Gül; “350 Milyon TL’lik yatırım için yasal süreci bekliyoruz”
Tiryaki tarafından 2018 yılında devir hakkı alınan Giresun Limanı yapılan alt ve üst yapı yatırımlarıyla 1 milyon ton iş hacmine sahip hale geldi. Limanın işleyişi hakkında açıklamalar yapan Giresun Liman Müdürü Mehmet Nuh Gül, 2018 yılında 150 Milyon TL yatırım yaptıklarını ve liman işletme sürelerindeki yasal sürecin tamamlanmasıyla 350 Milyon TL’lik bir yatırıma başlayacaklarını söyledi.
info@karadenizekonomi.com / 6.09.2021
Giresun Limanı’nın 2018 yılında Tiryaki tarafından işletilme hakkının alındığını ifade eden Giresun Liman Müdürü Mehmet Nuh Gül, “Bu liman Türkiye Deniz İşletmelerine ait bir liman. Biz işletme hakkını devraldık. Daha önce Romanya’dan teklif vardı ancak biz Giresun Limanı’nı aldık. Giresun Limanı uzun yıllar boyunca atıl kalmış bir limandı. Orta ölçekli bir liman. Daha işler bir hale getiriyoruz. Şu anda yüklerin yüzde 80’in kendi firmamız tarafından geriye kalan yüzde 20’lik kısmı da başka firmaların yükleri. Burayı organik ürün üssü haline getirmeye çalışıyoruz. İhracat ağırlıklı bir limanız. Amerika ve Avrupa ülkelerine ihracat yapıyoruz. Talep olduğunda işletmemiz açık olduğunu söylüyoruz, hizmet vermeye çalışıyoruz. Sanayiye destek veriyoruz. Bu limanın işletilmesi için gerekli olan yükü şu an da sağlıyoruz” dedi.
“İşletme sürelerinin uzatılmaması yatırımların önünde engel”
Kendi üretim tesislerini limanın hemen yanına kurduklarını ifade eden Gül; “Buraya birkaç tane daha üretim tesisi kurmak istiyoruz. Her şeyin temelinde ham madde ve lojistik altyapı var. 2018’de ciddi bir elektrik altyapı yatırımları ile birlikte 3 yılda 150 Milyon TL’lik yatırım yaptık. İşletme süremizin uzatılması talebimiz var. Bununla ilgili çalışıyoruz. Eğer bu sorunu çözebilirsek yeni üretim tesislerin de bünyemize alıp toplamda 350 Milyon TL’lik bir yatırımı yapmaya hazırız. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı sonuçlandıramadık. 2018 yılında geldiğimizde bunları hemen yapabiliriz diyerek master planımızı hazırlamıştık. Sorunları bugün çözebilirsek hemen inşaata başlamaya hazırız. Bölgede ve ülkede limanlara yatırım yapmak isteyen işletmeler var. Süre kısıtlamamız var. Bu süre kısıtlamalarını aşmamız gerekiyor. Biz limanı devraldığımızda 8 senemiz vardı ve geri dönüşü olmayan yatırımlar yaptık. Gelişen konjonktürde ihtiyaçları karşılamak için yatırımlar yapmak gerekiyor. Bütün limanların yatırım yapmaya ihtiyacı var. Yasal süreçleri halledebilirsek limanların yatırım yapma önleri açılabilir” dedi.
Karadeniz-Akdeniz yolu hayati önem taşıyor
Verilen hizmetlerde diğer limanlara oranla daha iyi konumda olduklarını söyleyen Gül; “Kalite, hız, maliyet ve depolama yönünden müşteri en iyi limanı seçmek ister bizim limanımız bunların hepsini en üst düzeyde sağlayacak kapasite çalışıyor. En ucuz taşıma yöntemi deniz yoludur. Karadeniz-Akdeniz otoyolunun açılması gereklidir. Buradaki iş hacmi açısından hayati önem taşıyan bir proje. Boğazları rahatlatmak, maliyetleri düşürmek hem de Karadeniz’i ve Akdeniz’i daha aktif kullanabilmek gerekiyor. Yolların kısalması güvenlik açısından ve maliyetlerin düşmesi de çok önemlidir. Üretimi belli bir kritere sahip olan işlemlerin ham maddesi ve çok ciddi bir lojistik altyapısı olması gerektiğini söyleyen Gül; “Bunları sağladığınız zaman hem üretimi çekmiş olacaksınız hem de ülke ekonomisine ciddi katkılar sunmuş olacaksınız. Üretimi arttırabilmek için başta ham madde ve lojistik altyapının güçlendirmesi gerekiyor. Karadeniz’deki şehirler diğer bölgedeki şehirlere kıyasla biraz daha yavaş gelişiyor olmasının en büyük sorun lojistik alt yapının yeni yeni gelişiyor olmasıdır. Üretim üsleri ham maddeye yakın ve ham maddenin daha az maliyetle gelebileceği yerlerde kurulmaya çalışılır. Karadeniz’de bu durum bu aşamada biraz daha zor. Bahsettiğimiz Karadeniz-Akdeniz Otoyolu, Eğribel Tüneli gibi projelerin tamamlanmasıyla üretimin büyük ölçüde buraya kaymasına yardımcı olacaktır” açıklamasını yaptı. (HALİL YILAMZER- KARADENİZ EKONOMİ)