11 milyon dolarlık yatırım
Tokat'ın Sulusaray ilçesinde ihtiyaca cevap veremeyen termal su yeniden hayat buldu. Tarihi başkent Sebastapolis’in hemen yanı başında bölgenin en büyük devre mülk ve tatil köyü misafirlerini ağırlamaya başladı.
info@karadenizekonomi.com / 25.08.2020
Binlerce yıllık termal suyu şifa dağıtmaya yeniden başladı
Türkiye Halk Sağlığı Laboratuvarı’nda yapılan analizlerde “kusursuz” olarak değerlendirilerek içeriğindeki silisyum, florür ve kükürt mineralleriyle dünyada üç mineralin bulunduğu tek termal suyu olma özelliğine sahip termal kaplıca, bölge halkının yanı sıra çevre il ve ilçelerden yoğun talep görmeye başladı. Pandemi kurallarına dikkat edilerek hizmet veren Sulusaray Termal Kaplıcaları’nda aile ve halka açık havuzların bulunduğu 42 derecelik suda romatizma, nevralji ve cilt hastalıklarının yanı sıra kas ve eklem rahatsızlıklarına karşı vatandaşlar şifa buluyor.
Tesis 20 yıldır atıl durumdaydı
Sulusaray Termal Genel Koordinatörü Akın Çınar, yaklaşık 20 yıldır atıl durumda olan eski tesislerin yanına çağın koşullarına uygun yeni tesisler yapıldığını ifade ederek, “insanlığa ait olanı geri verdik” dedi. Çınar, tesislerindeki suyun faydalarını şı sözlerle özetledi: “53.5 derece çıkış sıcaklığı olan 2 bin 137 miligram/litre mineralizasyona sahip. Flor/Silisyum ve kükürt barındıran adeta bir şifa deposu şeklinde bir su. Bu sudan insanlar antik dönemden beri geçmişi olan bu suda şifa buluyormuş. Aynı zamanda içilebilir olduğu için iç hastalıklarına da iyi geldiği biliniyor. Romatizma hastalıkların tamamına yakınına, cilt hastalıklarına iyi geldiği klinik olarak ispatlanmış durumda. Ameliyat sonrasında toparlanma derlenme ve toparlanmaya etkisi olduğu yıllardır bilinen bir gerçektir.”
11 milyon dolarlık yatırımla temeli atılan Sulusaray Termal Kaplıcaları’nda havuz ve otel kısmı iki haftadır hizmet vermeye başlarken 76 bin metrekare alanda tatil köyü, 4 yıldızlı otel, devre mülk, mesire alanları ve hobbit evleri ile tesisin 2021 yılında tamamen hizmete geçmesi planlanıyor. REŞAT GÜNGÖR/KARADENİZ EKONOMİ