Giresun’un Tirebolu ilçesinde altın ocağı tepkisi

Emek Partisi Giresun İl Temsilcisi Halit Keskin, “Tirebolu’da kurşun-çinko-altın-gümüş madeni için girişim var. Tirebolu ilçesi maden için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda 8 Ekim’de İnceleme Değerlendirme Komisyonu toplantısı yapılacak” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 12.09.2024

Giresun’un Tirebolu ilçesinde altın ocağı tepkisi

 

Keskin, yaptığı açıklamada, Giresun’da maden ruhsatlarının adım adım işletme aşamasına geldiğini belirterek, fındık üretimine ve hayvancılığa maden işletmeciliğinin zarar vereceğini söyledi.

Giresun’un yüzde 85’inin maden sahası olarak ilan edildiğine dikkat çeken Keskin, şunları kaydetti:

Giresun’un Tirebolu ilçesinde altın ocağı tepkisi

“Bu alanlar ruhsatlandırılarak iktidar tarafından yerli ve yabancı maden şirketlerine satılıyor. Orman, tarım arazisi olan maden sahalarında işletme başladığında ormanlar ve tarım araziler yok edilecek, sular azalacak ve kirletilecek. Bu nedenle bir kez daha vurguluyoruz ki yerin üstü altından değerlidir. Ruhsatlar iptal edilmelidir.”

 

MANTAR GİBİ ÇOĞALAN MADENLER ŞİMDİ DE TİREBOLU’DA

Halit Keskin, Giresun’da Bulancak, Dereli, Şebinkarahisar başta olmak üzere her tarafta maden işletmelerinin mantar gibi çoğaldığını şimdi de Tirebolu’da kurşun-çinko-altın-gümüş madeni için girişimin olduğunu belirterek, “Tirebolu ilçesi Karaahmetli, Menderes, Kuskunlu, Harkköy köylerini etkileyen maden (kurşun-çinko-altın-gümüş) için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda 8 Ekim’de İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısı yapılacak. İDK toplantısında işletmenin olumsuz etkilerinin olacağından ÇED olumsuz kararı verilmeli. Bu konuda her kurum ve kuruluşa müdahale için çağrı yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

Giresun’un Tirebolu ilçesinde altın ocağı tepkisi

Keskin, ÇED alanının tarım ve orman alanı olduğuna dikkat çekerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Fındık üreticileri iktidarın tarım politikaları nedeniyle her yıl mağdur ediliyor. Şimdi de tarım alanlarını kapsayan alanlarda maden işletmeciliğine izin vermek ikinci bir zarardır. Toprağın üstü her zaman her şart altında altından değerlidir. Toprak üstünden uzun süreli olarak bir yararlanma varken yerin altında yerli ve yabancı şirketler kazanıyor, halk kaybediyor. Buna izin verilmemeli. Maden işletmelerinden zarar görmemek için projenin engellenmesi gerekir ki hepimize görev düşmektedir.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar