Giresun için; Önce fındık… Önce çay…
Dünyaca ünlü fındığından sonra çayda da iddialı olan Giresun’un Eynesil ilçesinde çay hasat şenliği düzenlendi. 11 işletme ve paketleme tesisinin bulunduğu Giresun’da Amber Çay ev sahipliğindeki etkinliğe katılan Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, çay hasadı yaparak, Giresun’un çayının aroma ve içim lezzetine dikkat çekti.
info@karadenizekonomi.com / 4.06.2021
Giresun'un fındıkta olduğu gibi çayın da en kalitesini ürettiğini söyleyen Çakırmelikoğlu, “Giresun'un doğusundaki toprak yapısı çay ve fındık tarımı için oldukça verimlidir. Giresun denince akla çay ve fındık gelir. Her iki ürünün de Giresun ekonomisine katkısı çok büyüktür. Tıpkı fındıkta olduğu gibi çayda da yüksek bir kaliteye sahibiz. Ülkemizde fındık 'Giresun' kalite ve 'levant' kalite fındık diye ikiye ayrılır. Levant kalite fındık, Giresun fındığı haricindeki tüm fındıkları kapsar. Dolayısıyla 'Giresun Kalite' fındık lezzetini nereden alıyor diye sorarsanız, toprağın mineral yapısından ve ilimizin ikliminden almaktadır. Çayımızda aynen fındığımız da olduğu gibi lezzetini ve tadını toprağından ve ikliminden almaktadır" dedi.
Keşap’tan Eynesil’e çay tarımı
Kentte 11 işletme ve paketleme tesisi bulunduğunu anlatan Çakırmelikoğlu, yaklaşık bin kişiye sağlanan istihdama da dikkat çekerken Amber Çay Koordinatörü Şevket Alaeddinoğlu da sosyal sorumluluk anlayışı ile kooperatif zihniyetinde kurulan Amber Çay’ın günlük 260 ton yaş çay işleme kapasitesine çıkarak, Giresun Bölgesi’nin en büyük çay fabrikası olduğunu kaydetti. Doğu Giresun Bölgesi çaylıklarının Keşap ilçesi sınırlarından başlayıp Espiye, Güce, Tirebolu, Görele, Çanakçı ve Eynesil ilçesini kapsadığını belirten Alaeddinoğlu, “Çay bahçelerinin çok büyük bölümü Eynesil, Tirebolu ve Güce ilçeleri hudutları içerisindedir. Bölgede yılda ortalama 35 bin ton yaş çay yaprağı hasadı yapılmaktadır. Bu yaş çay yaprağından yıllık ortalama 7 bin ton kuru çay elde edilmektedir. Bölgemiz çayının en önemli özelliği toprak yapımızda yer alan bakır oranın çok düşük ve diğer ağır metallerin yok denecek kadar az, kararında yağmur, güneşi bol ve çay fidanlarının genç olmasıdır. Bütün bunlar yan yana geldiğinde üretilen siyah çayda, kendine has aroma ve dingin bir renk ortaya çıkmakta, o da farklı bir lezzet olarak kendini göstermektedir. Bu bölgenin çayı tüketicinin damağında kalıcı bir tat bırakmakta, bu nedenle her geçen gün bölgemiz çayına olan talep artmaktadır. Doğu Giresun Bölgesi’nde yılda yaklaşık 7 bin ton siyah çay üretilmesine rağmen başka bölgelerden gelen 20 bin ton ile piyasaya sürülmektedir” diye konuştu.
Katılımcılar
Çay hasad törenine Giresun TSO Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, Giresun Borsa Genel Sekreteri Eren Nizam, Eynesil Belediye Başkanı Ahmet Latif Karadeniz, Turizm İl Müdürü Kemal Gürgenci, Ören Belediye Başkanı Mustafa Eren, Amber Çay Sanayi A. Ş. Yön. Kur. Başkanı Hüseyin Kara, koordinatör Şevket Alaattinoğlu ve üreticiler katıldı.
---------
Amber Çay Sanayi, 1988 yılında Asım Kaya öncülüğünde 80 çay müstahsilinin bir araya gelerek Giresun İli Eynesil ilçesinde günlük 20 ton yaş çay işleme kapasitesi ile kuruldu. Kuruluş amacını o yıllarda devlete ait çay fabrikasının kapasite yetersizliğine ve çay alım politikalarından kaynaklı sorunlar nedeni ile üreticinin yaş çaylarını satamamasına ve zarar etmesine dayandıran işletme bu türden mağduriyetleri giderdiği gibi Giresun’da üretilen yaş çayları işleyerek bölge halkının refahına katkı sağlamaktadır. Amber Çay, aynı zamanda tüketiciye doğal aroması yüksek, rengi dingin ülkemizin en kaliteli çayını sunmaktadır.