Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

Asgari ücret zammı için geri sayım başladı. Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) enflasyon hedefleri doğrultusunda, 2024 yılı için en az yüzde 40 zam bekleniyor. Zammın bu oranda gerçekleşmesi halinde asgari ücret 23.802 TL olacak.

info@karadenizekonomi.com / 16.09.2024

Asgari ücrete ne kadar zam yapılacak?

 

Milyonlarca çalışanın gözü kulağı, Ocak 2024'te yürürlüğe girecek yeni asgari ücrette. Hükümet, geçtiğimiz günlerde açıkladığı Orta Vadeli Program'da (OVP) yıl sonu enflasyon hedeflerini ortaya koydu. Enflasyonun %41,5'e gerilemesi beklenirken, bu hedefler asgari ücret zammına da yansıyacak.

Zam için geri sayım başlarken, masadaki olası artış oranları %40, %45 ve %50 olarak gündemde. Peki yeni asgari ücret için öne çıkan zam oranları ne? Asgari ücrete yüzde kaç zam yapılacak? İşte masadaki rakamlar ve asgari ücrete gelecebilecek zam miktarları...

Haziran 2023’te yapılan zamla birlikte asgari ücret, 11.402 TL’ye yükselmişti ve bu tutar 31 Aralık 2023’e kadar geçerli olacak. Ancak Ocak 2024’ten itibaren yeni asgari ücret devreye girecek. 2024 yılı için uygulanacak asgari ücret zammı, Aralık ayında yapılacak toplantılarda kararlaştırılacak.

Asgari ücret zammında alt sınır %40

Türkiye Gazetesi'nin haberine göre; hükümet, çalışanları enflasyona karşı koruma vaadinde bulunurken, en az %40 zam yapılması öngörülüyor. Ancak bu artışın tüm yılı kapsayacak olması nedeniyle, refah payının da gündeme gelmesi bekleniyor. Eğer refah payı eklenirse, zam oranının %45 ya da %50'ye kadar çıkabileceği ifade ediliyor. Böyle bir senaryoda, yeni asgari ücretin 25.503 TL’ye kadar yükselmesi mümkün.

Yapılacak zam oranına göre, yeni asgari ücret tutarı şu şekilde şekillenebilir:

%40 zam ile asgari ücret 23.802 TL olacak.

%45 zam ile 24.652 TL'ye çıkacak.

%50 zam yapılması durumunda asgari ücret 25.503 TL olacak.

Bu rakamlar, çalışanların refahını artırma hedefi doğrultusunda değerlendiriliyor ve ekonomik programlar kapsamında belirlenen enflasyon hedefleriyle uyumlu hale getirilmeye çalışılıyor.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti belirleme süreci, işçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yürütülüyor. 15 üyeden oluşan bu komisyon, Aralık ayında yapılacak dört ayrı toplantıyla yeni asgari ücret rakamını netleştirecek. Komisyon toplantılarında, oy çokluğu ile karar alınırken, eşitlik halinde başkanın bulunduğu tarafın oyu belirleyici oluyor.

Ekonomi yönetimi, önümüzdeki yılın asgari ücret zammını enflasyon hedefleri ve çalışanların refahını gözeterek belirleyecek. Yeni asgari ücretin, Ocak 2024’ten itibaren yürürlüğe girmesi bekleniyor.

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar