Bireysel tüketici kredilerinde gevşeme kapıda
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankacılık sektörüne yönelik kritik adımlar attı.
info@karadenizekonomi.com / 23.09.2024
TCMB’nin zorunlu karşılıklar ve likidite politikalarında yaptığı düzenlemeler, bankaların kârlılığını desteklemeyi hedeflerken, BDDK’nın kararı bireysel kredilerde gevşemeye yol açabilecek bir adım olarak değerlendiriliyor. Bu adımlar, bankaların özellikle tüketici kredilerinde daha aktif rol oynaması için fırsat sunarken, piyasa faiz oranlarının aşırı düşmesinin de önüne geçilmek isteniyor.
Ekonomistler genel olarak, alınan kararların bankacılık sektörüne olumlu etkileri olacağını, ancak ekonominin genel gidişatını büyük ölçüde etkilemeyeceğini öngörüyorlar.
Ekonomistler ayrıca BDDK ve TCMB’nin attığı bu adımların özellikle bireysel kredi piyasasında bir hareketlenmeye neden olabileceğini, ancak bankaların temkinli yaklaşımını sürdüreceğini öngörüyor. Merkez Bankası’nın, özellikle Kur Korumalı Mevduat (KKM) çözülmesini hızlandırarak TL’ye geçişi teşvik eden bu hamlesi, kısa vadede sektörde rahatlama sağlasa da, uzun vadede daha kapsamlı adımlar gerektirebileceği ifade ediliyor.
Yüzde 2 sınırı gevşeme hızını etkileyebilir
Merkez Bankası verilerine göre tüketici kredilerinde yüksek seyir devam ediyor. 13 Eylül haftasında ortalama ihtiyaç kredisi faizi yüzde 73,65 olurken, KMH dahil ihtiyaç kredi faizi yüzde 75,84’e kadar çıktı.
Taşıt kredilerinde dalgalı seyrin devam ettiği görülürken 13 Eylül haftasında taşıt kredi faizi yüzde 43,78’e konut kredi faizi yüzde 43,22’ye düştü. Kredi kartı ve ihtiyaç kredisi faizlerinde görülen bu yüksek oranlar, bireylerin krediye erişimini sınırlarken, BDDK’nın attığı bu adımlar bankaların kredi koşullarını gevşetmesine olanak sağlayabileceği şeklinde değerlendiriliyor.
Diğer yandan, mevduat faizleri de yüzde 50-60 bandında seyrediyor. Yine 13 Eylül haftasında 1 aya kadar ortalama TL mevduat faizi yüzde 41,01 olurken, 3 aya kadar TL mevduat faizi yüzde 60,16, 6 aya kadar TL mevduat faizi yüzde 52,10, 1 yıla kadar TL mevduat faizi yüzde 50,96 düzeyinde bulunuyor. Ayrıca Merkez Bankası, bankaların TL kredilerindeki büyümesini kontrol altına almak amacıyla uyguladığı yüzde 2’lik sınırla, bankaların toplam kredi hacimlerini kısıtlamış durumda. Bu düzenleme, bankaların tüketici kredilerine yönelmesini engellese de, BDDK’nın sermaye yeterliliklerine ilişkin son düzenlemeleri, bu sınırın gevşetilmesine kapı aralayabilir.