Tığlı; “Açıklanan Fındık Fiyatları Üretim Maliyetlerini Bile Karşılamaz”
Geçtiğimiz günlerde fındık rekolte tahmininin her yıl 1 Temmuz ile 15 Temmuz tarihleri arasında, destekleme fiyatlarının da hasat başlamadan önce 15 Temmuz ile 31 Temmuz tarihleri arasında açıklanması için TBMM Başkanlığına kanun teklifi veren TBMM Başkanlık Divanı Üyesi CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, açıklanan bu fındık alım fiyatları ile üretim maliyetleri bile karşılanamaz çıkışını yaptı.
info@karadenizekonomi.com / 16.08.2021
Tığlı, “Geçtiğimiz yıl destekleme taban fiyatına yüzde 32 artış yapıldığında ne kadar yetersiz olduğunu söyledik, hal bu ki üretim maliyetleri bu yıl hiç olmadığı kadar fahiş oranda arttı, bu yıl üreticiye biraz olsun destek sağlayın 35 TL verin bu çok değil her kesim kazanır dedik. Fakat bakıyoruz geçtiğimiz yıldan düşük olacak şekilde ancak yüzde 20 artırılarak destekleme fiyatı 27 TL oldu” dedi. Bölge ekonomisinin canlanması için bu sene verilecek taban fiyatın ayrı bir önem taşıdığını ifade eden, en az 35 TL olması beklentisinin ne kadar yaşamsal olduğunu dile getiren Tığlı, “üretimin devamı için bu söylediklerimiz mutlaka dikkate alınmalıydı. Bu iktidar rekolte spekülatörlerine bakmayıp yalnızca TARSİM verilerine bakmayı akıl etseydi daha sağlıklı kararlar olabilirdi” hatırlatmasını yaptı. Bu ne üreticimizin ne de ülkemizin kazanacağı bir fiyattır, adı üreticiye destek olan bu fiyat aslında birilerinin servetini daha da artırmak için ortak mutabakatla hazırlandığını ifade eden Milletvekili Tığlı, “Bu kararda ne üreticinin ne de üretici temsilcilerinin görüş ve talepleri dikkate alınmıştır. Bu kararda Sayın Cumhurbaşkanı ve bir o kadar piyasayı ve fiyatları domine eden birkaç uluslararası şirketin katkısı olduğu açık bir şekilde ortadadır” vurgusunu yaptı.
İktidar bütün günahını Ferrero’ya yükleyip işin içinden çıkamaz
Tığlı, elbette piyasayı manipüle eden, tekel haline gelen firmalar doğal olarak bu süreçten daha karlı çıkacak. Sorun, bunlara karşılık üreticinin yanında olduğunu, onun hakkını korumak için kararlar aldığını iddia eden iktidarın piyasayı bu tekellerin lehine manipüle eden aktör konumuna gelmesi, tercihini onlardan yana kullanmasıdır” dedi.
Herkes diyor ki tekeller kazanacak!
Tığlı açıklamalarına şu şekilde devam etti; “Sormak gerekiyor güçlü şirketler kazanacak da başka kazananlar olmayacak mı? Şimdi üretici fındığını belki maliyetine, belki bazı bölgelerde maliyetinin de altında satacak, belki ihracat da artacak ama ihracat geliri düşecek. Arada birileri kazanacak elbet. Bilin bakalım kimler kazanacak? Yalnızca bu şirketler mi kazanacak. Rekoltenin yeniden sayımı stok ve devri iddiaları fındık taban fiyatını düşük tutmak için lobi faaliyetiydi. AKP bu lobinin en büyük temsilcisi olduğunu tartışma götürmez biçimde ortaya koydu. Hiç profesyonelce filan değil açık, açık, net bir şekilde, göstere, göstere. Nihai rekolteyi Bakanlık birimleri koordinesinde sektör temsilcileriyle belirlemesi gereken Tarım ve Orman Bakanı ne kadar aciz olduğunu gösterdi ve üreticiye karşı kurulan yeniden rekolte tespiti tuzağına boyun eğdi. Sonra fındık çalışma gurubu denilen AKP Milletvekilleri Tarım Bakanı vasıtasıyla Cumhurbaşkanından fındığa 30 istedik diyerek vicdanlarını rahatlatmaya çalıştılar. Siz kim fındığa fiyat istemek kim? Siz Bakanlığın rekolte tespitine sahip çıkamadınız fiyat konusunda sizi kim dinleyecekti? Sayın Cumhurbaşkanının açıkladığı bu fiyatın kabul edilemez olduğunu Fındık Çalışma Grubu olarak Tarım ve Orman Bakanından 30 TL isteyen AKP Milletvekillerinin taleplerinden dahi anlayabilmekteyiz. Bu sebeple Cumhuriyet Halk Partisi’nin 35 TL fiyat talebinin popülist bir yaklaşımla ortaya konulmuş bir rakam olmadığı ortaya çıkmıştır. Bu sebeple biz bu sezon taban fiyatın en az 35 TL olmasını talep ettik.
Şimdi bu arkadaşlar destekleme ücretleri filan olsun 2 lira 29 eder 29,5 TL eder işte sen bunu 30 say bizim istediğimiz fiyat oldu diyerek teşekkür edecek şükranlarını sunacak Sayın Cumhurbaşkanına. Siz kendi toprağına, ekinine, dikimine faydası olamayacak birer zavallı durumuna düşürdünüz kendinizi. Bari sözünüzün üç kuruşluk kıymeti olmayacaktı bu işe ortak olmadan çekilip bekleseydiniz bir köşede. Doğu Karadeniz’de 1 kilogram fındığın üretim maliyetini 20 yıldır açıklamadınız. Çünkü taban arazide üretime göre en az yüzde elli fazla bir maliyetle yaşlı, eğimli arazilerde üretim yaparak ayakta kalmaya çalışan bir üreticimiz var. Bu bölgede maliyeti açıklayın sonra taban fiyat bu deyin görelim bakalım. Fındık çalışma grubundan Tarım Bakanına ve Sayın Cumhurbaşkanına üreticinin yanıt bekleyen bir iki sorusunu da iletmesini bekliyorum. Çünkü makul ve mantıklı bir cevabını kendileri de bilmedikleri için. Bu altı yıldır bir kuruş artırılmayan alan bazlı destek açıklanan taban fiyatın üzerine koyularak fındık fiyatı değerlendirilecekse neden buna üreticiye destek diyordunuz? Verme desteği o zaman fiyatı 35 yap. Alan bazlı desteklerin bırakın artırılmasını Doğu Karadeniz’de çok küçük parçalı arazilerde üretim yapan üreticiye hiçbir katkı sunmadığı yalnızca taban arazide büyük parsellerde üretim yapan çiftçiye kısmi bir destek sağladığını biliyor musunuz? Bir de 6 yıldır aynı bir kuruş artırmadın bana ne katkısı var? Giresun Kalite fındığa 27 Levant kalite fındığa 26,5 verdin. Yıllardır Doğu Karadeniz üretim maliyetini soruyoruz. Tarım Bakanına sordunuz bir cevap aldınız mı? Dünyanın en kalite fındığı, fındığın başkenti diyorsunuz hep bir ağızdan en kalite fındık olunca üretim maliyeti diğer bölgelere göre iki katı olunca 50 kuruş fazla aldık diye alkışlamaya utanmıyor musunuz? Bu bile başlı başınca bir alay konusu değil mi? Bu üreticiyi dilenci mi sanıyorsunuz? 30 TL istediniz Sayın Cumhurbaşkanı 27 TL verdi. Şimdi üretici taban fiyat bu ise serbest piyasa bunun üzerine çıkmaz diyecek. Gidecek uğraşamam 25 TL’ye tüccara vereyim diyecek fındığımı. ÇKS diyecek, TMO alım koşulları, randevu, kota diyeceğiz yok rekolte tespit çalışmaları kapsamında bu bölgede dönüm başı şu kadar alım sınırı diyecek nihayetinde 3 ton fındığı olan üreticinin 1 tonunu alacak. Üretici de ne uğraşacağım iki altı olsun deyip piyasaya fındığını verecek. Yani fındık serbest piyasada verilen taban fiyatı geçemeyecek. İktidar temsilcileri de ihtiyacınız kadar ürünü pazara indirin diyecek, taban fiyat 27 olmasa serbest piyasada 20’lerde olurdu fiyat diyecek. Yani hep bilindik yalanlar üzerine kurulu bir filmin tekrarını izleyeceğiz. Milyonlarca fındık üreticisi iktidarın 4 fındık karteline kendisini terk ettiğini görmelidir. Cumhuriyet Halk Partisi daima ve ısrarla üreticimizin alın teri emeği için mücadele etmeye devam edecektir. AKP bu tercihinin sandıkta karşılığını cevabını elbette alacaktır” dedi.