Giresun’da kokulu üzüm pekmezi yapımı başladı

Giresun’da ev hanımları hem aile ekonomisine katkıda bulunmak amacı ile topladıkları kokulu üzümleri kullanarak pekmez yapmaya başladılar. Giresun’lu kadınlar, kendi pekmez ihtiyacından fazlasını kadınlar pazarında satarak kırsal ekonomiyi de katkı sağlıyorlar.

info@karadenizekonomi.com / 14.10.2022

Giresun’da kokulu üzüm pekmezi yapımı başladı

Doğu Karadeniz’de yoğun olarak yetişen kokulu kara üzüm (İsabella üzümü) mevsim itibari ile tatlandı ve pekmez yapımı için hasat olgunluğuna geldi.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik elemanları, Teyyaredüzü mahallesinde kadın çiftçi Kıymet Elmalı’yı ziyaret ederek geleneksel yöntemler kullanarak ‘Kokulu Üzüm Pekmezi’ yapma sürecini gelecek kuşaklara aktarmak adına kayıt altına aldılar. Bu pekmez çeşidi; içeriğindeki kalsiyum, potasyum, demir ve magnezyum ile günlük ihtiyacın önemli bir kısmını karşılar ayrıca kansızlığa ve karaciğer hastalıklarına iyi geldiği de bilinmektedir. Yapım aşamasında asla şeker kullanılmamaktadır. Bazı üreticiler pekmezin PH’sını (asitliğini) ayarlayabilmek için pekmez toprağı kullanırken, bazı üreticilerde karbonat kullanmaktadır.

İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angın, “Bakanlığın ‘Sen Üret Yeter’ mottosu doğrultusunda köylerde ve kentsel tarım bağlamında küçük veya büyük miktarda demeden tarımsal ürün ve geleneksel gıda üretimini önemsediklerini, bu kapsamda 2022 yılı içinde çiftçilere 1.000 adet kokulu üzüm fidanı dağıtarak, pekmez yapımının artırılması ve aile ekonomisine katkı sağlanmasını amaçladıklarını” ifade etti.

 

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar