"Vazelon ve Kuştul Manastırları için çalışma yapılmasını bekliyoruz"
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclis Üyesi Hamit İnan, Trabzon'un dünyanın en önemli inanç turizmi merkezlerinden biri olduğunu belirterek, "Sümela Manastırında yeniden başlayan çalışmaların öngörülen takvimde tamamlanıp artık kesintisiz bir şekilde ziyarete açılması tüm sektörün ortak dileğidir. Vazelon ve Kuştul Manastırlarının potansiyellerini ortaya koyabilecek çalışmaların yapılmasını da bekliyoruz. Gerçekten turizmi önemseyen bir şehirde bu gibi yapıların turizm hareketi içinde yer almaması sektör adına kabul edilebilir bir durum değildir" dedi.
info@karadenizekonomi.com / 30.11.2021
"TURİZM PAZARINI GENİŞLETME ÇALIŞMALARI SÜRDÜRÜLMELİ"
TTSO'nun otel, pansiyon, yurt ve danışmanlık firmalarını kapsayan turizm sektörü ağırlıklı 25'inci Meslek Komitesi'nden meclis üyesi olan Hamit İnan; Trabzon için en dinamik sektör konumundaki turizmin, pandemi döneminde de en sıkıntılı sektörlerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:
"Pandemi ile yaşanan olumsuzluklarla beraber Körfez ülkeleri içinde en fazla turist ağırladığımız ülke olan Suudi Arabistan'ın ülkemize uyguladığı seyahat yasağını devam ettirmesi sektörün kaygılarını artırdı. Ama gördük ki müşteri memnuniyeti, destinasyon gücümüz, yatırımlarımız ve tanıtımlarımız diğer ülkeler üzerinde etkisini göstermiş. Körfez ülkelerinden Kuzey Afrika ülkelerine kadar farklı ülkelerden gelen ziyaretçiler pandemi öncesi istatistiklere yaklaşmamızı sağlamıştır. DHMİ verilerine göre Trabzon Havalimanı, ülke genelinde dış hat uçuş sayısı en fazla artan havalimanı olmuştur. 2020 yılının ilk 10 aylık döneminde bin 073 olan dış hat uçuş trafiği, bu yılın aynı döneminde 2 bin 627 sayısına ulaşmıştır. Gelen - giden dış hat yolcu sayısı geçen yıl 10 aylık dönemde 54 bin 626 iken bu yılın aynı döneminde 206 bin 336 kişiye yükselerek yaklaşık 4 kat artmıştır. Gelecek yıl umuyor ve diliyoruz ki Suudi Arabistan'ın da pazardaki yerini almasıyla çok daha yüksek bir turizm hareketi yakalama imkânımız olacak. Diğer ülkelerden de gelişlerin artarak devam edeceğini umuyoruz. Pazarımızın çeşitlendirilmesi üzerine çalışmalarımıza devam etmeli, bölgemize ilgi gösterebilecek İran, Hindistan ve Çin gibi ülkelere potansiyelimizi gösterebilmeliyiz."
"HAVALİMANI ARTIK İHTİYACI KARŞILAMIYOR"
TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, turizmdeki talep artışını karşılamak için yapılacak çalışmaları sıralarken de şunları söyledi:
"Turizmdeki talep artışını karşılayacak havayolu ile ulaşım imkânlarının artırılması, yaşanan bazı sıkıntıların aşılması noktasında tüm kurum ve kuruluşlarımızın işbirliği içinde olması önemlidir. Çevremizdeki şehirler daha modern havalimanlarına sahip olmaya başlamışken, Trabzon Havalimanı'nda hem standartlar hem de pist ile ilgili sorunlar yaşanmaktadır. Trabzon'un da yeni bir havalimanına ihtiyaç duyduğu kamuoyunun takdiridir."
"VAZELON VE KUŞTUL MANASTIRLARI İÇİN ÇALIŞMA YAPILMASINI BEKLİYORUZ"
Hamit İnan, Trabzon'un inanç turizmi açısından çok önemli bir merkez olduğunu da ifade ederek, "Sümela Manastırı'nda kaya düşmesinin önlenmesi ve tüm alanların ziyarete açılması noktasında yapılan çalışmaları önemsiyoruz. Çalışmalardaki yöntem ve süreç ile ilgili bazı hususların yetkili kişi ve kurumlar tarafından kamuoyuna anlatılması gerekmektedir. Sümela Manastırında yeniden başlayan çalışmaların öngörülen takvimde tamamlanıp kesintisiz bir şekilde ziyarete açılması tüm sektörün ortak dileğidir. Bu bağlamda yüksek potansiyele sahip olduğuna inandığımız Vazelon ve Kuştul Manastırlarının potansiyellerini ortaya koyabilecek çalışmaların yapılmasını da bekliyoruz. Gerçekten turizmi önemseyen bir şehirde bu gibi yapıların turizm hareketi içinde yer almaması sektör adına kabul edilebilir bir durum değildir. Trabzon Müzesi olarak kullanılan ve şehrimizin en önemli sivil mimarlık örneği olan Kostaki Konağındaki çalışmaların işinde uzman ekiplerle bir an önce tamamlanmasını bekliyoruz" dedi.
Hamit İnan, TTSO öncülüğünde gerçekleştirilen Karadeniz Somon Lezzetleri Festivali ve Trabzon Turizm Ajansı'nın koordinasyonundaki 1. Gastronomi Çalıştayı'nın, yemek kültürünün tanıtımı ve gelişimi adına iki önemli organizasyon olduğunu belirterek, bu tür çalışmaların sürdürülmesini diledi.
"UZUNGÖL'E TÜM KURUMLAR DAHA FAZLA İLGİ GÖSTERMELİ"
TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, bölgenin en fazla turist çeken destinasyonu olan Uzungöl'ün, özellikle kamu ilgisi noktasında yaşanan pek çok sorunun yanı sıra yıllardır çok ciddi bir dezenformasyon ile karşı karşıya olduğunu da vurgulayarak şunları söyledi:
"Uzungöl için maalesef algılar olguların önüne geçmiştir. Uzungöl'ün marka değerinin yükselmesi Trabzon'un turizmdeki marka değerini yükseltir. Sorunlar ve eksikler noktasında daha çok kamu kurum ve kuruluşlarımızın ilgilerinden kaynaklanan sıkıntılar yaşanmaktadır. Sorunların hiç birini çözülemez ve üstesinden gelinemez olarak görmüyoruz ama bir avuç Uzungöl için tüm kurumlarımızın çok daha fazla ilgi göstermesini bekliyoruz."
"UZUGÖL KIŞ TURİZMİ MERKEZİ İÇİN ADIM ATILMASINI BEKLİYORUZ"
Bölgemizin bütün yıl turist ağırlayabilecek bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayan TTSO Meclis Üyesi Hamit İnan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bunu sadece biz değil bu işin uzmanları da söylüyor. Zamanında hepimizi heyecanlandıran odamızın girişinde maketi bulunan, afişi ile duvarı süsleyen bir büyük projemiz vardı; Uzungöl - Ovit Kış Turizm Merkezi. DOKA ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odamızın girişimiyle Avusturya'dan gelen ekiplerin çalışmaları ve raporları, pistlerden pistlere geçiş imkanı sağlayacak kadar önemli bir potansiyele sahip olduğumuzu ortaya koymuştu. Ama üzerinden çok zaman geçmiş olmasına rağmen 170 milyon Euro civarında bir yatırım öngörüsü yapılan bu proje için somut bir adım maalesef atılamamıştır. Kış turizmi adına Çakırgöl'de yapılan çalışmalar yerine böyle bir potansiyele zaten sahip Uzungöl seçilseydi, işletme atıl kapasitesinin değerlendirilmesi, altyapı imkanlarının hazır olması ve Uzungöl markasını Trabzon'un turizm markası olarak çok daha güçlü kılacak sonuçlara çok daha kısa sürede uluşma imkanımız olacaktı."