21 Şubat’tan sonra ilaç piyasası düzelir
Son 3-4 aydır yaşanan ilaç sıkıntısının 21 Şubat’taki ilaçlara yapılacak zamla düzelebileceğini söyleyen Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Ali Coşkun, ilaç sektöründeki sıkıntıları anlattı.
info@karadenizekonomi.com / 14.02.2022
Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr. Ali Coşkun, Türkiye’deki ilaç sektöründe yaşanan sorunları, ilaç tedarik sürecini değerlendirdi.
Ülke genelindeki ilaç sıkıntısının 2021’in son aylarından itibaren başladığını söyleyen Dr. Ali Coşkun, dolar kurundaki oynamaların ilaç sektörünü de etkileyerek panik havası oluştuğunu belirtti. Fabrikaların ilaç üretmeyi durgunlaştığına da değinen Dr. Ali Coşkun, “ İlacın hammaddesini hatta çoğunu dışardan aldığımız için yarın fiyatlar ne olur endişesiyle başlayan kaygıdan dolayı fabrikalar ilaç üretiminde durgunlaştı. Çünkü fabrika ilacı yapıp verse, aynı fiyattan hammaddeyi alamama durumu oluşacak düşüncesine kapıldılar. Burada en masum eczacılar, fabrikalardan gerekli çıkış, depolardan gerekli dağıtım olmadığı için satış yapamıyorlar” ifadelerini kullandı.
Yeni karardan sonra daha iyi oturacak
SGK’nin 21 Şubat’ta ilaçlara zam yapacağını ifade eden Dr. Ali Coşkun, “İlaç fiyatlarını ve ilaçtaki geleceğin 21 Şubat kararlarından sonra daha iyi oturacağını düşünüyorum. Çünkü SGK ile yapılan anlaşmalarda kurumlar kuru sabitleyerek anlaşma yaptı. Kur sabitlemesi şu anki kurun yanında çok düşük bir değerde. Kimse belirlenen fiyattan ilaç vermek istemiyor. Kötü niyetten değil aynısını yerine koyamamaktan vermek istemiyor. Bu devam etmez, Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlet. Mutlaka hastalarına ilaçları temin edecektir. Bir yandan da bazı ilaçlarda yavaş yavaş kalemlerin açıldığını görüyoruz” açıklamalarında bulundu.
Katkı payının arttırılmasını istiyorlar
Eczacıların ilaçlara zamdan çok katkı payının arttırılmasını istediğini de sözlerine ekleyen Dr. Ali Coşkun, “Eczacı arkadaşlarla da konuşuyorum, eczacılar aslında zam istemiyor. Çünkü ne kadar zam yapılırsa o kadar kâr payımız düşüyor. Bunun yerine SGK’nın ödediği katkı paylarının artırılmasını istiyorlar. Dolayısıyla aşırı zam istemiyorlar. Buradaki asıl sorun kurdaki düzenlenmemenin tamamlanması ve 21 Şubat’tan sonra ilaç rakamlarının ne olacağının bilinmemesi” dedi.
En sık kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor
En sık kullanılan ilaçlarda sıkıntı yaşandığına dikkat çeken Dr. Ali Coşkun, “Genelde ağrı kesicilerde, antibiyotiklerde, çocukların kullanması gereken ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor. Dışa bağımlı olduğumuz ve en sık kullanılan ilaçlarda sıkıntı oluyor. Devletin bu sıkıntılarla alakalı adımlar atması gerekir, SGK’ların anlaşma yaptığı sabit kuru daha gerçekçi sabitlemesi gerekiyor. Kur 13,15 liralara dayanmışken 3,4 liralara sabitlemek doğru değil. Bu kurları belirlerken mutlaka eczacı odalarının da fikirlerinin alınması gerekir” diyerek açıkladı.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ