Çamaş; “Yüzde 15’lik büyüme bekliyoruz”
Pandeminin başladığı tarihten bu yana ilk fuarını gerçekleştirmeye hazırlanan TÜYAP Samsun bu yıl 6.’sını gerçekleştireceği Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nda 2019 yılına göre yüzde 15’lik bir büyüme bekliyor.
info@karadenizekonomi.com / 13.09.2021
Bu yıl 6. gerçekleştirilecek olan Samsun Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı’nın Samsun’un değil bütün Karadeniz Bölgesi’nin fuarı olduğunu söyleyen Tüyap Samsun Bölge Müdürü Oğuzhan Çamaş; “Karadeniz Bölgesi çok geniş ve bereketli bir havzaya sahip. Karma bir tarım gerçekleştiriliyor bölgemizde. Pamuk haricinde bölgemizde tüm ürünler üretiliyor. Potansiyelimiz çok yüksek. Türkiye ortalamasının üzerinde bir tarım gerçekleştiriliyor bölgemizde. Ziyaretçi popülasyonumuz oldukça geniş, ziyaretçilerimiz her türlü tarım ekipmanını fuarımızda bulabilirler. Traktörler, sula sistemleri ve sulama teknolojiler, tohum teknolojileri, hayvancılık ve çiftçiliğin yönetimi ile ilgili danışman firmaları yer alacak. Ormancılık ve orman yayınları fuar kapsamında olacak. Seminerler vereceğiz. Geçen yıl 53 bin kişiyi ağırlamıştık. Bu yıl yüzde 15 büyüme ile fuarı kapatmayı planlıyoruz. Ülkemiz mekanizasyon açısından gelişmiş durumda. Balkan, Orta Doğu, Karadeniz komşu ülkelerden ve Türki Cumhuriyetlerden yabancı misafirleri ağırlayacağız” dedi.
“Pandemide 10 fuarımızı gerçekleştiremedik”
Samsun’da profesyonel şekilde hizmet yaptıklarını ifade eden Çamaş; “Pandemi döneminde 1,5 yıl fuar faaliyetlerimizi erteledik ve pandemi döneminde 10 fuarımızı gerçekleştiremedik. Pandemi sonrası il fuarımız Tarım Fuarı olacak. Fuarcılık pandemide en çok etkilenen sektörlerin başında geldi. Zor ve güç bir süreçti. Yaşanan yoğun rekabet ortamında şirketler; dinamik, esnek, yaratıcı, uyumlu ve dünyayı takip etmek zorundalar. Bu ortamda hantal, yavaş ve atalet içinde olanlar kaybederler. Şirketler bu ortamlarda pazarlama stratejileri oluşturmak zorundalar ve fuarcılıkta bunların en başında geliyor. Fuara katılan firmalar mevcut siparişlerini korur, yeni siparişler alır. İhracat imkanları yaratmaya çalışıyor. Fuar katılımcı personel içinde bir eğitimdir. Prestij ve markalaşma için fuar vazgeçilmez bir unsurdur ve fuarcılıkta tüm şehir kazanır. Fuar her sektöre dokunan bir yapıya sahiptir. Normal şartlarda satıcı alıcının ayağına gider ama fuarda bu durum tam tersidir. Fuar interaktif bir oluşumdur” açıklamalarını yaptı.
Karadeniz Bölgesi’nin gelişmeye açık bir bölge olduğunu söyleyen Çamaş; “Bu bölgeye yatırımcı çekmek için çok detaylı bir örgütlenme kurmamız gerekiyor. İyi bir tanıtım yaparak bu bölgeye yatırımcı çekebiliriz. Karadeniz bereketli bir bölgedir. Bölgemiz her şeye sahip, yeter ki tutkumuzu kaybetmeden projeler üretebilelim” dedi.
2022’de 5 fuar gerçekleşecek
Bu yıl Tarım Fuarı sonrasında Kasım’ın 3. haftasında Gıda- Gıda Teknolojileri fuarının yapılacağını söyleyen Çamaş; “Gıda fuarında gurme lokasyonu oluşturarak ülkenin tüm işlenmiş ürünlerini ziyaretçilerin satın alabileceği bir alan oluşturacağız. Yılı bu fuar ile kapatacağız. 2022’de; Mobilya ve Dekorasyon, İnşaat ve Yapı, Tarım ve Hayvancılık, Gıda ve son olarak Kitap fuarımızı gerçekleştirerek yılı kapatacağız” şeklinde konuştu.
(HALİL YILMAZER/ KARADENİZ EKONOMİ)