Giresun'da kahverengi kokarca zararlısına karşı yoğun mücadele başlatıldı

Giresun, tarımsal üretimde önemli kayıplara neden olan kahverengi kokarca zararlısıyla mücadele çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

info@karadenizekonomi.com / 15.10.2024

Giresun'da kahverengi kokarca zararlısına karşı yoğun mücadele başlatıldı

Doğu Asya kökenli olan bu istilacı zararlı, 1990’lı yıllardan bu yana dünya genelinde yayılım göstermekte ve Türkiye’de de özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ciddi zararlar vermekte.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü koordinatörlüğünde başlatılan projeyle Giresun genelinde 8 ilçede ve merkezde toplam 27 farklı lokasyonda feromon tuzakları kullanarak sürvey ve izleme çalışmaları yürütüyor. Bu kapsamda, 2020 yılında Giresun Ticaret Borsası ile yapılan protokol çerçevesinde 100 adet feromon ve 100 adet yapışkan tabla temin edilerek izleme çalışmaları yapıldı.

Eğitim çalışmaları da yürütülen projede, teknik personele ve tarım danışmanlarına yönelik toplantılar düzenlendi, bilgilendirici materyaller hazırlanarak çeşitli kurumlarla paylaşılarak kamuoyunun bilinçlendirilmesi hedeflendi. 2023 yılında Giresun genelinde 111 köyde toplam 2 bin 259 kişiye eğitim verildi, 2024 yılında ise 50 toplantıda 2 bin 46 kişi eğitime katıldı.

Ayrıca, Giresun Kültür ve Turizm Ekonomik Kalkınma ile Gelişmeleri Destekleme Derneği işbirliğiyle "İstilacı kahverengi kokarca ile Mücadele" projesi yürütülmesi planlanıyor. Biyolojik mücadele yöntemleri de devreye alınarak, Fındık Araştırma Enstitüsü’nde üretilecek predatörler sayesinde zararlının kontrol altına alınması amaçlanıyor.

Giresun İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Muhammet Angınkahverengi kokarcaya karşı yürütülen mücadelenin etkinliğini artırmak amacıyla tüm tarafların iş birliği içinde çalıştığını belirterek, "Bu süreçte üreticilerimizin bilinçlendirilmesi ve zararlının kontrolü için gerekli tüm önlemleri alıyoruz" dedi.

Giresun’da bu mücadele kapsamında, feromon tuzaklarının asılması ve zararlının toplanarak yok edilmesi hedefleniyor. İlkbaharla birlikte entegre mücadele yöntemleriyle zararlıyla etkili bir şekilde mücadele edilmesi planlanıyor. Eğitim ve bilgilendirme çalışmalarının da devam edeceği bildirildi.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar