Fındık Fidanları Toprakla Buluştu

Giresun’da Fındık Araştırma Enstitüsü müdürlüğü tarafından “Doku Kültüründe Üretilen Fındık Fidanları Toprakla Buluşuyor" etkinliği düzenlendi.

info@karadenizekonomi.com / 28.05.2024

Fındık Fidanları Toprakla Buluştu

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinlik, Doku Kültürü Laboratuvarı'nda üretilen fındık fidanlarının toprakla buluşturulması amacıyla gerçekleştirildi.

Program, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün tanıtım filmi ile devam etti.

Açılış konuşmaları bölümünde ise Enstitü Müdürü Dr. Aysun Akar, Doku labatovarının hayata geçmesinde Karadeniz Fındık ve İhracatçı birliğinin çok büyük maddi desteklerini gördük, Karadeniz fındık ve mamulleri ihracatçı birliğine teşekkürü borç bilirim ,  aynı şekilde DOKAP idaremizde doku labatovarımıza destek çıkmasıyla labatovarın   hayata geçtiğini söyledi. Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas Giresun fındığın başkenti demekle  bu işleri çözemeyiz, kaliteyi verimi, sürdürebilirliği artırmalıyız  ,dedi.

Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti programla ilgili olarak “ ‘Doku Kültüründe Üretilen Fındık Fidanları Toprak ile Buluşuyor’ etkinliğinde ülkemizin en stratejik ürünlerinden biri olan fındığa ve müstahsillerimize verilen önemden ve  Türkiye'nin fındık üretimdeki liderliğini, AR-GE çalışmalarımızla paralel olarak sürdürmenin önemini vurguladı.

KİB ‘e Törende Anlamlı Teşekkür Belgesi,Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti Tarafından Verildi.

Karadeniz Fındık ve Mamulleri  İhracatçı birliğine  Doku  Laboratuvarının hayata geçmesi için verdiği  büyük maddi destekten dolayı    teşekkür belgesi Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçti tarafından  Karadeniz Fındık ve Mamulleri birliğini törende temsil eden yönetim kurulu üyesi İlyas Edip Sevince verildi. Sevinç törende yaptığı konuşmada fındığı  dünyada en fazla üreten ülke olarak daha fazla üretmeye devam edelim. Yok fındık yandı, dondu  yaklaşımları artık son bulmalı fındığı dünyada en fazla  üreten ülke Türkiye orjinli dünyada fındık üretimi artmalı ve hep beraber sürdürebilirliği ,kaliteyi, verimliliği artırmayı maliyetleri düşürmeyi başarmalıyız ,diyerek Giresun Valisi Mehmet Fatih Serdengeçtiye ,Fındık Araştırma Enstitüsü müdürü Aysun Akara  bu anlamlı gün için teşekkür etti.

Teşekkür töreninin akabinde katılımcılar, Doku Kültürü Laboratuvarı ve Alıştırma Serasını gezdiler.

Vali Serdengeçti ve beraberindeki katılımcılar, laboratuvarlarda yapılan bilimsel çalışmaları yerinde inceleyerek, doku kültürü tekniği ile fidan üretim süreçleri hakkında detaylı bilgi aldılar.

Laboratuvar gezisinde ayrıca, bin adet çoğaltılmakta olan tombul, çakıldak, palaz, foşa ve Türk fındığı bitki çiğinin laboratuvar ölçeğinde tanıtımları gerçekleştirildi.

500 adet doku kültürü çalışmalarından çıkan fındık fidanının alıştırma seralarında gözlem ve tanıtımı da yapıldı.

Enstitü Müdürü Dr. Aysun Akar tarafından da hastalıktan ari, adına doğru ve kısa sürede büyük ölçekli fındık fidanı üretiminin yapılmasına imkan veren doku kültürü tekniği ile fındık fidanı üretimi çalışmaları başta olmak üzere "Doku Kültürü Laboratuvarı Altyapısının Kurulması Projesi", "Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Projesi" ve "Mikro Çoğaltımla Fındık Fidan Üretiminde İklimlendirme Serası Modernizasyonu Projesi" hakkında detaylı bilgiler verildi.

Etkinlik kapsamında katılımcılara fidan dikim tekniği hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra, toplam 250 fidan enstitü arazisinde toprakla buluşturuldu. Vali Serdengeçti, ilk fidanı dikerek projeye olan desteğini bir kez daha gösterdi.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Aysun Akar’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen etkinliğe;  Giresun  Valisi   Mehmet Fatih Serdengeçti başta olmak üzere Giresun Milletvekili Prof. Dr. Nazım Elmas, Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Can, Vali Yardımcısı Dr. Davut Sinanoğlu, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman,Giresun Ticaret Borsası genel sekreteri Eren Nizam ve  il protokolü ve davetliler katıldı.

Vali Serdengeçti, etkinlik sonrası yapmış olduğu paylaşımda “Doku kültürü ile üretilmiş fındık fidanlarını toprakla buluşturarak bu alandaki ilk bahçeyi de ilimizde tesis etmiş olduk.

Sürdürdüğümüz stratejik çalışmalar ve kullandığımız teknikler sonucunda fındık zararlılarından ve hastalıklardan arındırılmış fidanları kısa sürede çok sayıda üretebiliyoruz.

İlimize, bölgemize ve üreticilerimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar