Coşkun: İnfodemi kontrol altına alınmalı!

Bir hastalık salgınında yanıltıcı bilgilerin izleyenlere sunulması olan infodemi’nin kontrol altına alınmasını isteyen Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Gerçek bilim adamları ile sosyal medya fenomenleri karıştırmamalı, bilim konuştuğunda sessizce dinlemeli ve uygulamalıyız” dedi.

info@karadenizekonomi.com / 27.07.2022

Coşkun: İnfodemi kontrol altına alınmalı!

İnfodemi, Bir hastalık salgını sırasında (corona virüs pandemisi gibi) dijital ve fiziksel ortamlarda yanlış veya yanıltıcı bilgiler içeren çok fazla bilginin izleyenlere sunulması olan infodemi’nin yetkililer tarafından kontrol altına alınması gerektiğini söyleyen Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, “Gerçek bilim adamları ile toplum sosyal medya fenomenlerini birbiriyle karıştırmamalı, bilim konuştuğunda edep ile sessizce dinlemeli ve uygulamalıyız” dedi.

İnfodemi ile yanlış bilgilerin yayılarak sağlığa zarar verebilecek düzeyde kafa karışıklığına neden olduğunu ve risk alma davranışlarına neden olduğunu açıklayan Coşkun, “Bu yanlış bilgiler, hekimlere, sağlık yetkililerine güvensizliğe yol açarlar ve halk sağlığını korumak için yapılacak müdahaleyi baltalarlar. Yapılan araştırmalarda pandemide halk sağlığını korumak için yapılan aşıları, farmasötik müdahaleleri reddetme ve halkın güvenini azaltıcı açıklamalar, zaten kaotik olan ortama daha çok güvensizlik ekerken, dezenformasyon kampanyaları nedeniyle şüphesiz covid ile mücadele daha da zorlaştığı ve uzadığı görüldü” dedi.

 

Haberlere karşı güven kaybına neden oluyor

Mevcut durumun haberlere karşı güven kaybına da neden olduğuna dikkat çeken Coşkun, “Reuters enstitüsünün 2022 dijital haber raporu’na göre başlangıçta çok büyük rağbet gören digital haberler, zaman geçtikçe ve mahsurları ortaya çıktıkça, güven kaybı ortaya çıkarmışlardır. Bu azalan güven, tüm haberlere olan ilginin azalmasını ve haberlerden kaçınmanın artmasını da beraberinde getirmiştir. Tabi ki bu olumsuz etki, gazetecilik - habercilik ile halk arasındaki bağlantıyı yıpratmıştır. Ayrıca izleyicinin de sakıncalı olarak kutuplaşmasına neden olmuştur. Haber izleyicilerinin 50 yaş ve yukarısında olanların yarısı habere güvenmezken, 35 yaş altında olanların üçte biri habere güvenmemektedir. Bu güvensizlik giderek artacaktır. Bu durum sağlık haberleri için çok daha kötü sonuçlar doğurabilir” dedi.

 

Yanlış bilgi çok hızlı yayılıyor

İnfodemik yanlış bilginin çok hızlı yayıldığını belirten Coşkun, “İnsanlar, pandemi gibi ürkütücü bir salgında, sağlıklarını ve çevrelerindeki insanların sağlığını korumak için ne yapmaları gerektiğinden emin olmak isterler fakat infodemik yanlış bir bilgi salgını hatta salgınları yoğunlaştırabilir, etki sürelerini uzatabilir. Görüyoruz ki her geçen gün artmakta olan siber uygulamalar ve dijitalleşmeyle, sosyal medya ve internet kullanımının yaygınlaşması daha yoğun olmakta, yanlış bilgi çok daha hızlı yayılabilmektedir” diyerek açıkladı.

 

Yöneticiler infodemiyi kontrol altına almalı

Yöneticilerin halkın sorunlarında sorumluluk alarak infodemiyi kontrol altına alması gerektiğinin altını çizen Coşkun, "İnfodemi yönetilmeli ve kontrol altına alınmalıdır. İnfodemi iyi yönetilerek toplumun doğru bilgiyi tanıması sağlanmalıdır. Bunun için bazı gayretlerde bulunmak gerekmektedir. Bunun için yöneticiler bu durumlarda halkın olabildiğince içinde olmalı, onların sorularını dinlemeli ve cevaplamalıdır. Yöneticiler, riski doğru olarak tesbit etmeli ( vaka sayıları, ölüm oranları, yaş dağılımları vs. ) ve mutlaka uzman hekim’e danışın tavsiyesini teşvik etmelidir. Yöneticiler, yanlış bilgileri kaynağından tesbit ederek her türlü yasal yaptırımları kullanmalı, halkın yanlış bilgiyi tanımasına ve bu yanlış dezenformasyona karşı dayanıklılık oluşturmaya yardım etmelidirler” ifadelerini kullandı.

 

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar