Prof. Dr. Yusuf Demir, Dünya Su Günü’nde uyardı: Böyle giderse Karadeniz’de pamuk ekeriz!
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Demir, dünyada küresel iklim değişikliğinin etkilerinden bahsederek, “Belki bundan 30 yıl sonra Karadeniz’de fındık ve çay yerine pamuk ekeceğiz” dedi.
info@karadenizekonomi.com / 28.03.2022
Dünya Su Günü dolayısıyla Karadeniz Ekonomi’ye konuşan Prof. Dr. Yusuf Demir, Türkiye’de su israfının en çok tarımda yaşandığına dikkat çekti. Gazetemize yaptığı açıklamada Demir, “Temiz su kaynakları azalırken yok olmuyor ama kirleterek azaltıyoruz. Sanayileşmede de, tarımda da su çok kullanılıyor. Mesela Türkiye’de 112 milyar metreküp suyumuzun 55 milyar metreküpünü fiili kullanıyoruz. 55 milyarının 43 milyar metreküpünü de maalesef tarımda kullanıyoruz. Tarımdaki kullandığımız 43 milyar metreküp suyun 25 miyar metreküpünü doğru sulama yapamadığımız için israf ediyoruz” dedi.
22 Mart Dünya Su Günü etkinlikleri kapsamında Prof. Dr. Yusuf Demir, Sinop Kültür Merkezi toplantı salonunda verdiği konferansta yaptığı açıklamada da Prof. Dr. Demir, “7-8 yıl önce Birleşmiş Milletler haritayı yayınladı; Eğer kuraklık böyle devam ederse Türkiye’de yeşil kalacak tek bölge, Sinop’tan Artvin’e kadar olan Karadeniz Bölgesi” diye konuştu.
Su kaynaklarının azalmasının etkilerine de değinen Prof. Dr. Demir, “Su kaynaklarını yok ettikçe biz, suyun geleceğini yok ediyoruz hep beraber. Bunun için enlem derecelerine göre dünyada şartlar değişiyor. Bu neyi beraberinde getiriyor, tarımı etkiliyor. Dünyada hızlı bir şekilde güneyden kuzeye doğru tarımsal üretim kayıyor. Bundan 30 yıl sonra Karadeniz’de fındık ve çay yerine pamuk ekeceğiz. O yöne doğru gidiyoruz” açıklamasında bulundu.
SONER ÖZDEMİR
KARADENİZ EKONOMİ