İş yeri açma talebi yüzde 80 düştü iş yeri kapama talebi yüzde 80 arttı! Esnafa 100 metre boyunda icra-ihbar kağıdı geliyor!

Ordu Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Yurdakul, geçmişe dönük kredilerin faizlerinin artırılmasına tepki gösterdi.

info@karadenizekonomi.com / 14.11.2024

İş yeri açma talebi yüzde 80 düştü iş yeri kapama talebi yüzde 80 arttı! Esnafa 100 metre boyunda icra-ihbar kağıdı geliyor!

Geçmişe dönük kredilerin faizlerinin artırılmasına tepki gösteren Ordu Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Yurdakul, “Lütfen sayın Ticaret Bakanı, Maliye Bakanı ve Esnaf Kefalet Odaları başkanlarımız bu sıkıntımızı dile getirin. Esnafım bu konuda mağdur ve bu mağduriyeti en kısa zamanda giderelim. Geçmişte çekilen kredileri lütfen faiz uygulamasına dahil etmeyelim.” dedi.

Ordu Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Hakan Yurdakul, Öncelikle duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Bu esnafımızın kanayan yarasının sadece ufak bir parçası... Malumunuz, ekonomik krizdeyiz. Zaten vatanımız için her şeyimizi vermeye hazırız. Ve bunda da öncülük yapanların en başında esnaflar geliyor. Ama sadece sesimiz çıkmadığı için sesimizi duyuramadığımız için sivil toplum örgütlerinin başı konfederasyonumuzun sesinin çıkmadığı için tam olarak kendimizi ifade edemiyoruz. “diye konuştu.

GEÇMİŞE DÖNÜK FAİZ ATTIRMASI OLUR MU?

Kredi faizlerinin attırılmasına değinen Yurdakul,”Ekonomik krizden dolayı oluşan devlet politikasında ilk başta esnafın üstüne geliniyor. Bunu da esnaf kaldıramıyor. Bunlardan bir tanesi de esnafın çektiği esnaf kredisi. Esnaf Kefalet Kooperatifleri tarafından verilen kredilere faiz artışı yansıtıldı. Bizim yeni kredi çekenler için herhangi bir sözümüz ya da herhangi bir serzenişimiz yok. Ama geçmişe bu kanun çıkmadan önce çekilmiş olan kredilerin faizlerinin artrılmasına var.” şeklinde konuştu.

ESNAF ÇOK BÜYÜK SIKINTI YAŞIYOR

Yurdakul sözlerini şöyle sürdürdü: “Esnaf ödemelerini ilk faiz oranına göre ayarlamış. Dolayısıyla kredilerin faiz oranları değiştirildiği için ödemelerde çok sıkıntı yaşanmaya başlandı. Ve bu gerçekten ciddi boyutlarda. Çok yüksek bir faiz getirildi. Banka faizlerinden düşük ama esnafın normal çektiği kredi faiz oranının çok çok üstüne bir ilave getirildi. Ve biz bunu duyurmaya çalışıyoruz. Lütfen sayın Ticaret Bakanı, Maliye Bakanı ve Esnaf Kefalet Odaları başkanlarımız bu sıkıntımızı dile getirin. Esnafım bu konuda mağdur ve bu mağduriyeti en kısa zamanda giderelim. Geçmişte bu kanunun çıkmadan önce çekilen kredileri lütfen faiz uygulamasına dahil etmeyelim.”

NEDEN İLK OLARAK ESNAFTAN BAŞLANIYOR?

“Bunun haricinde daha nice sıkıntılarımız var.” diyen Yurdakul, “Ekonomik krizle beraber başlayan ve bu krizden doğan sıkıntılarımızı dile getiren bizi anlatan bizim dertlerimizle dertlenen kimse yok. Devletin bütün kademelerindeki kıymetli büyüklerime de sesleniyorum. Diyorum ki ya böyle bir şey yapılırken, kanunlar çıkartılırken önce niye esnaftan başlıyorsunuz? Birçok şeyih çıkan kanunlarında hep esnafla alakalı çıkıyor. Bu da esnafımı mağdur ediyor.” dedi.

7 BİN LİRA İÇİN KREDİ KARTI ŞARTI GETİRİLMESİ TİCARETİ TIKADI

Yurdakul ayrıca şunları da kaydeti: “Malumunuz geçenlerde yine Maliye Bakanımızın açıklaması oldu. Esnafımızın 7 bin lira ve üstündeki ödemeleri banka ya da kredi kartı haricinde yapılamayacak. Düşünün hafta sonu adamın elinde nakiti var. Bankaya yatıramıyor. Kredi kartı yok. Şu anda ufacık bir kalem malzeme vermeye kalksam minimum 10 bin lira. Adam nakit getirdi, ne yapacağım? Bankalar kapalı. Kredi kartı da çalışmıyor adamın yok. Yoktaki kastım belki üzerinde var ama yani banka bloke koymuş. Malum bu kriz sadece belli bir zümreye değil Türkiye'de yaşayan bütün insanlar için geçerli. Kamuda çalışanlar için de geçerli. Dolayısıyla bu sıkıntıdan mütevellit elindeki kredi kartı bloke olmuş olan insanlarımız çoğunlukla artmaya başladı. Böyle olduğu zaman düşünün bir hafta sonu oldu, alışverişi durduralım o zaman. Ya da bakanlık bir karar alsın, cumartesi pazarı da tatil edelim biz. Komple kapatalım. İşi şu döngüde kolaylaştıracağımızca ticaretin dönmesini, çarkının daha hızlı işlemesi için neler yapabiliriz diye düşünmek gerekirken bu ticari çarkın kilitlenmesi için neler yapabiliriz diye sanki böyle kanunlar çıkıyor.”

ZAMANINDA NİYE UYGULAMADINIZ?

Zamanlamaya da dikkat çeken Yurdakul, “En basit örneklerinden bir tanesi daha var. 2012 yılında çıkmış olan bir kanun bulunuyor. Bu kanunda belli bir süreden sonra vergisini ödemeyen ticaret erbaplarına ya da işte vergi borcu olanlara icra ve haciz ile ilgili bilgi ve belgeler geliyor. Bu bilgi ve belgeleri 2012 yılında çıkan kanunla eğer takibindeki süre içerisinde ekonominin çok güzel olduğu dönemleri yaşadığımız vatanımızda yürürlüğe niye sokmadınız? Söylenilen kelime şu; biz yasal olan şeyi yapıyoruz. Ben yasa dışı yaptıklarını söylemiyorum zaten. Sadece kanunun çıktığı yıldan beri bu icraydı, takipti, işte hesaplarına bloke konulmasıydı- bütün bunlar yasal haktır devletin- bu yasal hak 2012’de çıktığı zamanında niye uygulanmadı. 2012’den beri eğer bunu yapmış olsalardı esnafımız diyecekti ki 2012 yılından beri evet ben 1 yıl geciktirdiğim cezamı kesinlikle devlet takip ediyor ve alıyor diyecekti ve düzenli ödemeye alışacaktı.” diye konuştu.

100 METRELİK İCRA KAĞITLARI GELİYOR

Yurdakul sözlerini şöyle sürdürdü: “2012 yılından beri çıkan kanunu sen işletme 2024 yılında ekonomik krizde ilk işlettiğin kanun maddesi bu olsun. Şu anda esnaflarımın çoğunun hesabında bloke var. Ve çoğuna da -nasıl söyleyeyim-100 metre boyunda vergi dairesinden ihtar kağıtları geliyor. Ben bunları esnafımın ödemesi ödememesi anlamında konuşmuyorum. Sadece bu kanunu vergi daireleri zamanında işletmiş olsaydı esnafım düzenili ödemeye alışık hale gelecekti diyorum.”

AÇMA TALEBİ YÜZDE 80 DÜŞTÜ KAPAMA TALEBİ YÜZDE 80 ARTTI

Çarpıcı bir de bilgi veren Yurdakul, “Gerçekleri de konuşmak gerekirse bütün vatandaş sadece esnaf değil, kamudaki de, ticaret erbabı da devletin her 3 yılda bir affına maruz kaldığını düşünerek bekletiyor. Ama şu an tam ekonominin çarkının döndürülmesi gerektiği dönem içerisinde böyle sık boğaz edildiği her konuda inanın kapatanların sayısı her geçen gün maalesef artıyor. Oda başkanı olarak elime gelen iş yeri açma talebi yüzde 80 düşmüşken iş yeri kapatma oranı da yüzde 80 oranı da arttı. Yarın bir gün vergi alınacak, esnaf kalmayacak.” dedi.

ESNAFI DÜŞÜNDÜĞÜNÜ SÖYLEYEN ÇOK AMA GERÇEKTE HİÇ YOK

“Esnafı düşündüğünü söyleyen çok ama düşünen hiç yok. Yerel yöneticiler de dahil olmak üzere böyle.” diyen Yurdakul, “ Geldiğim günden beri bas bas bağırıyorum diyorum ki esnafımın yeni bir küçük sanayiye ihtiyacı var. Bununla ilgili söylediğim her sözde esnafımı ticaret erbabıyla karıştırarak çok varlıklı sanıyorlar herhalde; yer satın alın diyorlar. Ben de diyorum ki kuracağımız kooperatifte birinci madde usta ve kalfa belgesi olan kişilere satılacak bu dükkan. Dolayısıyla kamu yararına bir şey. Burada devlete vergi olarak geri dönecek olan bir çalışma olacak. Ve bu küçük sanayiye gerçekten çok ciddi anlamda ihtiyacımız var. Ne Büyükşehir ne Valilik ne milletvekilleri hiç kimse bu konuda duyarlı davranmıyor.” şeklinde konuştu.

OTSO’YA GÖSTERİLEN İLGİNİN 10’DA BİRİNİ İSTİYORUZ

Yurdakul şunları da sözlerine ekledi: “Bu konuda Ticaret Odası Başkanımızı tebrik ediyorum. Malumunuz yeni bir organize sanayiyle ilgili çalışmasında ticaret odası başkanımıza göstermiş oldukları hassasiyetin onda birini istiyoruz ya. Şu anda bir dükkanın içerisinde 4 tane vergi levhası var. Sanayi esnafının şöyle bir handikapı var. İş yeri açma ruhsatı belediyeler tarafından sanayi dışına ruhsat verilmiyor. Bu hem doğru bir şey ama doğru olduğu kadar da yalnış. Esnafımın kendisinin olmadığı dükkanlara verdiği kira bedeli çok yükseliyor. Bunlar da fiyatlara yansıyor.”

ORDU’NUN KÜÇÜK SANAYİYE İHTİYACI VAR

Ordu Madeni Eşya Sanatkarlar Odası Başkanı Yurdakul sözlerini şöyle tamamladı: “Tekrar burada sizin vasıtanızla rica ediyorum. Büyükşehir Belediye Başkanımızareca ediyorum, kamudan arazi istiyoruz. Kamu arazisini küçük sanayi için kafa kafaya verip ilin kıymetli büyükleriyle beraber bu Altınordu Belediyesi de dahil olmak üzere böyle bir yardıma ihtiyacımız var. Böyle bir sanayiye Ordu’nun ihtiyacı var. Lütfen buna duyarsız kalmayın.“

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar