Beşel; Meyve ve sebze işleme tesisi kurulacak

Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, ‘’Ziyan edilen meyvelerin değerlendirilebilmesi için meyve ve sebze işleme tesisi kurulacak. Yörede yetiştirilen meyve ve sebzelerin pekmez, marmelat, reçel, turşu ve kurutma sirkeye dönüştürülerek değerlendirilebilecek.’’

info@karadenizekonomi.com / 23.10.2020

Beşel; Meyve ve sebze işleme tesisi kurulacak

Kalemleri kayıt altına alınmış fidanların yetiştirilmesi ve ata tohumlarının korunması amaçlı Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) ile Trabzon’un ilçe belediyesi Tonya Belediyesi arasında 2020 yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında ‘Sürdürülebilir Üretim ile Gelecek Nesillere Kaynak Aktarımı ve Sosyal Gelişme’ projesi imzalandı.

‘’Ülke için örnek bir proje olacak’’

‘’ Ata tohumları, bu topraklardaki mührümüzdür’’ diyen DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman, ‘’Bölgeye özgü doğal değerleri harekete geçirerek sürdürülebilir üretimi yeni gelir kaynaklar vasıtasıyla istihdamı artırarak kırsal kalkınmaya katkı sunmayı amaçlayan bu proje inanıyorum ki sadece bölgemiz için değil ülkemiz içinde örnek bir proje olacak’’ diye konuştu.

‘’ Yöresel ürünler sirkeye dönüştürülerek değerlendirilecek’’

Proje ile yüksek rakımda oluşturulacak seralarda yöresel tohum ve fidanları yetiştireceklerini belirten Tonya Belediye Başkanı Osman Beşel, ‘’Yöre çeşitlerimiz ve ata tohumlarımız korunarak yüksek rakımda kurulacak bahçeler için ideal fidanları yetiştirerek doğacak riskleri ortadan kaldırmış olacağız. Bu sayede ülke üretimine de katkı sunmuş olacağız. Ziyan edilen meyvelerin değerlendirilebilmesi için meyve ve sebze işleme tesisi kurulacak. Yörede yetiştirilen meyve ve sebzelerin pekmez, marmelat, reçel, turşu ve kurutma sirkeye dönüştürülerek değerlendirilebilecek. Üç aşamalı olacak bu projede ilk aşama; bölgede var olan mevcut meyve ağaçlarının tespiti yapılacak, ikinci aşama; seralar kurularak bu seralarda hem ata hem de fidanlar üretilecek, üçüncü aşamada ise; meyve üretim fabrikası kurularak tüm meyveler değerlendirilecek. Büyük liman bölgesinde uygulanacak olan bu proje Tonya, Şalpazarı, Düzköy, Çarşıbaşı, Beşikdüzü ve Vakfıkebir ilçelerini kapsayacak’’ ifade etti.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar