ÜNYE İL OLMAK İSTİYOR
Ünye TSO Başkanı İrfan Akar: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 920 ilçenin içinde il olabilecek 25 ilçeyi açıkladı. Bunlar arasında Ünye’de var. Tüm kriterler ele alındığı zaman Ünye il olabilecek bütün yapıları bünyesinde barındırıyor. Hiçbir il ve ilçe ile kavgamız yok sadece hakkımızı istiyoruz” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 27.12.2021
35 senedir kurulması planlanan Ünye OSB’de mutlu sona ulaşıldı. Toplam 500 dönümlük alan üzerine kurulan bölgede firmalar yatırım için kazma vurmaya başladı. Altyapı sorunlarının giderilmesiyle beraber 2022’de yatırımlar daha da hız kazanacak.
Ordu/Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar Türkiye ve Ünye ekonomisi adına yaptığı değerlendirmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik sisteme destek verdiklerini belirterek, 2022 yılında Türkiye’nin üzerindeki kara bulutların kaybolacağını söyledi. Ünye’de devam eden ekonomik gelişmelerden de bahseden Başkan Akar, Ünye OSB’de yatırımcıların çalışmalarına başladıklarını, turizm alanında da bölgeye Körfez ülkelerinden hem yatırımcı hem de turist çekeceklerini söyledi. Genel Yayın Yönetimiz Murat Gürsoy’un Karadeniz Sohbetlerinde bu haftaki konuğu Ünye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İrfan Akar oldu. Akar, Karadeniz Ekonomi’nin sorularını şöyle yanıtladı:
Yeni Ekonomik Model hakkında neler düşünüyorsunuz?
Pazartesi gecesi alınan kararlarla birlikte salı günü başka bir Türkiye’ye uyandık. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun çabaları bu sürecin mimarı olmuştur. Türkiye’de daha aydınlık bir hava oluşturuldu. Umarım alının kararlar daha fazla etkisini gösterir. Bu model geçtiğimiz yıllarda da uygulanmıştı. O tarihte yaşanan sıkıntılardan ders çıkartıldığını düşünüyorum. Bu sistem başarılı olacağını göstermiştir. İş dünyası olarak destek verirsek çok sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Türkiye’nin menfaatine olacak kararları desteklemek gerekiyor. Tedarikte ciddi anlamda sıkıntılar oluşmaya başlamıştı. Ticaretin sürdürülebilir olması ve fiyatlarda düşüşler öngörüyoruz. Fırsatçılık yapılmaması gerekiyor.
Ünye OSB’de son durum nedir?
Ünye Organize Sanayi Bölgesi (OSB)’de 500 dönümlük arazimiz var. Yeşil alan, yollar ve diğer kısımları çıktığımız zaman 300 dönümlük sanayi alanımız kalıyor. 35 firmamızın yerleri işaretlendi. Bir firmamız yatırımını bitirdi, bir tanesi temelini attı. Diğer firmalardan da proje bazlı çalışmaları devam ediyor. Çok büyük sıkıntılarımız yok. Küçük ayrıntılar var onlarda çözülecektir. Elektrik projemiz ihaleye verildi. Alt yapı ile ilgili 2 bin 300 metrelik bir yolda sıkıntılarımız oluştu. Bu sorununu yeni proje ile yolumuza devam edeceğiz. Bu esnada firmalarımıza yeni yollar oluşturduk. Firmaların işlerine başlamasına herhangi bir engel yok. Ağırlıklı olarak fındık sektöründe yatırımlar var. 2 adet bentonit firması var. Tekstil sektöründe de yatırımlar olacak. Cam, pvc gibi birçok farklı sektörde de yatırımlar planlanıyor. 5 bine yakın istihdam sağlayacağız. Müracaatlar çok daha fazlaydı. Sürdürülebilir olan işleri tercih ettik. Güçlü firmalarımız oluştu.
“İl olmak istiyoruz”
Bundan sonra ki adımın ne olacak?
Bizlere 80’in üzerinde yatırımcı başvuruda bulundu. Bizler 35 firmaya yer gösterebildik. Açıkta kalan 50 firmamız var. Onun için 2. Ünye OSB’yi kurmak istiyoruz. Samsun-Terme taraflarında ciddi araziler var. Bu alana OSB’yi kurmak istiyoruz. Çok ciddi çözümler üretmiş olacağız. Bu yüzden il olmak istiyoruz. İstanbul ve Ankara’dan memleketine dönüş yapmak isteyen firmalarımız var. Daha katma değerli ürünler üretebilecek kapasiteye sahibiz. Bölge dinamiklerinin farkındayız. Bunları geliştirmemiz gerekiyor. Bölgemizdeki ürünleri daha çok değerli hale getirmeliyiz. Ünye geçmiş dönemlerde il olmanın kıyısından dönüş bir ilçe. İl olma konusu bizler için bir heyecan ve gurur. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 920 ilçenin içinde il olabilecek 25 ilçeyi açıkladı. Bunlar arasında Ünye’de var. Tüm kriterler ele alındığı zaman Ünye il olabilecek bütün yapıları bünyesinde barındırıyor. Ünye’de faaliyet gösteren Sivil Toplum Kuruluşları (STK)’ların 40 bin üyesi bulunuyor. Bizler STK’lar olarak TÜİK’in açıkladığı listenin arkasında duruyoruz. İlçe halkı da bizlere destek veriyor. Ünye olarak bizlerin hiç kimse ile ilgili sorunları yok. Ünye kendine yeni bir vizyon elde edecek. Kendimizi anlatmak için ziyaretler yapmaya başladık. Ünye’nin gelişmesini istiyoruz. Bu alınacak karar bunu sağlayacaktır. Ünye geçmişten günümüze Türk siyasetinde de etkin rol oynamıştır. Çok değerli siyasetçileri Türk siyasetine kazandırmıştır. Hemşerimiz AK Parti Başkanvekili Numan Kurtulmuş’un bu çağrımıza kulak vermesini istiyoruz. Cumhurbaşkanımıza bu konu iletilirse onun bizi kırmayacağını düşünüyoruz. Hiçbir il ve ilçe ile kavgamız yok sadece hakkımızı istiyoruz.
Tokat-Niksar-Ünye yolundaki son durum nedir?
Bu yol lüks olmaktan çıktı ve bir ihtiyaçtır. Tokat, Niksar, Akkuş yöresi bu yolun yapılması için çok istekli. Tokat, yetiştirdiği tarım ürünlerini Rusya pazarına sunmak istiyor. Şu an mevcut kol kullanıldığı zaman tarım ürünleri zarar görüyor ve raf ömürleri düşüyor. Bu yol tamamlanırsa Ünye Limanı üzerinde yıllık 1 milyar dolar ihracat yapabileceklerini söylüyorlar. Bu çok önemli bir ayrıntı. Projenin bir an önce ihaleye çıkmasını istiyoruz. 1 milyar dolar ciddi bir rakam.
Ünye Limanı’nda gelişmeler ne durumda?
Teknik olarak çalışmalar devam ediyor. ÇED Raporlarının süreleri halen devam ediyor. Rıhtım büyütme çalışması var. Talep var. Sıra kavgaları yaşanabiliyor. Bunu çözmek için çalışmalar sürüyor.
“Ünye olarak Akdeniz’e alternatif bir bölgeyiz”
Turizm konusunda ne şekilde adımlar atıyorsunuz?
Turizm noktasında çok ileride değiliz ama gayemiz bunu daha da ileriye taşımak. Akdeniz bölgesinde ciddi ısınmalar var. Yeni alternatifler aranıyor. Bu bölgeye alternatif olan bölgelerden bir tanesi de Ünye. Körfez ülkelerinden bu yaz ciddi taleple karşılaştık. Ünye’de yetişmiş turizm elemanı ve yatak kapasitesinin arttırılması gibi iki önemli konu var. Bunları yatırımcılarla paylaşıyoruz. Önümüzdeki dönemde Körfez ülkelerinden birkaç yatırımcıyı Ünye’de ağırlayacağız. Onlara yer göstereceğiz. Yatak kapasitesini arttırmaya çalışıyoruz. 500 ve 1000 yataklı otelleri bölgeye kazandırmak istiyoruz. Ünye-Fatsa-Ordu iş birliğinde olursa bölgeye turist çekebiliriz. Bu 3 bölgeyi birleştirdiğimiz zaman 1 haftalık konsept çıkıyor. Bölgenin kalkınması adına adımlar atmak istiyoruz. Sağlık turizmi ile ilgili bir yatırımız bitmek üzere. Akdeniz Bölgesi’ne alternatif olamaya adayız.
MURAT GÜRSOY / KARADENİZ EKONOMİ