Karabinaoğlu; “Erken hasat kiloda en az 2, tonda 2 bin lira zarar demektir.”
2021 ürünü fındığın toplanma tarihleri sahil kesiminde en erken 7 Ağustos olarak açıklanmasına rağmen, bir kısım üreticinin bahçeye girerek hasada başlamasının üründe büyük zarara yol açacağı bildirildi.
info@karadenizekonomi.com / 4.08.2021
Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Üyesi Celil Karabinaoğlu, fındığın olgunlaşma aşamasının en kritik dönemlerinden birinin yaşandığı günlerde bir kısım üreticinin acele ederek toplamaya başlamasının hem kalitede, hem de verim de azımsanmayacak kayba, dolayısıyla ekonomik zarara sebep olduğunu bildirdi.
Celil Karabinaoğlu, erken toplamanın fındıkta buruşuk oranını yükselterek yer yer 2-3 randıman kaybının yanı sıra miktar bazında da azalmaya sebep olduğunu hatırlatarak, üreticilere “Daldan değil, yerden toplayın” çağrısı yaparak şunları söyledi:“Ortalama 1-1.5 randıman düşüklüğü ile birlikte meydana gelen verim kaybının üreticiye zararı kilo başına en az 2 TL civarında olacaktır. Bunu bir ton fındık üzerinden hesapladığınızda 2 bin TL’lik bir ekonomik kayıp demektir. Bu hem üreticinin, hem de bir ihracat ürünü olduğu için ülkenin kaybı demektir.”
Üreticilerin ürün tam olgunlaşmadan acele ederek bahçeye girmelerine bir anlam veremediklerini ifade eden TTB Yönetim Kurulu Üyesi Karabinaoğlu; “Yıllardan beri bu konuda üreticilerimizi sürekli uyarıyoruz. Borsa olarak bunun için kampanyalar bile yaptık. Ancak tüm bunlara üreticilerin önemli bir kısmı kayıtsız kalmaya devam ediyor. Fındığı daldan değil, tam olgunlaşıp döküldüğü için yerden toplama işçilik maliyetini bile azaltıyor. Bir işçi daldan arazi şartlarına göre günde 20-50 kilogram fındık toplayabilir. Ancak toplama işlemi yerden yapıldığında bu miktar 70-120 kilograma kadar çıkabiliyor. Ayrıca tam olgunlaşmış fındık daha erken kuruyor, patoza daha rahat vuruluyor” dedi.