TMO olarak her zaman fındık üreticisinin yanında olacağız

İki yılı aşkın zamandır süregelen pandemi salgınının yanı sıra önce kuraklık ardından yangın ve sel felaketlerinden fazlasıyla etkilenen Türk çiftçisinin zor günlerinde yanında olmayı ilke edinen Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, konuk olduğu Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’nda, “gerekirse inisiyatif alarak üreticileri destekleme kararlılıklarının” süreceğini ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 23.08.2021

TMO olarak her zaman fındık üreticisinin yanında olacağız

Karadeniz Ekonomi Dijital Platformları’nda Genel Yayın Yönetmeni Murat Gürsoy’un canlı yayın konuğu olan TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal ile TMO’nun fındık alım takvimi ve fiyat politikaları öncelikli gerçekleşen programda en önemli vurgu fındık üreticisinin korunacağına yönelikti.

TMO’nun güçlü altyapısı

Özellikle batı Karadeniz Bölgesi’nde yaşanan sel felaketinden kaynaklı olumsuzlukları en aza indirmek için fındık alım takviminde güncellemeye gidildiğini belirten Güldal, 600 kişiyi aşkın personel ve 200 bin ton depolama kapasitesiyle fındık üreticisinin elindeki tüm ürünü almaya talip olduklarının altını şu sözlerle çizdi:

“TMO olarak Türk fındığına değer katmaya, dün olduğu gibi bugün de fındık üreticimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Açıkladığımız fiyatlardan üreticimizin fındığını değerlendirmesini gelen taleplere cevap verecek güçlü bir altyapıya sahibiz. Sayın cumhurbaşkanımız R. Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği fındık alım fiyatlarından sonra biz de operasyonlarımızı sahaya yansıtmaya başladık. Planladığımız takvim 23 Ağustos başlangıçlıydı. Ancak özellikle Karadeniz’in batısında yaşanan sel felaketi nedeniyle 1 Eylül itibariyle alımlarımıza başlayacağız. Burada tek istisna Giresun’daki alımlardır. Zira oradaki lisanslı depoların avantajını kullanmaktayız. Aralarında Adapazarı, Karacasu, Konuralp, Samsun, Bafra, Çarşamba, Ordu, Ünye, Giresun, Tirebolu, Trabzon ve Arsin’in de bulunduğu 18 ayrı noktada Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerimize verdiğimiz randevulara göre alım faaliyetleri gerçekleştireceğiz.”

Üretici lehine inisiyatif alarak fındığın tamamına talibiz

Yaşanan meteorolojik olumsuzluklar nedeniyle geçmiş yıllara göre üretici lehine biraz daha esneklik sağlamalarının söz konusu olduğuna işaret eden TMO Genel Müdürü, “Kastamonu ve Bartın’daki sel felaketine duyarsız kalamazdık. Bu nedenle alım kriterlerimizde üretici lehine inisiyatif aldık” ifadelerini kullanırken TMO’nun alım sürecine ilişkin olarak iddialarını şu sözlerle ortaya koydu: “Alım planlamamızda son tarihi 31 Aralık 2021 olarak öngörüyoruz. Rekolteye bağlı alım politikası belirlemediğimiz için üreticilerimizin elindeki fındığın alımında bir sınırlamamız yok. Ofis, üreticinin elindeki tüm fındığı alacak kapasiteye sahiptir ve ona göre senaryolar geliştirebiliriz. Biz üreticiden aldığımız fındığın bedelini 21 gün içinde ödemekteyiz. Burada bazı yanlış anlaşılmalar da oluyor. Genelde 21 gün sonra gibi bir algı oluşuyor. Oysa 21 gün içinde diyoruz. Yani bir hafta veya on gün sonra üreticilerimiz ürün bedellerini alabiliyorlar. Ayrıca, üreticilerden isteğimiz fındık satışı konusunda aceleci davranmamaları ve cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan fiyatın bir taban fiyat olduğunu asla unutmamalarıdır. Ülkemizin ve üreticimizin menfaatine olan adımları atmaya devam edeceğiz. Piyasaların önümüzdeki hafta daha sağlıklı oluşacağını düşünüyoruz. TMO fiyatlarını üreticinin değerlendirmesi onların lehine olacaktır. Üreticilerimize bereketli bir sezon diliyoruz.” KARADENİZ EKONOMİ

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar