Manguş, “Yetkili emlakçıları tercih edin”

TAKBİS ile tapu alım satımlarının hızlı ve güvenli bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Manguş Emlak İşletme Sahibi Nazile Manguş, “Yatırım yapmak veya gayrimenkul alıp satmak isteyen vatandaşlar mağdur olmamaları için tercihlerini yetkili emlakçılardan yana kullanması gerekir” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 25.02.2022

Manguş, “Yetkili emlakçıları tercih edin”

Konut alacak ve satacakların yetkili emlakçıları seçmesinin her iki tarafında menfaatine olacağını belirten Gayrimenkul Uzmanı Nazile Manguş, “Tapu alım işlemlerinde sıkça karşılaşılan hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına önlemek için yeni bir sistem geliştirildi. Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) ile İstanbul Takas ve Saklama Bankası (Takasbank) arasında kurulan web tabanlı yeni ‘TapuTakas’ uygulamasıyla, tapular hızlı ve güvenli bir şekilde el değiştirecek. Türkiye’nin her noktasında her türlü gayrimenkul alım satımında uygulanacak sisteme erişim bilgisayar ve cep telefonları aracılığıyla yapılıyor” açıklamasında bulundu.

Tapu takas sisteminden bahseden Nazile Mangus, “Alıcı ve satıcının anlaşmasından sonra Tapu Dairesi’nden alınan E-Ödeme makbuz numarası ile www.taputakas.com.tr adresinden veya TapuTakas mobil uygulamasından sisteme giriliyor. Satıcı E-Ödeme makbuz numarası ile birlikte gerekli bilgileri sisteme giriyor. Sistem tarafından oluşturulan Takasbank Referans Numarasını (TVS Ref No) alıcıya iletiliyor. Alıcı E-Ödeme makbuz numarası ve TVS Ref No ile gerekli bilgileri sisteme giriyor. Kimlik bilgileri Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden sorgulanıyor.

Alıcı ve satıcı tarafından girilen bilgilerin eşleşmesinin ardından alıcı tarafından gönderilen satış bedeli Takasbank nezdinde açılmış olan özel bir hesapta bloke ediliyor ve bu andan itibaren hem alıcı hem de satıcı için alışveriş süreci güvence altına alınmış oluyor. Tapuda imzalar atıldıktan sonra satışın tescil edildiğine dair Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi üzerinden alınan bilgi ile birlikte, satış bedeli otomatik olarak satıcının sisteme kaydettiği banka (IBAN) hesabına Takasbank tarafından gönderiliyor. İşlemlerin her aşamasında alıcı ve satıcı, cep telefonları üzerinden kısa mesaj ile bilgilendiriliyor. Herhangi bir nedenle gerçekleşmeyen satışlarda Tapu Takas sistemi tarafından bloke edilen tutar alıcıya iade ediliyor. Alıcı ve satıcıdan işlem başına 70’er TL ücret alınıyor. Bunun dışında Bazı kişi veya kişiler haksız kazanç elde etmek amacı ile bir çok dolandırıcılık yöntemi geliştirebiliyor. Kimi kaparo dolandırıcılığı yapıyor, kimi ise kendine ait olmayan evi kendininmiş gibi kiralamaya hatta satmaya çalışıyor” dedi.

Korsan emlakçılara dikkat edilmesi gerektiğini de söyleyen Manguş, “Ayakçı olarak tabir ettiğimiz kişiler vergi kaydı ve resmi evraklar olmadan işlemler yapabiliyorlar. Vergi Dairesi resmi emlakçıları denetliyor fakat korsan olarak bu işi yapan ayakçılar için herhangi bir denetim neden olmuyor. Emlak sektörünün en büyük sorunlarından bir tanesidir bu durum maalesef. Bizleri tercih ederse vatandaşlar herhangi bir sorun yaşamayacaktır. Ayrıca yaşanacak Aksi bir durumda vatandaş ayakçı ile iş yaptığı karşısında muhatap bulamıyor. Emlakçının yeri adresi bellidir. Böylelikle Hem kapora, Hem tapuda para kaptırma dolandırılma durumu söz konusu olmamaktadır. Bir sorun yaşandığında rahatlıkla ulaşılabilir ve sorunu çözebilir. Bir emlak ofisi her zaman için vatandaşın güvencesidir”  dedi.

 

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar