İşletmelerde Enflasyon düzeltmesi yılda bir kez yapılmalıdır

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, enflasyon düzeltmesi yapılması gerektiğine ve ayrıca enflasyon düzeltmesinin yıl sonunda bir kez yapılmasının önemine değindi.

info@karadenizekonomi.com / 24.07.2024

İşletmelerde Enflasyon düzeltmesi yılda bir kez yapılmalıdır

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, mali tabloların satın alma gücü cinsinden hesaplanarak doğru ve güvenilir bilgiler vermesi amacıyla enflasyon düzeltmesi yapılması gerektiğine ve ayrıca enflasyon düzeltmesinin yıl sonunda bir kez yapılmasının önemine değindi.

Başkan Çakırmelikoğlu’nun enflasyon düzeltmesi uygulaması hakkında görüşü şu şekildedir;

“Enflasyon düzeltmesi sonrası varlıkların artışından kaynaklı kar nedeniyle, şirketler daha yüksek vergi ödemek zorunda kalabilecekler. Herhangi bir alım-satım olmadan düzeltme nedeniyle gerçekte oluşmamış kar üzerinden vergi hesaplanması hakkaniyetli olmayacaktır.

Yüksek enflasyon nedeniyle işletmeler faaliyetini öz sermayeleri ile yürütemez hale geldiği gibi, yabancı kaynaklara ihtiyaç duymaktadır. Bu durumda varlıklarını, borç ile karşılayan işletmelerin çoğu 2024 ve müteakip yıllarda geçici vergi dönemlerinde mali tablolarını enflasyon düzeltmesine tabi tutması sonucu kar etkisi yaratacak ve bu kar üzerinden vergi hesaplanacaktır.

Enflasyon düzeltmesi sonucu, işletmelerin henüz elde etmediği düzeltme nedeniyle kazançlarından talep edilen bir vergi olması, yüksek enflasyon nedeniyle dar boğaza düşen işletmelere ciddi bir vergi yükü getirecektir.

Ülkemizde yüksek enflasyon nedeniyle satın alma gücünü fazlasıyla kaybeden işletmeler faaliyetini yürütemez halde iken, birde enflasyondan kaynaklanan vergi etkisi nedeniyle bir çok işletme faaliyetine son vermekte yada iflas ile karşı karşıya kalmaktadır.

Enflasyon düzeltmesi yapılması halinde, finansman gider kısıtlaması uygulamasından vazgeçilmelidir. Aksi durumda borçlu firmalar hem enflasyon düzeltmesi nedeniyle hem de finansman gider kısıtlaması nedeniyle fazla vergi ödemek durumunda kalacaklardır.

Enflasyon düzeltmesi yılda bir kez hesap dönemi sonunda oluşacak mali tablolara uygulanmalıdır. Normal hesap dönemi 1 Ocak-31 Aralık mali tabloları bir bütün olup, geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltme, şirketin karlılığında ani ve beklenmedik değişikliklere neden olabilir. Bu, yatırımcılar ve paydaşlar için belirsizlik yaratabilir.

Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi uygulanması durumunda şirketlerin finansal planlama ve bütçeleme süreçlerini karmaşık hale getirebilir. Enflasyon düzeltmesi sonrası geçici vergi dönemleri arasında karlılıktaki ani dalgalanma mali tabloların öngörülebilirliğini azaltabilir.

Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmak, işgücünün maliyetinin yüksek olduğu bu dönemlerde ek maliyetler ve iş yükü gerektirir. Muhasebe ve finans departmanlarının bu işlemleri yapabilmesi için ekstra kaynaklar ayrılması gerekebilir.

Dolayısıyla; yüksek enflasyonlu ekonomilerde mali tabloların güvenirliliği ve gerçeği yansıtması için enflasyon düzeltmesi zorunludur. Ancak hesap dönemi sonunda yılda bir kez uygulanmalıdır.”

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar