GTB Tombul Fındığın Gelişimi için Online Toplantı Gerçekleştirdi
Giresun Ticaret Borsası’nın (GTB) Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’ndan hibesini aldığı “Giresun Tombul Fındığının Coğrafi Orijini ve Çeşidini Belirlemeye Yönelik Objektif Test Metotlarının Geliştirilmesi” projesi kapsamında yapılacak faaliyetlerle ilgili olarak TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi uzmanlarıyla online bir toplantı gerçekleştirildi.
info@karadenizekonomi.com / 15.07.2021
Toplantıda; proje kapsamında yapılacak olan aşağıdaki çalışmalar hakkında detaylı olarak görüşüldü.
Giresun Tombul Fındığı Coğrafi İşaret Bölgesi ve bu bölge dışındaki diğer fındık üretimi yapılan bölgelerden yeterli sayıda fındık örneği temin edilecektir. Polar ve Apolar fraksiyonlar tüm fındık örneklerinden ekstrakte edilecektir. Ekstraksiyondan önce, fındıklar görüntü analiz cihazı ile fotoğraflanacak ve CIE L*a*b* renk parametreleri belirlenecektir. Yağ asitleri, tokoferol ve sterol kompozisyon analizi de yağ ekstraktları (Apolar) üzerinde yapılacaktır. Polar ve Apolar fındık ekstraktlarının FT-NIR, FT-IR, RAMAN, düşük alan 1H ve 13C NMR spektrumları elde edilecektir. FT-NIR ve RAMAN analizi ekstraksiyondan önce bütün fındık çekirdeğinde de yapılacaktır. Fındıklardan elde edilen yağ ekstraktlarının oksijen ve karbon sabit izotop oranları IR-MS tekniği kullanılarak belirlenecektir. Her analitik teknikten elde edilen veriler önce ayrı ayrı, daha sonra birleştirilerek çok değişkenli istatistiksel analiz yöntemleri (PCA, PLS-DA, OPLS-DA vb.) ile birlikte işlenecek ve istatistiksel ayrım modelleri oluşturulacaktır. Bu işlemler coğrafi işaret bölgesinde yetiştirilen Giresun Tombul Fındığının diğer bölgelerde yetiştirilen fındık çeşitlerinden ayrıştırılmasına olanak sağlayan Market Bileşikler tespit edilecektir.
Bu çalışmalar kapsamında özellikle sahada yapılacak olan ve kritik öneme sahip fındık numunelerinin toplanması, toplanacak numune miktarları, numunelerin toplanacağı şehirler ve ilçeler ile numunelerin kurutularak saklanması konuları ele alınmıştır.
Proje ile elde edilecek veriler ışığında fındık çeşitleri içerisinde üstün kalitesi ile ön plana çıkan ve gıda endüstrisi tarafından öncelikli olarak tercih edilen Giresun Tombul Fındığının izlenebilirlik, sahtecilik, aslına uygunluk, taklit ve tağşiş gibi sorunları çözüme kavuşacaktır. Ayrıca, Giresun Tombul Fındığının coğrafi ve botanik kökeninin belirlenmesinde kullanılabilecek objektif test yöntemleri geliştirilecektir.