaklaşık 266 hektarlık alana kurulacak olan Türkiye’nin 354’üncü, Samsun’un ise 8’inci yeni organize sanayi bölgesi, ilin sanayisi ve ekonomisine büyük katkı sağlayacak. Büyük mücadelelerle şehrimize kazandırdığımız Yeni OSB, ülkemize, ilimize, sanayimize ve istihdam hayatına güç katacak” dedi. İhracat master planı da hazırladıklarını söyleyen Başkan Murzioğlu, “İşletmelerimizin ihracat kapasitesini geliştirmek, uluslararası rekabet edebilirlik kabiliyetini artırabilmek adına Ur-Ge projeleri uyguluyoruz. Medikal sektörüyle başladığımız bu projelere mobilya ve gıda ile devam ettik. Ardından da lokomotif sektör olarak gördüğümüz inşaat sektörüne ilişkin de ur-ge çalışması yaptık. Samsun olarak güçlü bir sanayi altyapımız var. Biri gıda alanında ihtisaslaşmış olmak üzere 7 organize sanayi bölgesine sahibiz. Samsun, artık 1 milyar dolar ihracat yapan iller arasında yerini almayı başardı. İhracat yapan iller arasında da geçen yıla göre üç basamak birden yükselerek, 19'uncu sıraya çıktık” diyerek açıkladı.

 

Trabzon TSO: TEBYA ile 5 milyar dolarlık sistem yaratılacak

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Mustafa Suat Hacısalihoğlu, “Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi (TEBYA) projemiz tamamlandığında istihdam, üretim ve ihracat alanında güçlü bir altyapıya kavuşacağız. Buradan 5 milyar dolar ihracat hedeflemekteyiz” dedi. İş dünyası olarak dünyadaki makro düzeydeki gelişmeleri ve Türkiye'nin politikalarını çok yakından takip ettiklerinin altını çizen Başkan Hacısalihoğlu, “Küresel piyasalarda bozulan tedarik zincirinde Türkiye'nin ihracat kapasitesini daha da artıracak politikalar ön plana çıkıyor. Elbette üretim gücümüzü kaybetmememiz de gerekiyor. Türk sanayisi ve üretim gücünün küresel tedarik zincirin de önemli roller üstlenebileceği ortadadır ve bu birikim çok dikkatli değerlendirilmelidir” ifadelerini kullandı. Trabzon Yatırım Adası Endüstri Bölgesi projesi ile bölgeye büyük yatırım yaptıklarını belirten Başkan Hacısalihoğlu, “Bölgemizin yenilikçi ve teknolojik sürdürülebilir yatırımlarla katma değerli ürün ve hizmet üretmesini planlanıyoruz. Tamamlandığında bölgenin ve Türkiye’nin uluslararası rekabetine katkı sağlayan bir merkez olacak. İstihdam, üretim ve ihracat alanında güçlü bir altyapıya kavuşacağız. Buradan 5 milyar dolar ihracat hedeflemekteyiz” dedi.

 

Ordu TSO: Ordu, zenginliklerinin yanında turizmde de söz sahibi olacak

Ordu’nun turizmde de potansiyeli olduğunu söyleyen Servet Şahin, “Turizmde de Yani turizm olarak Ordu, Mersin'den sonra en uzun sahili olan bir ilimiz. Eğer Ordu Karadeniz'de biraz da engebeli olsa dahi turizme açık. Turizm bakımından da oksijen zenginliği olduğu için turizm şehri olarak görüyoruz” ifadelerini kullandı. Ordu’nun yeni OSB’ye ihtiyacı olduğunu da belirten Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, “Ordu’nun acilen yeni bir OSB’ye ihtiyacı var. Yeni OSB arazisi 6 yıla yakın kamulaştırma bekliyor. Bu da Ordu İş Dünyası adına üzücü ve düşündürücü bir durum. Ordu, Türkiye'nin en çok fındık üreten illerinden biri. Türkiye, fındığın üçte birini direkt ihracat ediyor. Türkiye'nin üç milyar dolar ihracatı varsa bunun bir milyar doları Ordu’da. Ordu, Türkiye'nin en fazla bal kovanına sahip ve en çok bal üreten il konumunda. Türkiye bentonitinin yüzde yetmişi bizim bölgede üretilmekte. Yaklaşık 70-80 Milyon dolarlık ihracatımız var. Yine Ordu, kara ve denizde havuz balıkçılığında söz sahibi” diyerek açıkladı. Pandemi dolayısıyla son iki yılda gerçekleştirilemeyen önemli projelerden de bahseden Servet Şahin, “URGE Projesi ve Uluslararası Rekabetçilik Geliştirme Projesi olmak üzere toplam 4 Milyon avroluk projelerdi. Bir tanesini tamamladık sayılır. İmalat sektöründeki URGE projesini hayata geçiremedik. Oda olarak biz 4 yılda 5 milyon avroluk proje ürettik. İmalat sektöründeki projemizi tekrar gündeme getireceğiz” açıklamasında bulundu.

 

Amasya TSO: Tarım projelere ağırlık veriyoruz

Amasya ekonomisine ve Amasya’ya ivme kazandıracak projelere dair açıklama yapan Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Murat Kırlangıç, “İlimizin sanayisi gelişmekte. Ama her ne kadar sanayi ve turizm önemli desek de bizim önceliğimiz tarım, tarıma dair projelere ağırlık veriyoruz” dedi. Türkiye tarımında önemli bir paya sahip bulunan Amasya, tarım sanayisi ve tarım projelerine ağırlık veriyor. Şeker pancarından Alasya elması ve soğana kadar önemli tarım ürünlerini üreten Amasya, tarım sanayisi bakımından da her geçen gün büyümekte. Amasya'yı tarımıyla, turizmiyle, sanayisiyle, ticaretiyle dört başlıkta değerlendirmek gerektiğini dile getiren Başkan Kırlangıç, “Toplam yüz ölçümümüzün yüzde kırk beşinde tarım yapan bir şehiriz. Alan olarak Türkiye topraklarında Amasya küçük bir paya sahip olsa bile, ciddi anlamda verimli topraklara sahibiz. Üretimde kenevir tohumu ve hünnapta Türkiye birincisiyiz. Şeker pancarı tohumunda ve Amasya elmasında Türkiye'nin ikincisiyiz. Soğanda Türkiye'nin üçüncüsüyüz. Bamya, kiraz, haşhaş tohumu gibi ürünlerde Türkiye'de ilk onda ürünlerimiz var. Ayçiçeği, buğday, şeker pancarı, mısır, domates, ceviz ve patates Türkiye içerisinde de payımız yadsınamaz. Onun için de bir tarım şehriyiz diyoruz. Tarım sanayimizi geliştirmeye çalışıyoruz. Tarım sanayimizi geliştirdiğimizde bu ürünlerimizle daha güçlü olacağız” diyerek hem Türkiye'deki üretim payı noktasında hem de ihracat noktasında güçlenmek istediklerini söyledi.

 

Rize TSO: Rize kısa zamanda farklı bir ekonomik düzeye ulaşacak

Sanayi ve turizm çalışmalarına destek verdiklerini açıklayan Rize Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şaban Aziz Karamehmetoğlu, “Turizmi 12 aya yayacak farklı çalışmalara destek verdik. İlimizde yeni yatırımların da tamamlanması ile sanayi ve turizm alanlarındaki gelişimin bölge ekonomisini ileriye taşımasını hedefliyoruz” dedi. Rize denilince ilk akla gelenin çay olduğunu hatırlatan Başkan Karamehmetoğlu, “Nüfusun artması ve geçim şartlarının farklılaşması ile artık tek başına bir geçim kaynağı olma özelliğini yitirme eğiliminde olan çayın yanına alternatif kazanç kapıları oluşturmak adına üyelerimizin de destekleriyle birçok çalışma yürüttük. Özellikle dünya çapında markalaşma yolunda emin adımlarla ilerleyen Ayder Yaylası'nın kentsel dönüşüm ile turizme daha elverişli hale getirilmesi ve ayrıca turizmi 12 aya yayacak farklı çalışmalara destek verdik” dedi. Organize sanayi bölgesi için yatırımlar için çalıştıklarını da söyleyen Başkan Karamehmetoğlu, “Organize sanayi bölgemizin elde edeceği lojistik avantaj ile birlikte, katma değeri yüksek ürün üreten fabrikaların açılması ile bölgenin kaderinin farklı bir yöne evrilmesi hayal olmaktan çıkacaktır. Bu hususta ürün kalitesinin temelinde yatan nitelikli elemanların ihtiyaç doğrultusunda ve sistem içerisinde yetiştirilmesi için Rize Organize Sanayi Bölgemizin bünyesinde kurulacak olan Mesleki Eğitim Merkezi ile ilgili çalışmalar devam ediyor. İlimizde yeni yatırımların da tamamlanması ile sanayi ve turizm alanlarındaki gelişimin bölge ekonomisini ileriye taşımasını hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Bolu TSO: Sağlık turizminde uluslararası marka olma yolunda ilerliyoruz

Bolu’nun Türkiye'nin en yaşanabilir kentleri arasında üst sıralarda bulunduğunu söyleyen Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, “Bolu'yu, sağlık alanında uluslararası bir marka haline getirme vizyonu ile hareket edilerek sağlık turizminin avantajlarının şehir ekonomisine kazandırılması amaçlanmaktadır” dedi. Bolu’nun kanatlı hayvancılık sektöründe önemli bir yerde bulunduğunu ifade eden Başkan Ateş, “TÜİK tarafından en son yayınlanan 2019 yılı il bazlı gayrisafi yurtiçi hasıla verilerine göre, Bolu ekonomisinin yüzde 10'unu tarım sektörü, yüzde 30'unu sanayi sektörü, yüzde 60'ını da hizmetler sektörü oluşturmaktadır. Yatırım teşvikleri açısından Bolu merkez, Gerede ve Mengen ilçeleri 2. bölge, diğer ilçeler 3. bölgedir. Bolu, kanatlı hayvancılık sektöründe Türkiye'nin lokomotif şehridir” dedi. Bolu’nun imalat ve sanayide önemli faaliyetlerinin de olduğunu söyleyen Başkan Ateş, “Bolu'da imalat sanayide faaliyette bulunan birçok önemli sanayi dalları var. Uluslararası alanda markalaşmış bir beyaz eşya firması ve yardımcı sanayi ağını oluşturan 30 dolayında firmanın yer aldığı, kendi içinde kümelenmiş olan saçaklı metal sanayi ve kalıp, gıda, orman ürünleri ve mobilya, cam, kablo, elektrik cihazlar, dokuma-giyim eşyası, çimento ve deri Bolu'nun önemli sektörleridir” ifadelerini kullandı.

 

Çorum TSO: Çorum'da 453 tesisteki istihdam 18 bini aştı

Savunma sanayinde Çorum’un önemli bir yatırım yaptığının altını çizen Çorum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Başaranhıncal, “İmalat ve sanayi sektöründe faaliyet gösteren farklı sektörlerdeki 453 tesiste 18 bin 300 kişinin istihdam edilmesi ile Çorum bölgesinde imalat sanayinde gelişen bir değer oluşturmaktadır” dedi. Çorum’un Türkiye'nin en kalabalık 43.ci ili olduğunu hatırlatan Başkan Başaranhıncal, “Gayri safi yurt içi hasıla içerisinde 16,586 milyon TL ile Çorum yine 43. sırada yer almaktadır. Çorum, özellikle son üç yıl dahil ihracatına bakıldığında milyar doların üzerinde ihracat yapan on dokuz il arasında kendine yer bulmuştur. Ülke ve bölge ekonomisinin gelişimine, ihracat yönüyle döviz girdisi sağlanmasına ve sanayi altyapısının güçlenmesine sağladığı katkılarla Çorum, ekonomik açıdan dinamizm sergilemektedir” dedi. Çorum’un savunma sanayinde önemli bir merkez olması için çalıştıklarını söyleyen Başkan Başaranhıncal, “Odamızın Savunma Sanayi alanında yaptığı çalışmalar, makine sektör firmalarının farkındalıklarının arttırılmasına yönelik Savunma Sanayi Başkanlığı ile yürütülen koordineli işbirlikleri ile ilimizde alt yapısı kurulmaktadır. Bu çerçevede amacımız, ilimizin savunma sanayinde önemli merkezlerden biri haline gelmesinin sağlaması yönündedir” ifadelerini kullandı.

 

Kastamonu TSO: Kastamonu’ya kurulacak İhtisas OSB’de 30 bin hayvan beslenecek

Hayvancılıkta atılım gerçekleştirmek istediklerini vurgulayan Kastamonu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, “1200 dekar arazi üzerine kurulacak olan bu tesiste toplam 98 tane küçük, orta ve büyük ölçek tarzında hayvancılık işletmeleri ve hayvancılığa dayalı entegre ticaret alanları yapılacak ve 30 bin civarında bir hayvan burada beslenecek” dedi. Başkan Fındıkoğlu, “3,5 yıl önce başladığımız Devrekâni Tarıma Dayalı İhtisas (Besi) Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi projesi onaylandı ve artık yasal statüyü kazandı. Hayvancılıkla alakalı Tarıma Dayalı Organize Besi Bölgesi adedi 19 oldu. Bu tesiste toplam 98 tane küçük, orta ve büyük ölçek tarzında hayvancılık işletmeleri ve hayvancılığa dayalı entegre ticaret alanları yapılacak ve 30 bin civarında bir hayvan burada beslenecek” dedi. Kastamonu’nun, gastronomi şehri olma yolunda da emin adımlarla ilerlediğini de söyleyen Başkan Fındıkoğlu, “Tekstil sektöründe geçmiş ten günümüze gelen hafızasıyla özellikle son yıllarda atak yapan ilimiz bu sektörde çok sayıda istihdam sağlamaktadır. Merkez, Tosya, Taşköprü, Seydiler ilçelerimizde dört adet Karma Organize Sanayi Bölgesine ev sahipliği yapan ilimizde gıda imalatı da gün geçtikçe önemli bir ekonomik unsur haline gelmektedir" şeklinde konuştu.

 

Tokat TSO: Yerel uluslararası markalarımızın sayısını hızlı bir şekilde arttıracağız

Tokat’ın uluslararası tanınan marka sayısını arttırmak istediklerini belirten Tokat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Dr. Ali Çelik, “Yerel uluslararası markalarımızın sayısını hızlı bir şekilde artırmamız lazım” dedi. Tokat’ın ticaretinin arttığına dikkat çeken Başkan Çelik, “Tokat'ı ticarette aldığımız noktadan çok üst noktalara taşıdık. Biz yönetime gelmeden önce Tokat'ın ihracat rakamı 17 milyon dolardı. Biz yönetime geldikten sonra ilimizde ihracat rakamları 50 milyon dolarlara çıktı” dedi. Tokat’ın tarımda turizmde sanayide geleceğin parlayan yıldızı olacağını da sözlerine ekleyen Başkan Çelik, “Yerel uluslararası markalarımızın sayısını hızlı bir şekilde artırmamız lazım. İklimlerin ve coğrafyaların kesişme noktasındaki şehrimizde, yüzün üzerinde kaliteli ve lezzetli sebze-meyve tarım ürünü yetişmektedir. Yaprağımız, domatesimiz, cevizimiz ve biberimiz kendine özel lezzetiyle Türkiye çapında marka oldu. Komana Sebastopolis antik kentlerimiz Anadolu'nun en çok tarihi eserine sahip ili olmamız tarih-kültür turizmi, kaplıcalarımızla ise sağlık-yayla turizmi konusun da ciddi rezervlerimiz ve avantajlarımız var. Temsil ettiğimiz makamın ağırlığından dolayı bir takım kısır çekişmelerin içerisine girmeden şehrimizin tarım, turizm ve sanayisini geliştirmeyi amaçladık” diyerek açıkladı.

 

Zonguldak TSO: Sera OSB'de 74 işyeri ile 1000 kişilik yeni istihdam hedefliyoruz

Sera OSB ile yeni istihdamı hedeflediklerini vurgulayan Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Metin Demir, “Çalışmalarına 2016 yılında başladığımız Tarıma Dayalı İhtisas Sera Organize Sanayi Bölgesi (SERA OSB)’nin en kısa sürede tamamlanarak üretime geçmesini bekliyoruz. Yaklaşık 163 bin metrekarelik alanda 74 işyeri ile 1000 kişilik yeni istihdam hedefliyoruz” dedi. Yurtdışına ihracat planları yaptıklarını da söyleyen Başkan Demir, “Burada 20 dönüm ve üzeri 15 işletmede büyük ölçekli teknolojik üretim yapıp Avrupa Birliği ülkeleri ile Rus pazarına ihracatı hedefliyoruz. İlimizin hayvancılık potansiyelini hayata geçirmek için Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi (Manda OSB) fizibilite çalışması ve su ürünleri potansiyelini hayata geçirmek için yapmış olduğumuz fizibilite çalışmaları tamamlanmış olup, yer arayışımız sürmektedir” dedi. Yine küçük işletmeler için sanayi sitesi çalışmalarının sürdüğünü de ifade eden Başkan Demir, “Mahalle aralarında kentleşme baskısı altında bulunan küçük işletmeler ve yeni iş fikri olan girişimcilerimiz için çalışmalarına 2017 yılında başladığımız Girişim Sanayi Sitesi’nin inşası tüm hızıyla sürmektedir. Yine şehirleşme baskısı altında faaliyet gösteren mobilya ticareti yapan işletmeleri, kümelenme mantığı ile bir araya toplayacak proje odamız tarafından gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla Milli Emlak Müdürlüğünden sağlanan yaklaşık 11 bin 500 metrekarelik alanda 19 işletmenin yer alacağı Mobilya-Dekorasyon Ticaret Merkezi'mizin projeleri tamamlanarak ruhsatı alınmış olup inşaatına başlanılmıştır” dedi.

 

SONER ÖZDEMİR

KARADENİZ EKONOMİ

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar