Sanayinin yatırım iştahı Düzce’ye sığmadı, DTB Başkanı Karslıoğlu; “Artık sanayi için uygun bir şehir değiliz”
Fındıkta Türkiye’nin 5. büyük şehri haline gelen Düzce bunun yanında büyük sanayi yatırımları ile son 10 yılda yükseliş gösteren kentler arasında yer alıyor. Düzce’nin hava kirliliği sıralamasında Türkiye’nin ilk 5’inde olan bir şehir olduğunu söyleyen Düzce Ticaret Borsası Başkanı Nurettin Karslıoğlu; “Düzce’ye artık sanayi gelmesine taraf değilim. Düzce turizm şehridir. Aynı zamanda verimli ova ve topraklarıyla önemli bir tarım şehridir. Artık sanayi için uygun bir şehir değiliz. Düzce’nin yapısı çanak şekilde ve hava kirliliğine hiç tahammül edecek gücü yok “dedi.
info@karadenizekonomi.com / 30.08.2021
“Sanayi yatırımı gelirse nefes alamayız”
Düzce ekonomisi son 10 yılda çok önemli gelişmeler yakaladığını ifade eden Başkan Karslıoğlu; “Düzce’de 6 tane Organize Sanayi Kuruluşu kuruldu. Bunların hepsi doldu. Ankara’dan ve İstanbul’dan büyük yatırımcılar geldi. Bu durum Düzce’nin gelişmesine çok büyük bir kaynak sağlıyor. Düzce’ye artık sanayi gelmesine taraf değilim. Düzce turizm şehridir. Aynı zamanda verimli ova ve topraklarıyla önemli bir tarım şehridir. Artık sanayi için uygun bir şehir değiliz. Düzce hava kirliliği sıralamasında Türkiye’nin ilk 5’inde olan bir şehir. Düzce’nin yapısı çanak şekilde ve hava kirliliğine hiç tahammül edecek gücü yok. Düzce’nin tarım ve turizme ihtiyacı var. Fındığın dışındaki tarım ürünleri ile de üretim mümkün. Ürünü satma gibi bir potansiyel yok. Ahududu gibi yeni ürünlere yönelebilirsek, yeni üreticiler oluşturabilirsek şehir ekonomisine yeni katkılar sunabiliriz. Tarım sanayisine ihtiyaç olan bir şehiriz. Bu konuda beklentilerimiz var. Fındık tek başına çok gelişti, çok yükseldi”
“Fındıkta Türkiye 5.’siyiz”
Düzce ekonomisinde fındığın önemli bir yer aldığını söyleyen Karslıoğlu; “Her yıl üretimimizi artırıyoruz. Türkiye’de 5. sırasında yer alıyoruz, 100 bin civarında rekoltemiz var. Fındıkçı bir şehir olduk, kerestecilik artık çok fazla konuşulmuyor. Fındık serbest piyasa 25 liradan işlem görmeye başladı. TMO alımlarını 1 Eylül’den sonra başlayacağını söyledi. TMO alıma başlamadan fiyat konusunda yorum yapmak doğru olmaz. Bol bir ürün var bu sene. Serbest piyasalardaki 25 Türk Lirası çok düşük değil, normal bir fiyat. TMO’nun hareket nabzına göre bu yukarı aşağı doğru seyir gösterebilir. Düzce ilinin genelince yüzde 50’si tarım arazisi bunun yanında Akçakoca İlçesi’nin yüzde 98’i fındık. Dağ köylerimiz Doğu Karadeniz’e benziyor. 100 ila 150 kilogram arasında ama ovalarda 200-300 arasında. Batı Karadeniz’de bu yıl minimumu 300 bin ton diye düşünüyoruz. Verimi arttırmak için çiftçi mücadele veriyor ancak dağ köylerinde yapabilecekleri çok bir şey yok. Ovalarda ürünümüz oluyor. Bu yıl 2,5 milyara yakın bir ihracat geliri yakalayacağız diye düşünüyorum ve 350 bin ton bandına yaklaşabiliriz” dedi.
“Alfotoksin mecburiyeti kalktı, yüzde 50 düşüş yaşadık”
Düzce Ticaret Borası bünyesinde faaliyet gösteren laboratuvarla ilgili bir sıkıntıların olduğunu söyleyen Borsa Başkanı Nurettin Karslıoğlu; “Bizim laboratuvarımız alfotoksin lisansı olan bir laboratuvar. Mayıs ayında alfotoksin mecburiyeti kalktı. Alıcı isterse yaptırıyor, istemezse yaptırmıyor. Müşteri kaybı yaşıyoruz. Taleplerimiz yüzde 50 düşüş gösterdi. Eğer bütün ihracatçılar alfotoksin oranını yaptırmadan ihracatını devam ettirirse fındıkla ilgili çalışan laboratuvarlar kapanma sürecine girecektir. Tekrar ürünlerde sorunlar olursa mecburi hale gelebilir, şu an isteye bağlı bir durum” dedi.
MURAT GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ