Karadeniz’de beklentiyi iç pazar karşılayacak

1 Temmuz itibariyle insanların hareket kabiliyeti arttığını aynı zamanda yaz mevsiminin içinde olunduğunu ve uzun tatil dönemi ile birlikte turizmin hareketli günler geçireceğini ifade eden Karadeniz Turistik İşletmeciler Derneği (KATİD) Başkanı Murat Toktaş; “Bu yıl Karadeniz’de yerli turistin yılı olacak” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 12.07.2021

 Karadeniz’de beklentiyi iç pazar karşılayacak

Asıl memleketi Karadeniz olan ancak büyük oranında İstanbul olmak üzere Batı’da yaşayan Karadenizlilerin tatil için memleketlerine döneceklerini anlatan Tokta; “ Onlar tatil döneminde memleketine, yaylalarına dönecekler. Hızlı bir hareketlilik bekliyoruz. Bu yıl yurt dışından çok fazla turist beklemiyoruz. Karadeniz’e gelen yabancı turist genelde Körfez ülkelerden gelen insanlar. Şu anda Körfez ülkeleri ile seyahat kısıtlamalarımız var. Bu yıl hareketliliği tamamen iç turizm hareketliliği bekliyoruz. Bu yıl Karadeniz’de beklentiyi iç Pazar karşılayacak ve iç pazar taşıyacak” açıklamalarını yaptı.

“2021’den 2019 performansı beklemek hayal olur”

Bu yıl için 2019 turizm rakamlarını beklemenin hayal olduğunu açıklayan Toktaş; “Aylardır evlerdeyiz ve hiçbir şey olmamış gibi 1 Temmuz’da açılıp çok büyük bir beklenti yaratmak yanlış. 2021’den 2019 rakamlarını beklemek çok lüks bir yaklaşım olur. 2022 yılına eğer pandemisiz bir şekilde girebilirsek o zaman 2019 rakamlarını yakalayabiliriz. Elbette vaka sayıları ve virüsün seyri bu açıdan hayati önem taşıyor” dedi.

“Yatırımlar yaparken doğayı yok sayarak hareket edilemez”

Karadeniz’de turizmin tamamen 12 ay boyunca durmadan sürebilecek bir bölge olduğunu anlatan Toktaş; “Doğamız bizim en büyük mirasımız. İlkbahar mevsiminin ilk ayından başlayıp yaz mevsimi kapsayan ve sonbaharın son ayına kadar etkileşimi ve insan sirkülasyonu devam eden bir bölgeye sahibiz. Karadeniz’de son yıllarda ön plana çıkan kayak alanları inşa edildi. Bu sayede turizmi 12 aya çıkartabiliriz. Yerel yönetim, turizm paydaşları, sivil toplum kuruluşları ve kamu bir araya gelerek bir pazarlama stratejisi oluşturulmalı. Bölgenin turizm için en önemli özelliği doğası. Elbette oteller, restoranlar yapılacak ama bunları yaparken doğa ile iç içe ve doğaya en az zarar verecek biçimde bunları planlamamamız gerekiyor. Yapı inşa ederken doğayı tahrip etmek gibi bir lüksümüz yok. Bizim en önemli envanterimiz doğamı, denizimiz bunlar sahip çıkarak yeni adımlar atabiliriz” ifadelerini kullandı.

 

"Karavan ve Kamp tatili sektöre yeni bir soluk getirdi"

Pandemi dönemi alışkanlığı ve bu alışkanları giderme ihtiyaçların değiştiğini söyleyen Başkan Toktaş; “Bunların başında da seyahat ve bu seyahatlerdeki konaklama biçimleri yer alıyor. Son 5 yılda karavan ve kamp tatiline doğru bir yönelim vardı. Pandemi de bunu hızlandırdı. Bunun yanına bungalov evler, apartlar, villalar ve tekneler de eklendi. Bu alanlar turizmin yeni gözdesi. Elbette oteller olmadan turizm düşünülemez ancak otel turizmine kuvvetli yeni konaklama şekilleri eklendi. Bu dönemde beklentimiz kitle turizmi değil, bireysel turizm ilerlemesi. Günümüzdeki pandemi koşullarında da toplu hale gerçekleştirilen turlarda azalmalar var. Vaka sayıları düşüyor, aşılama artıyor ancak hala insanlarda bir tedirginlik devam ediyor” dedi.

ÖZEL HABER- HALİL YILMAZER

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar