Bakan Kurum’dan Doğu Karadeniz çıkartması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum hafta sonu Trabzon ve Rize illerinde çeşitli ziyaretler yaptı. Bakan Kurum sırasıyla Trabzon’un Ortahisar ilçesinde Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi, Uzungöl’deki çevre düzenlemesi, Barma Yaylası ve Tonya’da birtakım ziyaretler yaptı. Pazar günü Rize’ye geçen Kurum burada da Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm ve Rize merkez de kentsel dönüşüm projesini anlattı.

info@karadenizekonomi.com / 12.07.2021

Bakan Kurum’dan Doğu Karadeniz çıkartması

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Trabzon'un Ortahisar ilçesindeki Çömlekçi Kentsel Dönüşüm Projesi'nin birinci etabının temel atma töreninde yaptığı konuşmada, 90 bin metrekarelik alanda yapacakları çalışmayla Trabzon’un tarihine ve kültürüne yakışacak bir projeyi hayata geçireceklerini vurguladı. Kurum; "Kimseyi yerinden etmeden, vatandaşımız ne istiyorsa, vatandaşımızla bir ve beraber olmak suretiyle yapmaya gayret gösteriyoruz. İsteyenlere yine aynı yerden konut vermek suretiyle, değerini vererek, kalanına da uzun vadeli kira öder gibi destek olarak bu projemizi yapmaya gayret gösteriyoruz. Etaplar halinde de bu projemizi gerçekleştirmiş olacağız" diye konuştu.

İlk etap proje 2022'nin ilk çeyreğinde tamamlanacak

Kurum, 90 bin metrekarelik alanda etaplar halinde gerçekleştirilecek projenin kente büyük değer katacağına dikkati çekerek şunları kaydetti: Çömlekçi’yi, millet bahçelerini, sokak sağlıklaştırma projelerimizi yaparak Trabzon’u güçlü şehir haline getirmek istiyoruz. 120 milyon lira yatırım değeriyle ilk etap projemiz önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tamamlanacaktır. Hak sahibi vatandaşlarımıza en kısa sürede konutlarını teslim edeceğiz. Projemizi tamamladığımızda, Trabzon’umuzun eşsiz sahili ve Tanjant yolu arasında kalan bu alanın çehresi tamamen değişecek, yepyeni bir yaşam alanı olacak" dedi.

"Şimdi ‘Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm’ diyoruz"

Kurum bugüne kadar 1,5 milyon konutun dönüşümünü sağladıklarını söyleyerek; “81 ilimizde sosyal donatılarıyla beraber, dünyanın hiçbir ülkesinde 20 yılda yapılmayan 1 milyon sosyal konut ürettik. Toplamda 10 milyon vatandaşımızın bu sağlıklı konutlarda güven içerisinde oturmasını temin ettik. Şimdi ‘Türkiye’nin her yerinde kentsel dönüşüm’ diyoruz. An itibarıyla ülke genelinde yatırım değeri 100 milyar lira olan 300 bin sosyal konut ve kentsel dönüşüm konutumuzun inşası için pandemi süreci dahil hiçbir şekilde durmadan, duraksamadan harıl harıl çalışıyoruz. Biz geçmişle geleceği aynı potada buluşturan, yeşil ile yapıyı kaynaştıran, insan ile şehri bütünleştiren bir şehircilik anlayışına sahibiz. İşte bu anlayışla projelerimizin hepsini yatay mimariye uygun ve Karadeniz yöresinin renklerine uyumlu olarak tasarladık ve uyguladık. Yatırım değeri 4,5 milyar lira olan 7 bin 713 konut, 318 dükkan ve 10 ticaret merkezini kente kazandırdık. Trabzon'un Yomra ilçesinde 80 milyon lira yatırım değerindeki 511 konut ve 24 dükkanlı ticaret merkezinin yapımını tamamladık.  Şalpazarı, Tonya, Araklı ve Sürmene'de de 766 konutun inşasına başladık. Araklı'da da hemen kolları sıvadık. 278 konut ve ticaret merkezini şu an tamamlamak üzereyiz. Buradan müjdesini veriyorum, yeni yuvalarımızı ekim ayında hak sahibi vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" diye konuştu.

Bakan Kurum, İller Bankası aracılığı ile kentte içme suyundan kanalizasyona, atık su arıtma tesislerinden altyapı çalışmalarına kadar 2 milyar 700 milyon liralık 274 projeyi tamamladıklarını, son 3 yılda toplam yatırım değeri 351 milyon lira olan hükümet konağından stadyuma, yurt, okul ve öğretmenevinden kültür merkezi ve kapalı pazar yerine 34 projeyi açılışa hazır hale getirdiklerini, 434 milyon liralık 9 projenin de devam ettiğini vurguladı.

 

"Bin araç kapasiteli yaklaşık 100 milyon lira yatırım değeri olan bir projeyi başlatıyoruz"

Uzungöl'de yoğun olarak geçen turizm sezonlarında otopark sıkıntısı yaşandığını ifade eden Kurum, tamamı yerin altında olacak ve doğaya zarar vermeyecek şekilde bin araç kapasiteli otopark yapılacağını duyurdu.

Kurum, otopark sayesinde araç kirliliğinin ortadan kalkacağına işaret ederek, şunları kaydetti:"Yıllık milyon seviyesine ulaşan ziyaretçi sayımız var. Bilhassa yoğun olan sezonda otopark sıkıntımız var. Ayder'de de doğal yapıya zarar vermeyecek şekilde tamamen yerin altında, buradaki doğal yapıyla bütünlük sergileyecek bir otopark inşasına başladık. Uzungöl'ümüzde de belediyemiz mülkiyetindeki bir alanın bakanlığımızla trampasını yapıyor ve TOKİ eliyle, ziyaretçilerin araçlarını park edebilecekleri, bin araç kapasiteli, yaklaşık 100 milyon lira yatırım değeri olan bir projeyi başlatıyoruz. Bu projemiz tamamen yerin altında, doğal yapıya uygun, doğal yapıya hiçbir şekilde zarar vermeyecek. Turistlerimizin, vatandaşlarımızın araçlarını oraya bırakacakları ve şehrin içindeki bu araç kirliliğini ortadan kaldıracak bir proje olacaktır. Bu da projemizin bir etabı olarak, gerek buradaki çevre düzenlemesi ve buradaki yapıların kaldırılarak burayı aslına uygun hale getirme işi gerekse otopark işiyle birlikte bu yıl sonu itibarıyla 150 milyon lirayı bulan bir yatırımı gerçekleştiriyor olacağız. Önümüzdeki sezon inşallah bu yapıların kaldırılmış olduğu, otoparkımızın inşallah hizmet verdiği ve gölün etrafındaki o çarpık yapıların kaldırıldığı önemli bir düzenleme projesini de hayata geçireceğiz. Buradaki vatandaşlarımızla görüşerek, burada imara uygun olmayan yapıların kaldırılma sürecini, yine imara aykırılıkları gidererek bu projemizi de gerçekleştiriyor olacağız. Amacımız Uzungöl'ümüzü eski haline getirmek, gelecek nesillere, çocuklarımıza, torunlarımıza en güzel haliyle bırakmaktır. Nasıl Ayder'de bu çalışmaları yapıyorsak Uzungöl'ümüzde de aynı anlayışla, çevre ve doğa koruma hassasiyeti anlayışıyla bu projemizi yürütüyor olacağız." dedi.

"Barma Yaylası'nda 5 milyon liralık çevre düzenleme projesini yürütüyoruz"

Barma Yaylası'nda da önemli bir çevre ve doğa koruma projesi yürüttüklerini anımsatan Kurum, şöyle devam etti:"Burada turbalıklarımız var. Turbalıklar, bitkilerin su altında kalmasıyla, onlarca yıl çürümesiyle birlikte meydana geliyor. 1800 rakımda bir yaylamız. Burada da vatandaşlarımızı bilgilendirecek alanların, o turbalığı ziyaret edecekleri Barma Yaylası'ndaki dört mevsim koruma sürecini ekolojik, bilimsel çalışmalarla yürütüyoruz. Burada da yaklaşık 5 milyon liralık bir çevre düzenleme projesini Büyükşehir Belediyemizle birlikte yürütüyoruz. İlk etap hemen hemen tamamlanmak üzere. Yaylanın 332 bin metrekarelik kısmını, kesin korunacak hassas alan ilan ettik. Burada hiçbir şekilde bu turbalıklara zarar vermeden Barma Yayla'mız gelecek nesillere aktarılacaktır. 2 milyon metrekarelik kısmında da sürdürülebilir koruma alanı ilan ettik. Burada hiçbir şekilde yapılaşmaya bakanlığımızın yönetmeliği ve kriterleri çerçevesinde müsaade edilmeyecek. Kesin korunacak hassas alanlara hiçbir şekilde yapılaşma yapılmasına müsaade edilmeyecek ve buradaki o doğal güzelliğimiz yüzyıllarca korunacaktır. Burada bilim insanlarımızla, akademisyenlerimizle ortak bir çalışma yürütüyoruz.""

Kurum, Uzungöl ve Barma Yaylası'nda sürdürülen çalışmalar sayesinde, gençlerin doğal güzelliklerden istifade ederek, buradaki müze sayesinde bölgenin ve ülkenin tarihini öğrenebileceklerini belirtti.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla Rize'de daha güzel ve sağlam binaların olmasını amaçladıklarını söyledi. Kurum, "Rize merkezdeki tarihi dönüşümü bir yıl içinde tamamlayacağız” dedi. Rize'de yapımına başlanan belediye blokları alanını gezerek çalışmaları inceleyen Kurum, 21 bin metrekarelik alanda deprem riski dolayısıyla kentsel yenileme projesi başlattıklarını söyledi.

"Rize merkezde tarihi bir dönüşümü tamamlamış olacağız"

Kurum, vatandaşlarla uzlaşarak, onları mağdur etmeden taşınma ve kira yardımı vermek suretiyle projenin başlangıcının yapıldığını ifade ederek, şöyle devam etti:"Zemin iyileştirme çalışmalarımız devam ediyor ve kot itibarıyla baktığımızda deniz seviyesinin altına inmiş bulunmaktayız. Burada gerekli zemin iyileştirmeleri de yapılıyor. Bir yıl içinde 404 ofis, 200 de ticari ünite olmak üzere önemli bir projeyi gerçekleştirmiş olacağız. 1 yıl içinde tamamlayıp Rize merkezde tarihi bir dönüşümü tamamlamış olacağız. Burası şehrin kalbi ve hemen önüne de millet bahçesi yapacağız. Buradaki cephelerin iyileştirilmesi, sokak sağlıklaştırma projesiyle Rize Meydanı 2022 yılında çok daha güzel, sağlam ve güvenli binaların olduğu bir alan olacak. 267 bağımsız bölümden oluşan dönüşümü de yerinde yapıyor olacağız. Yağlıtaş ve Salarha'da ilk etapta 500 olmak üzere toplam 1000 konutun yapım sürecine başladık. 2022 yılının ilk ayları içinde de tamamlamayı öngörüyoruz. Amacımız Rize için çok daha güzel, sağlam binaların olmasıdır. Bunun için de her türlü tedbiri alarak projelerimizi yürütüyoruz” dedi.

“Ayder’deki tüm altyapıları yeniledik”

Yayladaki incelemelerinin ardından açıklamalarda bulunan ve Ayder Yaylası’nda, doğal alanların korunması amacıyla çevre ve doğa koruma projesi yürüttüklerini anlatan Bakan Kurum, şunları söyledi: "Buradaki tüm doğal güzelliklerini korumak, yaylamızı bir dünya markası haline getirmek adına gayret gösteriyoruz. Ayder Yaylası’nı yenileme projesini etaplar halinde yürütüyoruz. İlk etapta Ayder içerisinden geçen tüm alt yapıyı yeniledik. Alt yapıyı tamamlamaya müteakip apart otellerimizin inşasını gerçekleştiriyoruz. 52 odalı apart ve 76 odalı termal otelimizin inşası devam ediyor. Önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde buraların inşasını gerçekleştirmiş olacağız. Ayder’in silüetine zarar veren yapıların taşınma sürecini de yürütüyoruz. Vatandaşlarımızın taleplerini de aldık. Vatandaşımızı mağdur etmeden, onların taleplerini alarak, istişare ederek bu projeyi yürüyoruz. Buraya her yıl binlerce kişi geliyor. Bu trafik yükünden ve araçlardan dolayı bölgede gezme imkanı yok. Bu nedenle Ayder’in girişinde otopark inşaatımız var, yüzde 40 seviyelerine geldi ve önümüzdeki yılın ilk aylarında burasını tamamlayacağız. Buraya gelen vatandaşlarımız, araçlarını güvenli alana park ederek, ringlerle bölgeye gelecek ve trafik yükü olmadan Ayder’i gezecekler.”

"Amacımız, Ayder’i en güzel şekilde geleceğe taşımaktır"

Yaylada toplamda 160 yapıyı, yeni alanlara taşımak suretiyle önemli bir dönüşüm yürüttüklerini söyleyen Bakan Kurum, "Çevre Koruma Projesi kapsamında arıtrma tesisi inşa ettik. Burası da Ayder’e hizmet ediyor, atık sular arıtılıyor. Buradaki ekolojik yaşamın sürmesi ve doğanın korunması adına bu projemiz de faaliyete geçmiş oldu. Burada imar barışını suiistimal eden 118 yapı vardı, bunların 46’sının yıkımını gerçekleştirdik. Bu kapsamda hayal ettiğimiz Ayder’i, yemyeşil ormanlarıyla, masmavi gölleri, dereleri, ırmaklarıyla gelecekler nesillere aktarmaktır. Yaklaşık 22 bin metrekarelik alanı kesin korunacak alan ilan ettik. Hemen salıncakları kaldırmak suretiyle, yaylanın en önemli mekanını vatandaşımızın hizmetine sunduk. Şimdi bu meramızda horonlar çekilecek, şenlikler yapılacak” dedi.

  

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar