Asgari ücrette son viraja girildi, işveren beklentisi 7000-7500 TL bandı

Yeni yılda uygulanacak asgari ücret miktarı, çalışanlar kadar işverenleri de yakından ilgilendiriyor. Çelebiler Plastik Müdürü İzzet Murat Özbay ve Gürsan İnşaat Ortağı Ogün Sönmez, asgari ücretin 7000-7500 TL bandında olmasını beklediklerini ifade etti.

info@karadenizekonomi.com / 19.12.2022

Asgari ücrette son viraja girildi, işveren beklentisi 7000-7500 TL bandı

Asgari ücretle ilgili görüşmeler devam ederken, beklentiler de netleşmeye başladı. İş dünyası, artan maliyetler ve enflasyon baskısının asgari ücreti de tetiklediği konusunda hemfikir. Çelebiler Plastik Müdürü İzzet Murat Özbay ve Gürsan İnşaat Ortağı Ogün Sönmez, 2023 yılı için asgari ücret beklentisinin 7000-7500 TL bandında olduğunu ifade etti.

Özbay, asgari ücretin 7000-7500 TL civarlarında açıklanmasını beklediklerini dile getirerek, "Bu da yeterli olmayabilir ama bizim gibi firmalara kurumsal firmalara büyük bir maliyet yükü oluşturuyor. Aslında en büyük sorunumuz enerji. Yani geri planda yatan enerji maliyetlerinin çok yüksek olması. Devlet enerji maliyetlerinde bize biraz daha destek ve yardımcı olursa asgari ücretin tabii ki daha yüksek olmasını kaldırabilir firmalar. Ama maliyetlerin, özellikle enerji maliyetlerinin yüksek olması asgari ücreti bizim yukarı çıkmasını istemememize neden oluyor. Çünkü yeni asgari ücretin maliyeti baktığımızda 11 bin TL gibi rakamları bulacak" dedi.

DEVLETTEN DESTEK BEKLİYORUZ

Çatı şirketinde 150 kişiye istihdam sağladıklarını dile getiren Özbay, "İşçi maliyetlerinde gerçekten çok zorlanıyoruz. Devletin yani asgari ücreti artımında işverenlere sigorta primi konusunda destek olmasını istiyoruz. sigorta maliyetleri çok yüksek. Biz geçen yıllarda 30 bin liralarda ödemeler yaparken, bugün 150 bin liralardan ödemeler yapıyoruz. Müthiş bir artış oldu. Bu artışı biz de üretici firma olduğumuz için piyasalara yansıtıyoruz. Yani doğal olarak yine vatandaşa yansıtıyoruz. Yani aslında burada devlet asgari ücreti artırarak refah sağlamaya çalışıyor fakat biz bu asgari ücretin maliyetini yine nihai tüketiciye yansıtıyoruz. Kısır döngüye giriyor bu durum. Devletin enerji ve personel konusunda gerçek anlamda katkı sağlanmasını istiyoruz" diye konuştu.

TEDBİR ALMAK ZORUNDA KALABİLİRİZ

Gürsan İnşaat Ortağı Ogün Sönmez ise, özellikle Amerika'ya ihracat gerçekleştiren ve 145 kişiye istihdam sağladıklarını ifade ederek, asgari ücret miktarındaki artışta TÜİK açıkladığı enflasyon oranının baz alınması gerektiğini belirtti. Sönmez, "Bundan önce, örneği görülmemiş bir şekilde ilk altı aylık dönemden sonra tekrar bir artış yapıldı. Buna rağmen zannedersem TUİK'in açıkladığı enflasyon rakamı da yüzde yirmi civarında. Bu civarda bir enflasyon rakamına uygun bir artış bu işin olması gerekeni. Fakat olması gerekeni bu ama bu şartlar çalışanlarımızı zorlar. Bizi de işveren olarak zorlamaması gerektiğini de düşünerek iki taraf içinde hareket edersek bence 7000-7500 TL arasında bir rakam olması lazım. Bu hem bizi hem de çalışanları bir şekilde tatmin eder. Bunun üstü zorlar. Yani, işçi çıkarmak gibi bazı tedbirler almamız gerekebilir. Aslında asgari ücrete yapılan zam, sadece maaşlara yapılan zam değil bizim için. İşverenler için bir de kıdem tazminatı var. Ekonomik olarak daha fazla rahatsız eden tarafı bu. İki taraf da düşünülerek bir adım atılması gerekir diye düşünüyorum" ifadelerine yer verildi.

Yaren kaya

 

Kapat
× Anasayfa Abone ol Tüm haberler Ekonomi Bölgesel Şirketler Gündem Belediye Sektörler Politika e-Dergi e-Gazete Web TV Künye Karadeniz sohbetleri Yazarlar