Karadeniz’in İkinci 500’deki Devleri

İstanbul Sanayi Odası, 'İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu-2020' araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Listede 30 Karadeniz firması yer aldı. Listede en çok firması yer alan il Samsun oldu. Samsun’dan 7 firma listede yer alırken Ordu’dan 6 firma listeden kendine yer buldu. Karabük ve Düzce listeye 4’er firmasını ekleyebilirken bu iki ili 2’şer firma ile Giresun, Trabzon, Bolu izledi. Listeye Çayeli’nden, Çaycuma’dan ve Tokat’tan birer firma girdi. Listede; 14 gıda, 5 bakır-metal işleme, 4 orman ürünleri, 1’er adet de savunma, ilaç, kağıt, otomotiv yedek parça, enerji, geri dönüşüm ve çimento sanayiden firmalar yer aldı.

info@karadenizekonomi.com / 12.07.2021

Karadeniz’in İkinci 500’deki Devleri

Gürsoy; “Fındıktan katma değer yaratarak ürün yelpazesini genişletiyoruz”

İkinci 500’de Karadeniz’de yer alan firmaların arasında ilk sırada ipi göğüsleyen ve fındık sektöründe de listenin en başında olan Gürsoy listeye 16. sıradan girerek geleneksel başarısını sürdürdü. Listeye girmekten ziyade kar oranına dikkat çeken Necdet Gürsoy ise şu değerlendirmelerde bulundu.

Gürsoy A.Ş Yönetim Kurulu Başkan Vekili Necdet Gürsoy firma olarak en büyük ilk 500 ve ikinci 500 listelerine yıllara göre geleneksel olarak listeye girmekte olduklarını söyledi. Gürsoy; “Firma olarak devamlı yatırım yapan, istihdam sağlayarak ülke ve bölge ekonomisine önemli katkılar sunmaya devam ediyoruz. Sanayicinin düşüncesi hep yatırım üretim olur, bizde üretmeye ve tüm zor şartlara rağmen yatırım yapmaya devam ediyoruz. Önemli olan buralara girmekten çok karlı olmaktır. Fındık sektöründe diğer sektörlere göre kar marjları çok düşüktür. Gürsoy A.Ş olarak fındıktan daha fazla katma değer oluşturmak için devamlı ürün yelpazemizi genişletiyoruz. Avrupa’ya fındığı ihraç ederek ülkemize döviz getiren bir firmayı konumundayız. Gürsoy A.Ş. ailesi olarak çalışanlarımıza ve müşterilerimize bu tablonun ortaya çıkmasındaki katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Ülkemiz için üretmeye ve yatırım istihdam sağlamaya devam edeceğiz” dedi.

 

 

Poyraz; “Yeni yatırımla hedef ilk 500’de kalıcı olmak”

Ordu Çamsan A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Poyraz, 70 Milyon Euro değerinde büyük bir yatırımı yeni tamamladıklarını ifade etti. Poyraz; “Çamsan A.Ş geleneksel olarak ikinci 500 sanayinin içinde devamlı olarak yer alıyor. İnanıyorum ki Ordu çamsan A.Ş. olarak büyük yatırımla ilk 500 sanayinin değişmez firması olacağız. Ülkemiz için üretmeye büyümeye yeni istihdamlar yaratmaya devam edeceğiz. Gururluyuz, mutluyuz” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

 

 

Uslu; “Ünye OSB’de yeni bir tesis kuruyoruz;

Uslu Fındık Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uslu; Gururlu ve mutlu olduklarını ifade etti. Uslu; “Ünye yeni OSB’de son teknoloji ile donatılmış büyük bir entegre tesisimizi hayata geçireceğiz. Fındıktan daha fazla katma değer yaratmak için fındıklı ve çikolatalı ürünlere yatırımlarımız artıracağız. Yeni ürünleri piyasaya süreceğiz. Bunlarla beraber ihracatımızı artıracağız inanıyorum ki bu yatırımlar bizi yakın gelecekte ilk 500 sanayi içine taşıyacaktır” dedi.

 

 

 

Karadeniz;” Hedefimiz İSO 500”

İstanbul Sanayi Odası (İSO) 2020 İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşlarını açıkladı. Listede geçen yıla göre 98 basamak yükselerek kendine 29. sırada yer bulan Karadeniz Kardeşler Gıda San. ve Tic. A.Ş. listede en büyük yükselişi yapan firmalar arasında yer alıyor.

Konuyla ilgili görüşlerini aktaran Karadeniz Kardeşler Gıda Türkiye Satış Müdürü Yakup Karadeniz; hedeflerinin İSO 500 olduğunu ve yeni yatırımların hayata geçmeye devam edeceği söyledi. Karadeniz; “Pandemi sürecinde zor bir dönemden geçtik. Buna rağmen üretim ve yatırımlarımız ciddi anlamda artmaktadır. Her geçen gün üzerine koyarak hem ürün yelpazemizi hem tonajda üzerine koyarak ilerliyoruz. Bir önceki yıla göre sıralamamız 98 basamak yukarıya çıkarak 29. Sırada yer almıştır. İlk hedefimiz önümüzdeki yıl içinde ilk 500’e girmek istiyoruz. Bunun içinde yatırımlarımız devam ediyor. Balıkesir’de yeni bir tesisimizin inşasına devam ediyoruz. 2022’nin sonuna doğru aktif hale getireceğiz.

İkinci fabrikamızı aktif hale getirmiştik. Mevcut üretim yaptığımız yerden farklı bir üretim tesisi kurduk. İkinci fabrikamızda ağırlıklı olarak tereyağı üretimi gerçekleştiriyoruz. İlk fabrikamızdaki tereyağ bölümünü diğer fabrikaya aldığımız için kaşar, beyaz peyniri, yoğurt gibi çeşitli üretim maddelerinde artışlar oldu. Şu an 2021 hedeflerimiz doğrultusunda ilerlemeye devam ediyoruz. İlk 500’e girmek için çalışmalarımızı yoğunlaştırıyoruz” dedi.

Erçal Fındık 442 basamak yükseldi

Firma olarak İSO İkinci 500’de 10 yıldır yer aldıklarını ifade eden Erçal Fındık Otomotiv A.Ş. Firma Sahibi Burhan Erçal, sıralamanın yıllara göre değişiklikler gösterdiğini ancak 10 yıldır bu listede yer aldıklarını söyledi.

2021 yılında pandeminin etkisiyle zor bir süreç yaşadıklarını halde Erçal Grup açışından güzel bir yıl geçtiğini ifade eden Erçal; “İkinci 500’de en fazla sıralama yakalayan firma unvanına sahibiz.  Geçen yıl 498. sırdaydık bu yıl 56. basamakta yer alıyoruz. 442 basamak yükseliş yakaladık. Bu durum fındık sektörünün geçen yıl canlı ve hareketli olmasından da kaynaklı bir durumdur. Alımlarımızı iyi yaptık ve satışlarımızda güzel geçti. Hedefimiz ilk 500” açıklamalarını yaptı.

Genel olarak Türkiye’nin büyümesinin etkin olduğunu ve geçen yılın büyüme yakalayan 3 ülkesinden biri Türkiye olduğunu ifade eden Erçal; “Bizde bu büyümeden payımızı aldık. 2021 yılında ve davam eden süreçte aynı ivmeyi göstermek istiyoruz. Ülkemize ve ekonomimize güveniyoruz. Ülkemizin önü açık. Pandemi sonrasında çok daha fazla bir büyüme bekliyorum. Fındığı yüzde 70 oranında üretip yüzde 85’ini ihraç eden bir ülkeyiz. Fındık Karadeniz’in her şeyi. Fındığa son 2-3 yılda ciddi yatırımlar yaptık. Bunun artılarını önümüzdeki süreçte almak istiyoruz. Fortune 500’de 343. sırada yer alıyoruz. Bu veri de bizim için oldukça önemli. Burada da 111 basamak atlamış durumdayız” dedi.

 

Ak; “Yeni üretim tesisimizle ihracata ağırlık vereceğiz”

Ahmet Ak Gıda Şirket Ortağı Halil Ak 2021 yılında da başarılarının artarak devam etmesi için yatırımlarının devam ettiğini ifade etti. Ak; “Pandemiden mümkün olduğunda az etkilemeye çalıştık. 2020’yi kazasız belasız atlattık. Bu süre zarfında yatırım yapma imkânımız oldu. 3. tesisimizi devreye aldık. Bu tesiste yıllık 10 bin ton kapasitede olan entegre bir tesistir. Tarım ürünleri konusunda çalışıyoruz ve sektördeki tüm ivmeler ürün değişimleriyle doğru orantılı. 2021 fındık sezonunu da iyi ve nitelikli geçirmek istiyoruz. 6 yıldır ikinci 500’de yer alıyoruz. İhracatımızı arttırmaya çalışıyoruz. Ciromuzu daha katma değer bir hale getirmeye çalışıyoruz” dedi.

 

 

 

 

 

İSO BaşkanıBahçıvan: "KOBİ’lerimizin ortaya koyduğu güçlü potansiyel daha fazla teşvik edilmeli"
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan yaptığı açıklamada İSO İkinci 500’de özellikle finansal açıdan daha fazla iyileşmeye ihtiyacı olan birçok gösterge de olduğunu belirterek, şunları aktardı; "Örneğin, dönen ve duran varlıkların dağılımı, kaynak yapısı, net döviz pozisyonu, halka açılma eğilimleri, AR-GE yapabilme istek ve kabiliyetleri gibi… Son olarak, İSO İkinci 500 verileri, Türk sanayisinin uygun finansman koşulları bulduğu zaman sağlıklı büyüme yolunda üretimin gücüne güç katmaya hazır olduğunu ortaya koymuştur. Bu tablo aynı zamanda, 2020 yılındaki zorlu koşullar altında KOBİ’lerin yönetim becerilerini önemli ölçüde artırmış olduklarını göstermesi açısından da değerlidir. Temennimiz, bu şirketlerimizin performansının Türkiye geneline yansıması ve bu pozitif tablonun gelecek dönemde de sürdürülebilir olmasıdır. Her zaman söylediğimiz gibi elverişli finansman ülkemiz ekonomisinin, üretiminin ve dinamizminin korunmasının en önemli faktörüdür. İSO İkinci 500’ün sonuçlarına bu açıdan bakıldığında KOBİ’lerimizin ortaya koyduğu güçlü potansiyelin daha fazla teşvik edilmesi gerekmektedir” dedi.

STSO Başkanı Murzioğlu: “Başarıları takdire şayan”

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasına giren Samsunlu 7 firmayı başarılarından dolayı kutladı. Başkan Murzioğlu, “Geçen yıl listeye 11 firmamız girmişti ama, 11 firmamızdan üçü çıta yükselterek ilk 500’de yer aldı. İkinci 500’de 7 firmayla listede yer aldık. Hepimizin bildiği gibi pandemi dolayısıyla sadece ülkemiz değil, dünya zorlu bir süreçten geçiyor. Onca zorluğa ve olumsuzluklara rağmen hiç durmadan, yılmadan hedeflerini büyüterek üretimlerini sürdürmek kolay bir iş değil. Kentimizin, ülkemizin kalkınması adına fedakarca çalışarak istihdam sağlayan, üretim yapan firmalarımıza minnettarız. Önümüzde büyük hedeflerimiz var. Yeter ki; sanayicimiz desteklensin, önü açılsın. Yeter ki; birlik ve beraberliğimizin kıymetini aklımızdan çıkarmayarak omuz omuza verelim. İnşallah ülke olarak bu durumdan daha da güçlü çıkacağız” dedi.

 

 

 

 

TTSO Başkanı Hacısalioğlu: “Daha çok Trabzonlu Firma Görmek İstiyoruz”

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Suat Hacısalihoğlu, yaptığı açıklamada listeye giren iki firmayı kutladı. Hacısalihoğlu; “İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan 2020 yılı Türkiye'nin İkinci Büyük 500 Sanayi Kuruluşu listesinde TTSO üyesi Karadeniz Kardeşler Gıda Sanayi 29'uncu, Sabırlar Fındık ise 274'üncü sırada yer aldı. Üretimden net satışlara göre hazırlanan listeye göre, Karadeniz Kardeşler Gıda Sanayi 543 milyon 492 bin 118 TL, Sabırlar Fındık ise 358 milyon 136 bin 6 TL üretimden net satış gerçekleştirdi. Türkiye'nin İkinci Büyük 500 Sanayi Kuruluşu arasında giren odamız üyesi iki firmayı kutluyorum ve listede daha fazla Trabzon firması görmek istiyoruz” dedi.

 

 

 

 

OTSO Başkanı Şahin; “Ekonomik dalgalanmaya rağmen 6 firma ile listede yer aldık”

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, 2020 yılı Türkiye’nin ikinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu listesine giren üye firmalara teşekkür etti. Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, listeye giren Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Altaş Yağ Su ve Tarım Ürünleri Gıda İnşaat Otomotiv Nakliyat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ve Çamsan Ordu Ağaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi firmalarını kutladı. Şahin; “İSO tarafından açıklanan ilk 500 sanayi kuruluşu arasında odamız üyesi 3 firmamız yer almış ve bizleri gururlandırmıştı. İlimizin tanınması, ekonomik anlamda güçlenmesi, istihdama katkı sağlanması ve geleceğe emin adımlarla ilerlemesi adına bu sanayi kuruluşlarımızın listeye girmesi bizleri son derece mutlu etmiştir. Temennimiz önümüzdeki yıllarda daha fazla firmamızın listede yer bulmasıdır. Bu vesile ile şahsım, Yönetim Kurulum ve çalışma arkadaşlarım adına, İSO tarafından açıklanan ilk 500 ve ikinci 500 sanayi kuruluşları listesine adını yazdıran üye firmalarımızı ve ilimiz ekonomisine ve ülkemiz ekonomisine katkı sağlayan sanayi kuruluşlarımızı tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.” İfadelerine yer verdi.

 

GTSO Başkanı Çakırmelikoğlu; “Stratejik bir başarıdır”

Giresun’dan iki firmanın ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde yer aldığını açıklayan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, “Türkiye’nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması 2020 listesine Giresun Ticaret ve Sanayi Odası’na kayıtlı Ahmet Ak Gıda ve Tüketim Malzemeleri Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Gaffaro) ile Karadere Tarım Ürünleri Gıda ve Sanayi Ticaret Limited Şirketi girme başarısı gösterdiler. İlk 500 büyük sanayi kuruluşunun ardından ikinci 500 büyük sanayi kuruluşu listesinde iki firmamızın yer alması ilimiz ve ülkemizin üretim potansiyelleri açısından önemli ve stratejik bir başarıdır. Bu vesileyle firmalarımızın yetkili ve çalışanlarını bağlı bulunduğum Giresun Ticaret ve Sanayi Odası ile şahsım adına kutlar, başarılarının devamını dilerim.” dedi.

KTSO Başkanı Mescier; “Üretime ve istihdama katkı sağlamaya devam edeceğiz”

Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mescier, İSO Türkiye’nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşu listesine giren Karabüklü firmaları tebrik etti. Mescier; “Açıklanan sonuçlara göre ilimizde faaliyet gösteren; Boskay Metal San.ve Tic.Ltd.Şti. üretimden 457.542.017 net satışla 100., Çelsantaş Çelik Mamülleri San. ve Tic. A.Ş. üretimden 415.674.204 net satışla 167., Marzinc Marmara Geri Kazanım San. ve Tic. A.Ş. üretimden 326.918.539 net satışla 338., Yolbulan Demir San.ve Tic.A.Ş 323.221.387 TL 344. ve Çelikoğlu Demir Çelik San. ve Tic. Ltd. Şti. üretimden 293.366.383 net satışla 412.sırada yer almıştır. Listede yer alan firmalar ile gurur ve onur duyuyoruz. Bu firmalara ve ilimizde üretime, istihdama katkı sağlayan tüm firmalarımıza başarılar diliyorum” şekilden konuştu.

ÜTSO Başkanı Akar; “Listeye Yeni Firmaların Eklenmesini Umut Ediyoruz”

Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar; İstanbul Sanayi Odası Türkiye'nin En Büyük İkinci 500 Sanayi Kuruluşları arasında yer alan firmalara teşekkür etti. Akar; “Burak Tarım Ürünleri Ltd. Şti, Uslu Tarım Ürünleri ve İnşaat San. Tic. Ltd. Şti., Dost Fındık Gıda Dış Tic. Ltd. Şti. firmalarını tebrik eder başarılarının devamını dileriz. Zorlu süreçte üretime, istihdama ve ilçemize katkı sağlayan tüm firmalarımıza minnettarız. Bu başarıların artarak devam etmesini ve listeye yeni firmaların eklenmesini umut ediyoruz” dedi.

Listede yer alan Karadeniz firmaları sırasıyla şu şekilde;

16-Gürsoy Tarımsal Ürünler Gıda San. ve Tic. A.Ş. (Oru)

29-Karadeniz Kardeşler Gıda San. ve Tic. A.Ş.(Trabzon)

31-Oyka Kağıt Ambalaj San. ve Tic. A.Ş.(Çaycuma)

38-Unsan Un San. ve Tic. A.Ş. (Samsun)

40-Dimes Gıda San. ve Tic. A.Ş. (Tokat)

56-Erçal Fındık Otomotiv San. ve Tic. A.Ş. (Samsun)

69-Çayeli Bakır İşletmeleri A.Ş. (Çayeli)

78-Sürsan Su Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. (Samsun)

100-Boskay Metal San. ve Tic. Ltd. Şti. (Karabük)

107-Samsun Yurt Savunma San. ve Tic. A.Ş. (Samsun)

117-Çamsan Ordu Ağaç San. ve Tic. A.Ş. (Ordu)

182-Burak Tarım Ürünleri Ticaret Ltd. Şti. (Ünye)

225-Uslu Tarım Ürünleri ve İnşaat Malzemeleri San. ve Tic. Ltd. Şti. (Ünye)

230-Dost Fındık Gıda Kuyumculuk İnşaat Taahhüt Nakliyat Turizm Mühendislik İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. (Ünye)

274-Sabırlar Fındık İhracat Ltd. Şti. (Trabzon)

293-Ahmet Ak Gıda ve Tüketim Maddeleri Sanayi ve Pazarlama Ltd. Şti.(Giresun)

294-ASD Laminat A.Ş.(Düzce)

314-Altaş Yağ Su ve Tarım Ürünleri Gıda İnşaat Otomotiv Nakliyat San. ve Tic. A.Ş.(Ordu)

338-Marzinc Marmara Geri Kazanım San. Tic. A.Ş. (Karabük)

344-Yolbulan Demir San. ve Tic. A.Ş.(Karabük)

388-Schmid Pekintaş Güneş Enerji Sistemleri San. ve Tic. A.Ş.(Düzce)

400-As Çelik Döküm İşleme San. ve Tic. A.Ş.(Samsun)

405-Kavçim Çimento San. ve Tic. A.Ş. (Samsun)

412-Çelikoğlu Demir Çelik San. ve Tic. Ltd. Şti. (Karabük)

420-Bolca Hindi Üretim ve Pazarlama A.Ş. (Bolu)

444-Adeka İlaç San. ve Tic. A.Ş. (Samsun)

463-Gentaş Dekoratif Yüzeyler San. ve Tic. A.Ş. (Bolu)

465-TB Sewtech Turkey Otomotiv San. ve Tic. Ltd. Şti. (Düzce)

466-Divapan Entegre Ağaç Panel San. Tic. A.Ş. (Düzce)

471-Karadere Tarım Ürünleri Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti. (Giresun)

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar