Geçmişten geleceğe ata tohumu atıldı
Tam da gıdaya ulaşmanı zorlaştığı günümüzde organik ata tohumlarının korunması, kullanımının yaygınlaştırılması ve gelecek nesillere aktarılması adına Ünye’de gerçekleştirilen bir etkinlik büyük beğeni topladı. Ünye Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlikte “geçmişten geleceğe ata tohumu takası” adıyla çok sayıda tohum dağıtımı gerçekleştirildi.
info@karadenizekonomi.com / 24.03.2021
Ünye Belediyesi, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası ve Ata Tohumu Grubu işbirliği ile gerçekleşen etkinlikte geçmişi binlerce yıla dayanan tohumların korunması ve gelecek nesillere aktarılması için bir “tohum” daha atıldı. Ünye Belediyesi Atatürk Parkı Sosyal Tesisleri’nde gerçekleştirilen etkinliğe Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Belediye Başkan Vekili Orhan Gürel, Ordu Büyükşehir Belediyesi Tarım ve Hayvancılık Hizmetleri Dairesi Başkanı Ahmet Ultavak’ın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı. Etkinlikte konuşan Ata Tohumu Grubu Yöneticisi Ender İren, “Ata tohumları olarak bilinen ve geleneksel yöntemlerle üretilen tohumları bir araya getirmek ve üreticilere ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi. Bu tohumların 2006 yılına kadar sertifikasız satılması mümkündü. Ancak 1924 yılından bu yanda devam eden çalışmaların devam ettirilmesine yönelik 2006 yılında çıkan yasa ile bu tohumların korunması ve sürekliliğinin sağlanması adına sertifikalandırma çalışmasını hayata geçirdi. Bu kapsamla yılda 4 bin çeşit tohum incelenmekte ve piyasaya arzı sağlanmaktadır. Böylece ülke ekonomisine iki milyar dolarlık sağlamak mümkün olacaktır” dedi.
Ünye Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney de etkinlikte yaptığı konuşmada toplumun tamamını yakından ilgilendiren bir tehlikeye dikkat çekti ve “Dünya’da etik olarak insan ırkının GDO’lu ürünlere genetiğini değiştirebilecek çalışmaların tartışıldığı bir süreci yaşıyoruz. Verimi arttırmak adına kullandığımız yerli olmayan ve genetiği ile oynanmış ürünler bizi sadece dışa bağımlı bırakmakla kalmadı, aynı zamanda bölgemize, yöremize, damak tadımıza ve fıtratımıza uygun olmayan ürünlerin üretildiği bir sürece sürükledi. Ayrıca elde edilen ürünlerden yeni bir tohum da elde edilemiyor” ifadelerini kullandı.
Etkinliğe ev sahipliği yapan Ünye Belediye Başkan Yardımcısı Ali Kemal Mehel ise Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen "Ata Tohumu Projesi" ile başlayan, tarımsal çeşitliliği artırmak ve dünyada gıda güvenliğini sağlamak amacıyla gerçekleştirilen tohum takas etkinliğini Ünye’de ilk defa gerçekleştirmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. REŞAT GÜNGÖR / KARADENİZ EKONOMİ