Giresun'un Sanayi Üretiminde Yeni Dönem: 'Bölgesel Gelişme Ulusal Strateji' Hedeflerinde Giresun Öncelikleri Mevcut
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, “Bölgesel Gelişme 2024-2028 Ulusal Stratejisi” kapsamında yaptığı değerlendirmelere göre, Giresun'u “Rekabet Nüvesi İller” kategorisinde yer alan iller arasında belirledi.
info@karadenizekonomi.com / 18.12.2024
Rekabet Nüvesi İller kategorisi, illerin ekonomik faaliyetlerin geliştirilmesi, imalat sanayi ve teknoloji seviyenin yükseltilmesi, ekonomik çeşitlendirilme ve diğer kentler ile ulaşımın güçlendirilmesi stratejisi üzerine kuruldu.
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun’un bu kategoride yer almasının, sanayi üretiminin rekabet edebilirliğini artırmaya yönelik önemli bir adım olduğunu vurgulayarak açıklamalarda bulundu.
Bu kapsamda Giresun’un sanayi üretiminde rekabet edilebilirlik seviyesini artırmaya yönelik bir eylem programının altyapısı organize sanayi bölgelerinin yatırıma tahsis aşamasına gelmesiyle bağlantılı olduğuna vurgu yapan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “2022 yılında kuruluşu gerçekleştirilen Espiye-Tirebolu bölgesinde yer alan 3. Organize Sanayi Bölgesi ile Görele (Çavuşlu Beldesi) bölgesinde yer alan 4.Organize Sanayi Bölgesi’nin 2025 yılı ile kamulaştırma ve altyapı yatırım süreçlerinin başlatılması ve tamamlanması gerekmektedir. Yine Şebinkarahisar-Alucra ve Çamoluk bölgelerini kapsayacak 5. Organize Sanayi Bölgesi'nin de en kısa zamanda kurulması ve yatırım sürecine hazır hale getirilmesi gerekmektedir. Stratejik amaç ve hedeflerin gerçekleştirilebilmesi adına sanayi altyapısının güçlendirilmesinin yanında kara yolu ve demiryolu bağlantı ve projelerinin hayata geçmesi önemlidir. Bu kapsamda Samsun-Sarp Demiryolu Projesi'nin yanında Giresun Güney Çevre Yolu, Giresun-Dereli-Şebinkarahisar Yolu ve Pınarlar Tüneli, Yağlıdere Kozbükü Yolu ve Tüneli ile Tirebolu Torul Yolu İyileştirme Projesi'nin mutlak hayata geçmesi gerekmektedir. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın 2024-2028 yol haritasında; üretim yapısı, gelir düzeyi, ihracat, istihdam ve nüfus gibi bölgesel kalkınmada öne çıkan otuzu aşkın göstergenin kriter olarak kullanıldığı bilinmektedir. Giresun’un Rekabet Nüvesi İller kategorisinde yer alması, imalat sanayi ve teknoloji seviyesinin yükseltilmesi kapsamında değerlendirilmesi ile buna yönelik bir eylem programına tabi tutulması ancak sanayi bölgelerinin aktif hale ve ulaşım akslarının güçlendirilmesi sonucu mümkün olacağı kanaatindeyiz. Bu vesileyle ülkemizin üreterek kalkınmasına ışık tutacak çalışmada, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sayın Mehmet Fatih Kacır başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.