Ordu'da çevreciler ve bölge halkı şokta! Şimdi ne olacak? Maden şirketi mahkemenin yürütmeyi durdurma kararından bir gün önce bakanlıktan 'ÇED'e gerek yoktur' yazısı almışlar
Ordu'nun Korgan Yaylalarında başlayan ve Perşembe Yaylası'nı da olumsuz etkileyecek olan maden arama sondaj çalışmaları, Ordu İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararıyla durduruldu.
info@karadenizekonomi.com / 22.10.2024
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Aybastı ve Korgan yaylarında yapılması planlanan sondaj için “ÇED’e gerek yoktur” kararı vermesini değerlendiren Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Çevre Derneği Avukatı Haluk Türkmen, “ Bu bakanlığın görevi çevreyi korumak mı yoksa çevreyi tahrip edenleri koruyup kollamak mı?” diye sordu.
Ordu'nun Korgan Yaylalarında başlayan ve Perşembe Yaylası'nı da olumsuz etkileyecek olan maden arama sondaj çalışmaları, Ordu İdare Mahkemesi'nin verdiği "yürütmeyi durdurma" kararıyla durduruldu. 4 Ekim’de Ordu Çevre Derneği’nin ‘yürütmeyi durdurma’ başvurusu 8 Ekim’de sonuçlandı. Maden şirketinin ise yapılan başvuruyu ele geçirip mahkeme görülmeden 7 Ekim’de jet hızıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan “ÇED’e gerek yoktur” yazısı aldığı ortaya çıktı.
DANIŞTAY ÇED OLMALI DİYOR
Konuyu Ordu Olay’a değerlendiren Ordu Çevre Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Çevre Derneği Avukatı Haluk Türkmen, “Yönetmelikte ÇED aranmaz diye bir ifadesi var ancak Danıştay'ın bu konuda kararı var ÇED olmalı diyor. Danıştay ÇED aranmaz kararını bozmuş yani. O yönetmeliğini, o maddesiyle ilgili yürütmeyi durdurma kararı vermiş. Ama karar henüz kesinleşmediği için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu kararı hâlâ varmış gibi sunuyor. Yanlış yapıyor.“ dedi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI HALEN GEÇERLİ
Türkmen sözlerini şöyle sündürdü: Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yanlışı bu. Danıştay kararını uygulamıyor ama şu var, Aybastı ve Korgan yaylaları için Ordu İdare Mahkemesinin verdiği yürütmeyi durdurma kararı halen geçerli. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED gerekli değildir dese de bile o yürütmeyi durdurma kararına dayalı olarak maden firması bir şey yapamaz. Yapmamalılar. Yaparlarsa görevi kötüye kullanmış olurlar. Halkın da meşru hak arama hakkı durdular. Yani hala yürütmeyi durdurma kararı geçerli.
YASANIN ARKASINDAN DOLANIYORLAR
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın jet hızı ile ÇED gerekli değildir kararı vermesinde bizi kuşkulandıran bir durum elbette var.” diyen Türkmen, “Şöyle var mesela Ordu Mera Komisyonu kararının birincisi normal olmasına rağmen yani sondaja izin verilmemesine rağmen Enerji Bakanlığına bağlı MAPEK yeniden valiliğe baskı yaptı ve kararı değiştirdiler. Bu yasamı mı değil. Aynı şey Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın için de geçerli. Yani yasanın arkasından dolanıyorlar.” şeklinde konuştu.
ASLINDA ŞİRKET DEĞİL ASIL SORUN İKTİDAR
Türkmen sözlerini şöyle tamamladı: “O zaman karşımızda bir maden şirketinden daha öte daha başka bir şey var... Aslında şirket değil, iktidar sorun. Sorun olan iktidar. Yani iktidarı kafaya almış gidiyor maden şirketleri. Şirketlerin her türlü önünü açıyorlar. Yani Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kimden yana sorusu burada haklı bir sorudur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı çevreyi korumakla mükellef olan bir bakanlık çevre tahribatı için jet hızıyla ÇED kararına gerek yoktur kararı veriyor.“