OGİD ve DOKASİFED’ten Çağrı!
Ordu’ya Arkeoloji Müzesi Kurulmalı! Kibele İstanbul’da Sergilenemez!
info@karadenizekonomi.com / 28.08.2023
2 bin 100 yıllık ana tanrıça 'Kibele' heykelinin restore çalışmaları tamamlandı. Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Yücel Şenyurt, Ordu'da arkeoloji müzesi olmadığı için heykelin Ordu'ya getirilmediğini belirterek, heykelin İstanbul’da sergilenmesi için teklif geldiğini söyledi. Bu noktada Ordu Genç İş İnsanları Derneği (OGİD) ve DOKASİFED Başkanı Samet Aktaş, Ordu'yu zengin tarihine uygun şekilde temsil edecek bir Arkeoloji Müzesi'nin kurulması çağrısında bulundu.
KİBELE MÜZESİNİ BEKLİYOR
Prof. Dr. Şenyurt, "Kibele heykelinin restorasyonu İstanbul Arkeoloji Müzesi’nde bitti. Eksik olan parçaları tamamlandı. En son sergileneceği yer de birleştirilecek ve sergiye sunulacak. Kibele gibi bir heykeli koyabilecek, onun ağırlığını taşıyabilecek bir müze yok. İstanbul Arkeoloji Müzesi, heykeli İstanbul'da sergilemek istedi. Heykelin orada sergilenmeye başlamasının ardından Ordu'ya getirilmesi çok zor olacağı için şu anlık bu teklif rafa kaldırıldı. O yüzden heykel, laboratuvarda Ordu’ya bir müze yapılmasını bekliyor” ifadelerini kullandı.
TURİZME BÜYÜK KATKI SAĞLAYACAK
Bu ifadeler üzerine Ordu Genç İş İnsanları Derneği Başkanı Altuğ Sönmez Ordu'nun zengin tarihi geçmişinin daha geniş kitlelere tanıtılması ve kültürel mirasın korunması amacıyla böyle bir müzenin şehirde hayata geçirilmesinin önemini vurguladı.
OGİD Başkanı Altuğ Sönmez, Ordu'ya kurulacak bir Arkeoloji Müzesi'nin şehrin tarihine değer katacağını, aynı zamanda turizme de büyük katkı sağlayacağını belirtti. Sönmez, " Bu şansı kaçıramayız. Ordu’da arkeoloji açısından müthiş bir potansiyel var. Kibele Heykeli, Türkiye’nin yerinde bulunan ilk mermer heykeli. Böyle bir tarihi eser müzesinin olmadığı için sergilenememesi, Ordu için büyük bir kayıp. Artık Arkeoloji müzesi yapılmasının vakti geldi. Ordu’da Ana Tanrıça Kibele heykelinin sergileneceği bir müze, milyonlarca turisti Ordu’ya çekecektir ve bu mirasın gözler önüne çıkmasını sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.
Yapılan çalışmalarının önemini vurgulayan DOKASİFED Başkanı Samet Aktaş,” Kültürel mirasımız olan Kurul Kalesi’ndeki çalışmalar için daha fazla ödenek ayrılması gerekiyor. Yapılan çalışmalar tarihi değer açısından büyük önem taşıyor.” dedi.