Yerel Tarımda Kadınlar Kooperatifleşiyor

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Bahçeşehir Üniversitesi iş birliğinde Ordu Büyükşehir Belediyesi ve Ordu Valiliğin de destekleriyle “Yerel Tarımda İnovasyon Dönemi” eğitim programı düzenlendi.

info@karadenizekonomi.com / 13.09.2021

Yerel Tarımda Kadınlar Kooperatifleşiyor

 Ordu Bahçeşehir Kolejinde gerçekleştirilen programa Ordu Valisi Tuncay Sonel ve Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in yanı sıra BAU Global Başkanı ve CIFAL İstanbul, UNITAR Başkanı Enver Yücel, Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu ve çok sayıda davetli katıldı.

 İki gün sürecek olan program kapsamında sürdürülebilir gıda sistemlerinin önemli bir bileşeni olan kadın kooperatiflerine tarım ürünlerinin saklanması ve depolanması, tarımsal girişimcilik, yerel tarım ürünlerinin dünya pazarına ulaştırılması gibi çeşitli konularda uzmanlar tarafından eğitimler verilecek.

Ordu’da üreten kadınların ürettikleri ürünleri dünya pazarına sunacak kadar başarılı olduğu ifade eden Ordu Valisi Tuncay Sonel, “Rektör Hocam bizleri kırmadı. Giresun’dan sonra Ordu’da böyle bir program düzenlemeye vesile oldu. Hanım kardeşlerimiz bizler için çok önemli. 19 ilçemizde 10 yıl içerisinde 13 kadın kooperatifimiz kuruldu. Bu anlamda emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Hanım kardeşlerimize de başarılar diliyorum. Karadeniz insanı çalışkandır. Ben inanıyorum ki hanım kardeşlerimiz bu kooperatifçilik konusunda başarılı olacaklar. Ordu’da ürettikleri ürünleri dünya pazarına sunacaklar. Hem aile ekonomilerine hem de ülke ekonomisine katkıda bulunacaklar. Çünkü kadınlar toplumumuzun en önemli değerlerinden bir tanesi. Onlar güçlü olduğu takdirde aile güçlü olur, aile güçlü olunca toplum güçlü olur” dedi.

 “Hanımların üretime katılması Türkiye’nin kalkınması açısından önemli”

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, kadınların üretime katılması Türkiye’nin kalkınması açısından büyük rol oynadığını söyledi. Güler; “İşin içerisine bir üniversite girerse mükemmel oluyor. Bahçeşehir Üniversitesi bu konuda çok başarılı. Burada verimli bir başlangıcı onlarla birlikte yapıyoruz. Gıda bizler için son derece önemli. Gıdasız hayat olmuyor. Yiyeceksiniz yemeden hayatı sürdüremezseniz. Bunun için ne lazım toprak lazım, üretmek lazım. Biraz önce kadınlarımızın ürettiklerini gördük, çoğu Karadeniz’e özgü başka yerde yok. Bunları yemeye, görmeye gelecekler. Tüm bu konuştuklarımdan nereye gitmek istiyorum. Hanımlarımız kooperatiflerini kuracaklar. Burada el birliği ile üniversitenin akademik önderliğinde onlar için yapacağımız şey yok. Sosyal kalkınma ve zenginleşme çok önemli. Hanımların üretime katılması Türkiye’nin kalkınması açısından da son derece hayati. Dışa bağımlılığınızı kaldırıyorsunuz. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak bununla ilgili ne yaptık. Bir tarım şirketi kurduk, bununla ilgili dükkanlarımızı açtık. Hanımlarımızın becerilerini ve zekalarını buradan tüm dünyaya tanıtıyoruz. Paketlemelerini, piyasasını oluşturduk. 60 kadınımıza bu anlamda eğittik. Allah bize bereketli topraklar vermiş, sizin gibi hanımlarla da işin içinde olunca da hep birlikte tüm bunları gerçekleştireceğiz.”

 “Hayalimiz, yerelde üretilenleri dünya markası haline getirmek”

En büyük hayallerinin yerelde, alın teri ile üretilen ürünlerin bir dünya markası haline getirilmesi olduğunu söyleyen Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, “Gastronomiden üretime, üretimden pazarlamaya, pazarlamadan markalamaya kadar birlikte çalışmaya ve farkındalık oluşturmaya karar vermiştik. Uzun zamandır da bu anlamda kıymetli FAO ekibiyle çalışıyoruz. Bu merkezin kurulu devam etmekle birlikte biz durmadık eğitimlerimize başladık. İlkini Giresun’da yapmıştık. Ardından Ordu’da gerçekleştiriyoruz. Bu eğitimle öncelikle en çok ihtiyaç duyulan konuları paylaşacağız. Özellikle en büyük hayalimiz yerelde, emeğinizle ürettiklerini bir dünya markası haline getirmeniz” şeklinde konuştu.

 “Çalışmalarımızın ana hedefi kadınlarımız”

Çalışmalarının ana hedefinin kadınlar olduğunu ve bu çalışmanın kadınlar tarafından yönetileceğini aktaran FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Viorel Gutu, “Hazırlanan eğitim programı kapsamında FAO, BAU iş birliği ile kadınları güçlendirerek eşitci bir toplum elde edilmesine yardımcı olacağız” dedi.

 FAO Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü ve Türkiye Temsilcisi Gutu şöyle konuştu:“Çalışmamızın ana hedefi kadınlarımızdır ve kadınlar tarafından üretilecektir. Hazırlanan eğitim programı kapsamında programdan yararlanacak olan kadınların yanı sıra bölgedeki diğer kadınlara istihdam sağlayacak yani başka bir deyişle FAO, BAU iş birliği ile kadınları güçlendirerek eşitci bir toplum elde edilmesine yardımcı olacaktır. Eğitimi tamamlayan katılımcılar çeşitli konulara aşina olacak.”

 Program sonrası protokol üyeleri Ordu ilinde bulunan kadın kooperatifçilerin el emeği ile ürettikleri ürünleri gezip görerek yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi aldılar.

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar